
Fra én sal til fire saler og med alt det nyeste og beste av utstyr. Den nye kinoen på Bryne, i Time kommune, skal bli en av landets beste.
Da kommunestyret i Time kommune tirsdag 3. mai sa at klart ja (med kun to KrF-stemmer imot) satt en spent kinosjef Erlend Serigstad i salen.
Nå skal han i dialog med utbygger og forbereder anbudsprosessen. Målet er å ha den nye kinoen i drift i 2017. Den skal inn i det som er et tomt kjøpesenter i sentrum, kalt Bryne Torgsenter.
Prognosen for en ny kino med fire saler er på ca. 110.000 besøkende i året, mot i overkant av 50.000 nå som kinoen kun har én sal. Der vises ca. 90 filmer hver år, mens det gjerne er 400 tilgjengelige titler.
– Vi baserer det på landsprognoser, antall bebyggere og nedslagsfeltet vårt, og er sikker på at prognosene er rett. Vi har også sett på hva som skjer der man bygger nytt. Det viser seg at man får økning i besøk, og gjester fra nærliggende kinoer. Det blir som regel et løft i totalbesøket, forteller Erlend Serigstad til kinobransjens fagblad.
I kommunestyredokumentene fremgår det at Arendal, Sandnes, Stavanger og Ullensaker er brukt som utgangspunkt for estimering av besøkstallene til nye Bryne Kino.
Det skal brukes over elleve millioner kroner på nytt kinoteknisk utstyr. (Se budsjettet her).
Leieavtalen skal gå over 20 år og koster i starten 2,7 millioner kroner per år.
– Vi har budsjettert med laserprojektor. Vi er nødt til å satse og være fremtidsrettet. Dette er en kino for de neste tjue årene, sier kinosjefen.
Han sier det er ganske stor enighet i bransjen om at laser er fremtiden, både når det gjelder strømforbruk og lysutbytte. Nye laserprojektorer vil trolig snart også kunne vise 120 HFR og 4K3D, som er det «nye store» hva gjelder filmfremvisning.
Om de fire salene forteller Serigstad at det blir en luksussal med 50 plasser, to mindre saler på rundt 100 plasser og en storsal med ca. 300 seter. Det er denne som skal ha laserprojektor og Dolby Atmos-lydanlegg.
– Du installerte jo nylig Dolby Atmos i dagens kino. Hva skjer med det?
– Det er ikke lønnsomt å ta med utstyr derfra, så den kinosalen blir stående i kulturhuset, forteller Serigstad.
– Mens en del andre kommuner enten leier ut kinodriften eller selger ut deler av kinoen til private aktører som Nordisk Film Kino og SF Kino, valgte altså din kommune å drive selv. Det viser vel at det lønner seg med kinodrift?
— Ja, det er lønnsomt å drive kino, men det er små marginer. Man blir ikke rik av å drive. Man skal drive det veldig effektivt. De private kjedene går med godt overskudd. Jeg vet at SF Kino har undersøkt muligheten for å drive kino på Bryne i samme lokaler som vi valgte, men de klarte ikke å få god nok økonomi i det, antar jeg. Vi som kommune har ikke de samme kravene til inntjening, så vi kan klare å drive et slikt prosjekt, mener kinosjefen.
– Hvordan har responsen vært etter at nyheten ble kjent?
– Kun positiv. Dette er noe mange har ventet på. Det har vært mange aktuelle prosjekter opp gjennom årene. Det er bra det endelig blir en realitet!

Facebook
RSS