
Network Operation Center (NOC-tjenester).
NOC står for Network Operation Center og innebærer overvåkning og feilretting over nett/telefon. Alle kinovisninger i Norge overvåkes av et NOC-senter og mange problemer kan løses uten at teknikere vil måtte rykke ut. NOC-leverandøren må imidlertid ha teknisk kyndig personale på NOC som kinoene kan nå på telefon.
SANDVIKA: – Fantastisk hyggelig, sier Róbert Sigfússon i Unique Cinema Systems (UCS) etter at selskapet vant anbudskonkurransen for supporttjenester for samtlige norske kinoer.
Fra og med 7. april 2014 overtar UCS alle landets nye sju regioner, inkludert den gamle region vest – bestående av 55 kinoer og 73 saler – som Arts Alliance Media/Videvox har hatt ansvaret for. Sistnevnte firma tapte anbudsrunden om de nye NOC-regionene. I begrunnelsen fra Film & Kino heter det at det var betydelig forskjell i pris, og noe mindre kvalitetsforskjell, men vektskålen gikk i favør av UCS.
– Vi var best på pris og kvalitet, slår UCS-direktøren fast. – Ved å bli tildelt alle de syv regionene som kino-Norge er delt inn i for dette anbudet, øker UCS sin markedsandel for supporttjenester fra vel 90 til 100 prosent, konstaterer han.
KINOMAGASINET møtte administrerende direktør Róbert Sigfússon samme dag som meldingen om at selskapet hadde vunnet anbudet. Dagen har vært veldig hektisk, men desto mer gledelig.
– Ja, det er en gledens dag. Det er fantastisk hyggelig, sier Róbert Sigfússon.
– Det har vært stor pågang med telefoner, e-poster og gratulasjoner. Det er godt å komme i mål. Det har vært en prosess som i dag materialiserer seg i denne seieren, sier han til kinobransjens fagblad.
– Hva betyr dette for firmaet?
– En økt arbeidsmengde vil kunne bety flere hender, men vi har en responsavtale med Atea. Så vi er godt dekket i forhold til for det økte volumet.
– Hva betyr NOC-leveringen i praksis for kinoene i gamle region vest?
– De vil få tilbud om å benytte seg av vårt Theatre Management System (TMS) og blir selvsagt tilknyttet vårt NOC.
UCS har et Network Operations Centre (NOC) for digitalkino i Bergen, egne feltteknikere og en avtale med IT-selskapet Atea som har teknikere fordelt utover landet.
Anbudskonkurransen tok utgangspunkt i at det bare skal være mulig å få en markedsandel på 67 prosent. Samtidig var det en åpning for at én aktør kunne kapre hele markedet dersom forskjellen mellom anbudenes pris og kvalitet var tilstrekkelig stor. Og akkurat dette var det UCS lykkes med.
– Vi har virkelig anstrengt oss for å tilby en pakke som bokstavlig talt er unik både med tanke på pris og kvalitet. Nettopp derfor er det så gledelig at vi har vunnet i begge disipliner, fortsetter en tydelig stolt Sigfússon.
– Vårt fokus vil fortsatt være å ha fornøyde kunder med produkter og tjenester som muliggjør en trygg, effektiv og rasjonell drift av kinoene. Vi tar med oss erfaringen både fra Norge og andre markeder som England og Sverige, hvor vi har NOC- og annen supporttjeneste for 1.350 kinosaler.
Samtidig vil UCS videreutvikle de verktøyene leverandøren allerede har lansert for kinomarkedet.
– Vi vil videreutvikle tjenester som MovieTransit, BaseKey og Integrator Accord til våre kunder i Norge, og i løpet av de nærmeste månedene lanserer vi en helt ny versjon av vår TMS, RosettaBridge. Den nye versjonen åpner helt nye muligheter hva gjelder drift av kinoer, nå også gjennom verktøy på nettbrett og smarttelefoner, avslutter Róbert Sigfússon.

Facebook
RSS