
Etter hendelsen hvor en person kom seg inn på Molde kino under en forestilling, iført skuddsikker vest og med mistenkelig oppførsel, mener kinosjef Geir Hammerø at kinobransjen som helhet må ta debatten om fremtidens sikkerhetsrutiner.
Det var en 26 år gammel mannlig kinobetjent som var på jobb da hendelsen skjedde under visningen av Fast & Furious 8 torsdag 20. april 2017.
Hammerø roser kinobetjenten for å ha fulgt kinoens rutiner.
Vedkommende varslet politiet som rykket ut med full bevæpning. Noen av kinogjestene som oppdaget mannen, ringte også politiet, og gjestene valgte å la være å se filmen videre.
– Det er klart man blir litt skiplet, men i slike situasjoner kommer reaksjonen gjerne i etterkant. Når det hele pågår er det adrenalin og andre fokusområder, sier Hammerø til kinobransjens fagblad.
Han ble løpende orientert om det som skjedde, men var ikke tilstede i kinobygget i sentrum av Rosenes by på Nordvestlandet, da det hele skjedde.
– Hva var det som faktisk skjedde, slik dere på kinoen opplevde det?
– En person ankom kinoen etter stengetid, etter at siste film såvidt hadde begynt. Da var ytterdøren stengt for inngang. Det er en automatdør, med sensor, men den åpner seg jo når folk går ut. Mannen presset den opp, noe vår kinobetjent reagerte på. Mannen beklaget og hevdet at han hadde glemt igjen noe ute i bilen, at han var gått ut og da han kom tilbake var døren stengt. Det var derfor han presset den opp. Han fikk gå inn i salen, da han hevdet at han hadde billett, og dette lot den ansatte gå for god fisk. Da var det serviceflagget som ble heist.
– Så var det noen som opplevde, inne i salen, at vedkommende virket noe urolig og nervøs. Han flyttet på seg og fomlet med en ryggsekk. Personene gikk ut og varslet vår kinobetjent, og da det ble en diskusjon om å få mannen ut av salen. Han nektet og politiet ble kontaktet.

Kinosjef Geir Hammerø i Molde Kino. Her inne i storsalen, sal 1. Det var her hendelsen skjedde. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Hammerø har etter hendelsene allerede drøftet med kollegene i Kinoalliansen AS at man kanskje må ha mer sikkerhetstiltak på agendaen. Han vil også ta kontakt med bransjeorganisajonen Film & Kino og snakke med de om dette kan være et tema.
– Det som er viktig, er at man behandler dette på samme måte som med brannsikkerhet. Det er noe som kan skje, men det er noe som sjelden skjer, og man skal ikke overdramatisere det. Dette er et tema som bør debatteres, men det er om å gjøre at denne type rutiner blir så gode, men samtidig så lite visende for publikum generelt, at de fortsatt opplever å ha en god kinoopplevelse.
– Frykter du at det kan skje et terrorangrep mot en norsk kino i den nærmeste fremtid?
– Jeg skal ikke være naiv og si at det ikke kommer til å skje, men jeg frykter det ikke. Det er fokus på terror og sikkerhet i nyhetsbildet og det gjør at vi alle er mer observante mennesker enn tidligere. Det er bedre å rope ulv en gang for mye enn en gang for lite. Et mulig angrep er det på mange måter nærmest umulig å gardere seg mot. Man greier ikke å bli hundre prosent sikker og samtidig ha åpent hus. Vi kan ikke komme dit at du må kjøpe metalldetektor. Det sikreste er jo å låse kinoen og ikke vise film. Da er ikke man ikke utsatt. Vi kan ikke ta forholdsregler på det verste som kan skje i verden, men det er klart det kan skje her. Vi må balansere med realiteten her oppe på berget. I stedet for at en kinosjef skal vurdere det, vil vi måtte hente inn fagfolk og be om ekspertvurderinger, slik at man ikke får panikk, og gjør det til mer enn det det er.
– Er det ikke veldig lett å komme seg inn i kinosaler?
– Det å snike seg inn på kino har vært en «folkesport» siden kinoen ble oppfunnet. Men slik det er i dag, for vårt tilfelle, er det kun hovedinngangsdørene man kan gå åpent inn. Bakdører er det bare mulig å åpne fra innsiden. Men det er klart, noen kan alliere seg. Noen går inn i salen på lovlig vis, for så å slippe andre inn via bakdørene. Det blir visende på overvåkingen, vi har 16 kameraer.
– Men det forutsetter jo at noen følger med. Får man beskjed om dørene åpnes på odde tidspunkt?
– Nei, det gjør man ikke. Da måtte vi ha en ansatt som sitter og glor på kameraene.

Kinosjef Geir Hammerø i Molde Kino. Her inne i storsalen, sal 1. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Facebook
RSS