
Kommuneadministrasjonen i Kongsberg ønsker å nedlegge dagens Kongsberg Kino kommunale foretak (Krona kino) og heller innlemme kinodriften i den øvrige kommunale driften.
Det var kommunestyret som ba rådmannen om å «vurdere en omlegging av Kongsberg kino KF til ordinær seksjon under Kultur og velferdstjenesten».
Dette «for å sikre et mer helhetlig grep om kommunale kulturfaglige ressurser.»
Eierskapsmeldingen i kommunen har aktualisert drøftingen rundt kinodriften: er det mest hensiktsmessig å organisere det kommunale kulturtilbudet under ett, i kommunens ordinære organisasjon, eller om kinodriften bør fortsette i eget foretak?
Nå er rådmannen i Kongsbergs innstilling klar og der heter det at Kongsberg kino KF – opprettet i 2003 – bør avvikles og at driften av Krona kino overføres til Kultur og velferdstjenesten fra 01.01.2018.
Driften av Krona kino organiseres og utvikles som øvrige ordinære tjenestetilbud med den interne organisering i KV som rådmannen til enhver tid finner mest hensiktsmessig.
Men rådmannens innstilling fikk ingen stemmer i formannskapet, som hadde møte 28. juni 2017.
Formannskapsmedlemmene ba om ytterligere en utredning, som skal se på fordeler og ulemper ved å samle kino og kulturhusdrift i en enhet.
I den allerede utarbeidede rapporten fremgår blant det blant annet at en gjennomgang viser at det uavhengig av eventuell organisasjonsendring er behov for utarbeidelse av retningslinjer, rutiner og systemer for driften av Kongsberg kino, bl.a.:
• Det foreligger ikke et delegeringsreglement i kommunen som nedfeller forholdet mellom politiske organer, rådmann og Kongsberg kino KF
• Det stilles spørsmål om Kongsberg kino KF må endre sine rutiner med tanke på kunngjøring av møter, at sakslisten skal være kjent og møtet være offentlig og at elektronisk arkiv gir et tidsriktig bilde av aktivitet (kommuneloven)
• Vedtektene for Kongsberg kino (som gis foretaket av kommunestyret) er ikke revidert siden år 2004. Innholdet i vedtektene er ikke helt samsvarende med hvordan andre vedtak knyttet til kinoforetaket er gjort av kommunestyret (f.eks. flytting til Krona)
Innenfor økonomi peker rådmannen i Kongsberg på at når man oppretter et kommunalt foretak er det ofte basert på ønsket om å skille ut virksomhet for å få et komplett bilde av tjenesteområdets/aktivitetens økonomi. Videre å gi mulighet til at en organisasjon kan holde fokus samt profesjonalisere seg på «én» oppgave slik at denne ikke blir nedprioritert blant andre oppgaver i en kommune.
Men i tilfellet Kongsberg kino KF er det rådmannens vurdering at KF-organiseringen ikke har bidratt til å gi eier (kommunestyret) et samlet, lett tilgjengelig, bilde av kinodriftens økonomi.
Rådmannen peker på mangler i sammenstillingen av kiosksalget (som står for 1/3 av inntektene ifølge et notat fra KF-et), som mangler informasjon om utgiftene. Dette trengs for å vurdere fremtidige veivalg innen organisering av billettsalg, og vurderinger av den forretningsmessige siden av kioskdriften m.v.
Kinoforetakets direkte utgifter med 12,6 kr/billett + lønns- og administrasjonskostnader til arbeid med reklame/annonsering/informasjon/nye nettsider (regnskap 2016), finner rådmannen høyt. Særlig tatt i betraktning at dette er utgifter som kommer på toppen av rettighetshavernes store nasjonale / internasjonale kampanjer (finansiert av filmleie), samt at produktet foretaket selger selges gjennom svært innarbeidede salgskanaler
Det argumenteres fra Kongsberg kino KF i et notat at det neppe blir noen kostnadsmessige innsparinger knyttet til kinovirksomheten dersom denne går fra å være organisert som kommunalt foretak vs. å bli innlemmet i kommunens kulturdrift. Rådmannens vurdering er noe annerledes. Rådmannens vurdering er at dagens organisering av kinovirksomheten i et KF øker kompleksiteten – ikke avlaste den. Og at det er kostnadsbesparelser å hente innen personalressurser, servicefunksjoner, infrastruktur, innkjøpsordninger, salgsvirksomhet, markedsføring m.v. – om kinoen var en del av kommunens kulturavdeling.

Kinosjef Even Thunes Jensen. Foto: Bjørn Isaksen, 3600.no.
Kinosjef Even Thunes Jensen uttaler til KINOMAGASINET at en organisering av kinodriften som foretak er ideell, fordi virksomheten bærer så stort preg av forretningsvirksomhet.
– Vi driver i et kommersielt marked, i konkurranse med ymse fritidstilbud og private kinoer, sier han til KINOMAGASINET.
– Kioskvirksomheten er jo også en svært viktig inntektskilde for oss. Kinodrift er butikk i skjønn forening og skiller seg markant fra den kommunale tjenesteproduksjonen. Organiseringen som et kommunalt foretak gjør det holdes en armelengdes avstand mellom forretning og forvaltning, og driften er svært godt tjent med å ha et eget, dedikert styre.
Styret i KF Konsberg kino har også sendt inn et høringsnotat hvor de anbefaler at foretaket opprettholdes i sin nåværende form, da de samarbeider tett med kommunens øvrige virksomheter. Etter å ha flyttet kinoen til kulturhuset Krona er kinoen inne i en konsolideringsfase og en ny omorganisering vil kunne legge hindringer for driften, mener styret.
KF Kongsberg Kinos sitt tilsvar om forslaget om nedleggelse av KF-et
Facebook
RSS