
Fly 2: Brann og redning er den norske tittelen på filmen som originalt heter Planes 2: Fire & Rescue. – En mer spennende film, sier Disney-sjef Inger Warendorph.
Filmen hadde norgespremiere 29. august.
– Cars er den tredje største franchisen i Disney-universet, kun slått av Mikke Mus og prinsessene. Allerede i den første Cars-filmen var det tanker om å utvide franchisen. Den nye Planes er laget for kinolansering og alle kluter er lagt til. Her har man satset fullt ut. Vi er litt enige i kritikken av den første, den var litt lite innovativ og lignet veldig på Cars-historien, forteller Inger Warendorph hos Disney.
Selv om den første filmen hadde en noe oppbrukt historie hadde filmen bred appell og ble sett av 175.000 på kino i Norge.
– Den nye er mer spennende, med en dramatisk historie, og slutten av august er et godt tidspunkt å lansere den.
Mye forarbeid ble gjort for å skape animasjonsfilmen om redningsflyene. Historiske detaljer er blandet inn for ekstra observante øyne.
Animatørgruppen Disneytoon er en slags annenhåndsarbeider for Walt Disney Animation Studios.
Det vil si at de tilhører samme bedrift, men med ulike oppgaver i sikte. Tegnerne her produserer hovedsakelig oppfølgere og titler som går rett på videomarkedet. De får ikke oppdragene som tar hovedscenen med andre ord.
Forgjengeren Fly (2013) handlet om en kornsprøyter som kom fra enkle kår – Dusty. Han bestemte seg for å konkurrere i tidenes løp med de store gutta. Serien er noe som Disneytoon har fulgt fra starten av. Selv om konseptet i seg selv er en avsporing fra Biler.
Regissørsetet fylles av Roberts Gannaway. I denne omgang dreier handlingen seg om at Dusty oppdager at motoren hans er blitt hardt skadet. Dusty kan ikke fly løp lenger, men blir med i et team som kjemper for å slukke branner.
I et intervju med Tamilee Tips forteller regissøren om forarbeidet ved filmen:
– Det er gjort research her. Denne typen innsats bidrar jo til alt fra småtitler og store kinofilmer (…) Vi fikk lederen for nasjonalparken til å se filmen. «The Old Jammer» (karakter i filmen), jeg er sikker på at du er kjent med den. Det er den samme typen buss som fortsatt brukes i dag ved Glacier National Park. De kalles jammers fordi girene setter seg fast. Noen vil plukke opp historiske detaljer som dette, sa Gannaway.
Forarbeidet til filmskaperene er også noe som har bidratt til å vise hvordan brannslukking blir gjort i virkeligheten. Ifølge IMDB så er det «røde stoffet» som slippes fra flyene langtidsvirkende brannhindringer. Det kalles PHOS-CHeK. Den amerikanske skogtjenesten har brukt dette i over femti år. Vesken holder seg aktiv frem til den vaskes bort av kraftig nedbør. Den røde fargen brukes for at pilotene skal kunne se hvor de skal slippe av neste dropp for å knytte det sammen med tidligere utslipp.
Arbeidet med filmen har nærmet seg fire år. En filmgruppe ble sendt til den amerikanske skogtjenestens årlige øvelse for «smokejumpers». Det ble festet kameraer på hjelmene og hopp ut av flyene slik at de kunne fange det på film. Nærmere ett år med undersøkelser ble gjort før filmskaperne kunne begynne på selve historien. Ideen med at Dusty skulle bli et redningsfly er basert på historikk. I 1955 var kornsprøytere noen av de første flyene som ble brukt som brannslukkere.
John Berge bidro til denne reportasjen. Denne reportasjen sto opprinnelig på trykk i KINOMAGASINET 4•2014.
LES KINOMAGASINET 4•2014 NEDENFOR

Facebook
RSS