
Det nærmer seg Den norske filmfestivalen, hvor hele bransjen samles i Haugesund. For fjortende år er Håkon Skogrand på plass for å lose det hele i havn. – Det skjer noe hele tiden, sier programsjefen.
Håkon Skogrand er til daglig filmrådgiver i Film & Kino, samt programsjef for Den norske filmfestivalen.
Skogrand begynte i jobben 2000, og bortsett fra et friår, blir dette altså den fjortende festivalen. I forkant av årets festival har KINOMAGASINET slatt av en prat med bransjeveteranen.
– Er det fortsatt like moro?
– Når man nærmer seg, som nå, er det moro. Men det er tungt å jobbe gjennom somrene hvert eneste år. Det er veldig stille og det blir aldri en ordentlig sommerferie. Men jeg hadde det samme med Amandaprisen da jeg jobbet for NRK på 90-tallet. Det er ikke vane for sommerferie, så det går bra. Motivasjonen på topp, nå er det veldig ålreit! Vi startet med «Troll i eske» allerede på tirsdag. Da viste vi Nic Cave-dokumentaren 20.000 Days On Earth. Da stilte 150 opp og da merket man at man hadde festivalstemningen i kroppen. Jeg gleder meg!
DE TRE STOLPENE
– Hva er viktigste med årets festival?
– Denne festivalen har tre stolper, de norske filmene, de nordiske og de europeiske. Nå har Norsk filminstitutt tatt styringen på lanseringspakken på Filmhøsten-arrangementet, men vi prøver å gjøre oss så attraktive vi kan i forhold til å være utstillingsvindu. Å ha Beatles som åpningsfilm er veldig fint. Vi har også et par gode dokumentar som skal få godt gehør. Flink pike er det veldig interesse for. Og Unni straume – som for tolv år siden var her med Musikk for bryllp og begravelser – leverer en times personlig dokumentar om sitt virke som filmskaper og regissør, REMAKE.me. Jeg skulle gjerne hatt Bent Hamers 1001 gram og Liv Ullmanns Miss Julie her, men ser at de internasjonale festivalene, ikke minst Toronto, er så viktige at det må prioriteres i visse sammenhenger. Det er vi ydmyke overfor, da vi vil det beste for filmene.
Skogrand forteller at enkelte distributører tidligere år har påpekt at internasjonale titler muligens drukner litt programmet, men nå er allting bedre.
– Det var for få år siden da vi kunne ha opptil sju-åtte norske filmer i programmet. I år tror jeg de distributørene som jobber med de internasjonale titlene er fornøyd med miksen.
– Vi får Luc Dardenne, med Cannes-filmes To dager, en natt – fra Arthaus, som gjester oss som avslutningsfilm. Edoardo Winspeare har laget In Grazia Di Dio – som kalles Lykke på italiensk. Storytelling er distributør og lanserer den fredag 22. august. Regissøren besøker festivalen, sammen med kona og deres voksne datter, som spiller de to kvinnelige hovedrollene i filmen. Så jeg føler vi ivaretar den europeiske filmen godt, og så selvfølgelig også nordisk film som tredje stolpen. Her har vi hatt 20 år med New Nordic film, siden den spede begynnelse i 1995. Dette er blitt en viktig og attraktiv marked for mange, så med Focus Norden, integrerer vi nordisk film også i det offisielle programmet – og ikke bare i lukket markedssammenheng, forteller Skogrand.
Han peker også på Tusen bitar – Björn Afzelius-dokumentaren – og dens regissører besøker Haugesund (Magnus Gertten, Stefan Berg) og at den finske komedien Hallonbåtsflyktningen får urpremiere.
HEDERSGJESTER
Den italiensk ambassdør i Norge, Giorgio Novello, er på plass i forbindelse med festivalens italienske program, og festivalens ærespresident, Liv Ullmann, kommer.
– Hun blir sentral på et seminar som Per Haddal tok initiativ til, forteller Håkon Skogrand.
– Det dreier seg om kunstfilmens skjebne på kino, som skal belyses fra forskjellige sider, med regissører, distributører og kinoer i panelet. Det er fokus på hvordan jobbe mer for å få den kunsteriske verdifulle filmen i repertoaret på kinoene. Nærmere 200 har meldt seg på seminaret, som skjer søndag 17. august.
Skogrand fremhever også at kulturminister Thorhild Widvey skal lede et såkalt innspillsseminar mandag 18. august om den nye filmmeldingen, som naturlig nok er en magnet for bransjens mange ledd, fra produksjon til kinoer.
– Så er Videorama fortsatt med, selv om markedet er mindre. Her er det flere gode filmer. De fortjener festivalvisning, mener Skogrand.
Og det hele braker løs, som vanlig, med Amandashow, lørdag 19. august.
KINOMAGASINET er selvsagt på plass under hele filmfestivalen, og vil rapportere jevnlig.
Se alle programdetaljer på filmfestivalens offisielle side her.
Årets festivalkatalog kan lastes ned her.

Facebook
RSS