
Filmvåren 2018
Arrangementet Filmvåren 2018 fant sted i sal Tancred, Cinemateket i Oslo, Filmens hus, tirsdag 9. januar 2018. I stedet for en lang artikkel om alle filmene, presenterer vi en og en film.
Dette er de norske filmene som skal lanseres i første halvår 2018:
Rett vest (premiere 5. januar 2018 )
Per Fugelli – Siste resept (premiere 26. januar 2018)
Los Bando (premiere 16. februar 2018)
Norske byggeklosser (premiere 21. februar 2018)
Now It’s Dark (premiere 2. mars 2018)
Hatets vugge (premiere 9. mars 2018)
Utøya – 22. juli (premiere 9. mars 2018)
Røverdatter (premiere 16. mars 2018)
Brillebjørn på bondegården (premiere 23. mars 2018)
Operasjon mørkemann (premiere 23. mars 2018)
Når jeg faller (premiere 13. april 2018)
Vann over ild (premiere 8. juni 2018)
Benjamin Falck og dødsdolken (premiere 29. juni 2018)
Ingrid Marie Vaag Endrerud fra Gjøvik (daværende leder for Oppland AUF) har vært konsulent og regissørassistent for filmprosjektet Utøya – 22. juli.
Hun var med på samme ferje som massemorderen Anders Behring Breivik tok på vei ut til Utøya i 2011. Det var hun som presenterte filmprosjektet, som bransjefolkene verken fikk se bilder eller logo til.
Produsent Stein B. Kvae fortalte at lanseringen vil være skånsom overfor de overlevende og etterlatte.
– Man skal spørre seg selv godt om man se filmen. Det er ikke nødvendigvis en film for alle. Jeg tror ikke mine foreldre får noe godt ut av å se den, sa Ingrid Marie Vaag Endrerud.
– Men samtidig er det en film som er enormt viktig for å forstå hva 22. juli er. Det har handlet enormt mye om Brevik, hvem han var og hvorfor, beredskap og politi, mye, men ikke nok om de politiske aspektene, men historien om det som skjedde på Utøya er ikke fortalt. Dette er flere biter av ulike historier satt sammen, men en ærlig fortelling, sa den Utøya-overlevende.
Vaag Enderud mener historien har vært umulig å fortelle, fordi den er så brutal. Hun mener det er vanskelig å gå inn på brutaliteten, som ikke yter endelsen rettferdighet. Men det er viktig at det som faktisk skjedde, fortelles, og at noen orker å gå inn i det og klarer å fortelle historien.
Andrea Berntsen spiller den fiktive 18-årige Kaja og har hovedrollen. Hun sa under presentasjonen at hun var ganske kritisk da hun fikk vite at det handlet om Utøya, og følte at det var altfor tidlig. Men etter dialogen med Erik Poppe fikk hun vite at fokuset skulle være på ungdommene.
– Ofte satt vi skuespiller igjen etter opptak og var triste. Men vi fikk mye støtte fra psykologer og filmstaben, sa Berntsen.
Produsent Stein B. Kvae er klar over at det blir mye debatt om filmen:
– Vi prøver å holde oppmerksomhetsperioden så kort som mulig, derfor gjør vi ikke intervjuer. Det er viktig at debatten vi eventuelt får, er om filmen, og ikke hva folk tror filmen er. Derfor vil vi vise den til de sterkest berørte.
Utøya – 22. juli (premiere 9. mars) er vårens andre film laget av Erik Poppe. Han står også bak Per Fugelli – Siste resept, som lanseres 26. januar.
Filmen tar for seg de tolv minuttene før bomben går av i regjeringskvartalet, i tillegg til de 72 minuttene angrepet varer på Utøya, før Anders Behring Breivik blir anholdt av politiet.
Facebook
RSS