• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • ANNONSØRINNHOLD
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: The Black Phone
    • Anmeldelse: Jurassic World: Dominion
    • Anmeldelse: Filmtyven
    • Anmeldelse: Men
    • Anmeldelse: Eiffel
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 5•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • ANNONSØRINNHOLD
    • Ja, vi elsker Høgskulen i Volda!
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Hvordan komme i gang igjen med arrangementer
    • Denne Marvel-serien skal bli Disney+ sin nye supersuksess
    • Siste sjanse til å få Disney+ med spesialrabatt
  • Facebook

  • RSS

NYTT OM NAVN

Filmsjefjubilanten

Filmsjef Øyvind Berge i SF Norge i aksjon. Foto: John Berge, KINOMAGASINET ©
Filmsjefjubilanten
John Berge
27. september 2014

Nordstrandsgutten Øyvind Berge (62) har jobbet i SF Norge helt siden selskapets opprettelse i 1989. Nylig ble 25-årsjubilanten hedret av sine egne. Etter en tøff periode, hvor Berge ble utsatt for det han mener er urettmessig kritikk, er han nå tilbake i god form.

– Det var kake, blomster og gavekort – veldig hyggelig, sier Berge om den interne feiringen sommeren 2014. Berge hadde faktisk enda et jubileum, i 2013 – da hadde han nemlig vært i bransjen i 30 år.

– I forbindelse med omorganiseringsprosessen nå i SF snakket jeg med et par amerikanske konsulenter. De sa de aldri hadde møtt en ansatt som hadde jobbet i samme selskap så lenge.

Og denne sensommeren var han selvsagt på plass i Haugesund, faktisk for 30 år på rad. 1984 var den første festivalen han opplevde.

– Det er tankevekkende at totalt sett har jeg tilbrakt et halvt år av livet mitt bare på filmfestivalen i Haugesund. Jeg har hatt fast rom der de siste femten årene. Det er neste sitt andre hjem man kommer til, sier Øyvind med et smil.

SYMRA

Øyvind vokste opp på Nordstrand i Oslo. Han og kona bor fortsatt på barndomseiendommen. Det var egentlig lærer Øyvind ble, men etter fem år på Klemetsrud skole, siktet han seg inn på filmbransjen.

– Jeg husker når Symra Kino var ny. Den kinoen ble bygd mens vi bodde seks år på Vestlandet. Der var det bygdekinoen som gjaldt. Jeg har mange gode kinoopplevelser.

KRISTNE FILMER

Øyvind tok filmkunnskap, musikk og mediekunnskap som videreutdanning og siktet seg inn på filmbransjen.

– Den gang var det vanskelig å få jobb særlig i distribusjon siden det var så vanvittig mange byråer og de var alle små. Jeg søkte på jobber innen produksjon og distribusjon, også kinosjefjobber. Så ble jeg spurt om å søke jobb en kristen filmtjeneste, for et lite distribusjonsbyrå. Den fikk jeg. Det var informasjons og undervisningsfilm. Da stilte jeg opp en del filmtreff og fikk kontakter i bransjen, som den gang skjedde på Klingenbergkjelleren. KKL var positive til at jeg stilte der, slik de fikk hele bredden i bransjen. Vi forhandlet frem en del spillefilmer også – Jesus fra Nazareth, Ben-Hur, Quo Vadis, og mange tilgjengelig på 16 mm. Jeg var der i fire år og følte at det hadde stor betydning for bransjen at man fikk fokus på etiske problemstillinger. Jeg tok også initiativet til Andreasprisen, sammen med daværende informasjonssjef i KKL, Gudmund Hummelvoll. Det er artig å se tilbake på at den prisen har holdt seg så lenge.

CINEFILM

– Så søkte jeg meg over i Cinefilm, et nystartet selskap som Narvesen hadde. De hadde mye rettigheter på filmtitler, men hadde selv bare videodistribusjon i sine kiosker. Men de hadde kinorettigheter også, men de fikk de ikke ut. Narvesen solgte selskapet til SF, som da allerede hadde de kjøpt Mayco og Syncron. Og slik ble det SF.

STORE ENDRINGER

– Hvordan var det å være filmsjef i 1987 kontra 2014?

– Det er et godt spørsmål. Det er en helt annen setting i dag. Man er prinsipielt ansvarlig for selve distribusjonen og forhandlingene med kinoene og oppsetting av filmene. I 1987 reiste man mye rundt og presenterte vaskesedler med informasjon, og booket inn film. Du måtte prioritere de største kinoene, men jeg reiste rundt overalt. Jeg husker da faksen kom. Det var en fantastisk nyvinning. Vi kunne sende ut videreforsendelser og beskjeder, ikke bare via post. Vi hadde såpass få kopier på 35 mm den gangen at de største filmene ikke hadde mer enn 25 kopier.

DIGITALISERINGEN

Da kinonorge ble digitalisert ble plutselig den gamle problematikken avlegs, men samtidig oppsto nye utfordringer.

– Digitaliseringen gir kjempefordeler, helt klart, også måten å jobbe på som filmsjef. Men den største forskjellen fra 1987 til nå, er å opplevde dette med å holde igjen film, og ikke booke fritt. Det å måtte begrense distribusjonen i stedet for å selge til flest mulig, som før. Da prøvde vi alltid å få med flere kinoer og selge inn flere kopier.

– Her er du inne på et tema som opptar mange.

– Nå er det bare halvannet til to år igjen før VPF-en er nedbetalt og vår del av kaken er unna. Da blir det en hel annen situasjon. Det har også vært en periode med liten interesse for fornyelse av filmleieavtaler, som har gjort distribusjonen vanskeligere.

PERSONANGREP

– Man har også en stor utskiftning i bransjen, hvor det er mye mer kynisk forretningsmessig. Derfor har ikke alle greid å skille sak og person. Man har kjørt beinhardt på oss filmsjefer, som har fått ordre om å holde igjen bookingen. I stedet for å se på saken. Det har faktisk gått innpå meg. Det har gått såpass hardt for seg i sosiale medier, at det ble opprettet en egen lukket Facebook-gruppe, med rene mobbekampanjen. Det var personangrep, rett og slett. Jeg fikk gjengitt hva som ble skrevet. Det var i perioder ganske tøft. Det var nesten slik at jeg vegret meg for å dra på filmtreff. Det var voldsomme personangrep jeg fikk referert. De andre filmsjefene fikk også kritikk, hos de frie byråene, men det gikk mye på meg som person – da jeg hadde mest kontakt med kinoene. Det hele ble såpass heavy for min del. Jeg hadde i den perioden også tøffe perioder privat. Så fikk jeg dette på toppen. Det hele endte med at jeg fikk en fysisk reaksjon. Jeg fikk blodpropp i det ene øyet, som følge av stort psykisk press. Jeg ble sykemeldt og jobbet deretter bare deltid i en periode. Nå har jeg bare 30 % syn på høyre øye.

– Hva er status nå?

– Det verste er over. Forståelsen har økt. Jeg prøver å forklare at noen filmer er små, også med tanke på våre kostnader. Ofte er det slik at vi ser på filmleien at en del kinoer ikke greier å levere høyere filmleie enn våre kostnader er. Da blir det dårlig butikk, rett og slett, vi har budsjetter som produsenten må godkjenne.

BEHANDLER ALLE LIKT

– Hvordan forholder du deg til kinosjefene nå?

– Jeg behandler de som kunder og synes det er viktig å gi små kinoer like god service som store. Jeg vet hvor sårbart det kan være med kun én sal. Det er mye tøffere enn de som har fire saler og kan sjonglere. Jeg har vært i branjsen så lenge at jeg er blitt venner med mange av dem etterhvert.

– Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Ingen dag er lik, det er det som er spennende med bransjen. Men det man ofte er mest spent på om morgenen er hvordan filmene har gått dagen før og å få inn tallene, i forhold til konkurrentenes filmer. Det er veldig mye e-post det går på nå, med forhandlinger med kinoer, og en del møter hvor man foretar vurderinger, drøftelser, tidspunkter, om de skal på kino eller ikke – og for ikke å snakke om å se film. En del av arbeidsdagen går med på det. Mange misunner meg den delen av jobben! Det er også en del av filmsjefenes jobb å holde seg orientert om konkurrentenes filmer. Det er dessuten mange kinosjefer som ikke har hatt sjansen å se filmer på forhånd, så de må passe på at det ikke blir for mange like type filmer samtidig.

– Hvordan har du taklet 
endringene i bransjen?

– Det har vært mange forandringer opp gjennom årene, Det er spennende at det har vært en levende bransje. Så har man mistet distribusjonsavtaler og fått nye, fra tid til annen. Det er slik bransjen er. Jeg føler at det er en levende og sosial bransje, som det er spennende å jobbe i. Men endringene skjer så raskt at man må henge med når det skjer.

Dette intervjuet er publisert i KINOMAGASINET 1•2014 (BRANSJEUTGAVEN). Les hele bladet digitalt under.

Etter at intervjuet ble publisert har Øyvind Berge fått hedersutnevnelsen Årets filmsjef av Norske kinosjefers forbund. Les saken ved å klikke på lenken under.

Relaterte sakerKino
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
NYTT OM NAVN
27. september 2014
John Berge @https://twitter.com/johnberge https://facebook.com/john.berge

Redaktør og daglig leder i JB Forlag.

Relaterte sakerKino
  • Øyvind Berge ble Årets filmsjef 19.08.2014

Siste saker fra NYTT OM NAVN

Nå er det Robert som skal gi råd

John Berge5. juli 2022
Les mer

Bruce Willis er syk og pensjonerer seg fra skuespillerkarrieren

John Berge30. mars 2022
Les mer

Her er mannen som skal kjempe for kinobransjen

John Berge15. februar 2022
Les mer

Her er den nye lederen for Verdensteatret

John Berge7. februar 2022
Les mer

Her er bransjeveteranen som skal lede Warners nye kinosatsing i Norden

John Berge4. januar 2022
Les mer

Dette er kvinnen som etterfølger Stig Fonås

John Berge17. november 2021
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfsvei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Bjørn Harald L. Sønsthagen, Endre Snildal, Iver Neset, Joachim Eikeri, Katrine Wang Svendsen, Lars Johnsrud, Marcus Patai, Matias Kjølstad, Magnus Meling, Preben Lillebø Rongve og Torunn Sola.

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

Siste nyheter

  • Evigunge Tom Cruise har rundet 60 ganger vår nærmeste himmelstjerne
    FILMHISTORIKK5. juli 2022
  • Nå røpes den ene Avatar-hemmeligheten etter den andre
    FILMPRODUKSJON5. juli 2022
  • Nå er det Robert som skal gi råd
    NYTT OM NAVN5. juli 2022
  • Trailer: Ticket to Paradise
    TRAILER1. juli 2022

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film action Kinobransjen Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel Fremhevet skrekk Netflix spenning Star Wars thriller superhelt komedie Festival eventyr krim grøsser spillefilm

© 2013-2022 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Anmeldelse: The Black Phone
    ANMELDELSE22. juni 2022
  • Anmeldelse: Jurassic World: Dominion
    ANMELDELSE8. juni 2022
  • Nå skal kinofilmdistributørene selv sette aldersgrensene
    KINOBRANSJEN10. juni 2022
  • Manymore er blitt medlem av «byråforeningen»
    FILMDISTRIBUSJON10. juni 2022
  • Evigunge Tom Cruise har rundet 60 ganger vår nærmeste himmelstjerne
    FILMHISTORIKK5. juli 2022
  • Nå røpes den ene Avatar-hemmeligheten etter den andre
    FILMPRODUKSJON5. juli 2022
  • Nå er det Robert som skal gi råd
    NYTT OM NAVN5. juli 2022
  • Trailer: Ticket to Paradise
    TRAILER1. juli 2022
  • How to Pay For College Essays Online – Fusion Personnel says:

    […] do to deter fraud? Schools need to change their…

  • Pay For a Paper and Improve Your Grades - בית ספר זרקור says:

    […] fatigue. The lack of water can result in anxiety,…

  • How to Pay For College Essays Online - Corbet Naturecraft says:

    […] cost of college https://kinomagasinet.no/who-can-write-my-essay-for-me/ essays is very similar to…

  • 50 Best Racing Movies Of All Time Ranked - Looper - YTS FREE - The official YTS YIFY Movies Torrents magnet website. says:

    […] may have taken until 2014 for Norway to produce…

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

«Astrid Aure skilte seg ut»
Vaktskifte ved Gjøvik Kino