
Kinodistributørene kan spare store beløp på lokal printing av plakater, standees og annet markedsmateriell, mener Canon Norge.
Og hevder å ha gode bevis for påstanden.
I 2015 utførte de i – samarbeid med Nordisk Film Distribusjon og Storm Films – en test under lanseringen av Julekongen: Full rustning-filmen, som hadde premiere 13. november 2015.
20 kinoer over hele landet, inkludert Ringen og Colosseum, Bergen og Trondheim, med flere, ble utsmykket med spesialtrykket lanseringsmateriell.
«SUKSESS»
Anton Strand, Channel director, Wide Format Group hos Canon Norge, forteller til KINOMAGASINET at det hele ble en stor suksess.
– De fleste kinoene var fornøyd! Noen kinoer var ikke like fornøyd, men dette handler om kvalitetssikring av lokale printaktører. Det hele skjedde fort. I løpet av få uker etablerte vi et printnettverk, sier Strand.
TILBYR KONSEPTET
Nå går Canon Norge ut til distributørene av kinofilm og tilbyr konseptet på fast basis. De har utarbeidet en prisliste og et presentasjon av hele konseptet som skal tilbys bransjen. De har etablert faste digitalt trykkerikontakter på rundt 20 steder og ytterligere ti-femten steder kan komme til. Kvalitetssikringen er også på plass.
BESPARING
Strand kan slå i bordet med store besparelser:
– Da vi summerte opp og så hvor mye distributørene brukte i trykk, porto, pakking osv. så kom vi til at de hadde en god gevinst på å gjøre det på denne måten.
Lars Hellebust, produsent i Storm Films, forteller at filmbransjen kan spare millionbeløp bare i plukking, pakking, håndtering og transport i løpet av et år.
– Bare kostnaden ved frakt og porto er gjerne over 100.000 kroner for en storfilm. Dette er langreiste varer som gjerne kommer fra Kina før de havner på en lokal kino, for eksempel i Alta. Dette er ikke spesielt miljøvennlig, sier han og lovpriser det nye samarbeidet med Canon Norge.
NYE STEDER Å REKLAMERE
Canons Anton Strand mener det – foruten det økonomiske aspektet – er flere andre viktige aspekt med å trykke lokalt tilpasset promomateriale.
– Nå har våre printsamarbeidspartnere målt opp flatene på kinoene. På Julekongen-lanseringen benyttet vi steder som ikke har hatt reklamemateriell tidligere.
– Årsaken er ofte at det ikke er ressurser hos den lokale kinoen til å montere materialet. Ofte passer ikke bannerne til lokalene. I den desentrale løsningen får kinoene en lokal partner, ser Strand.
Canon-sjefen mener at det også er besparelser å hente i at man slipper opptrykk av materiell som kinoene faktisk ikke behøver og som likevel aldri blir brukt.
MILJØASPEKTET
Lars Hellebust er enig:
– Vi opplever ofte at svært mye av materiellet som distribueres til kinoene aldri blir brukt. Det bestilles ofte langt flere postere enn det som brukes. Bannerne som gjerne er 3×2 meter størrelse er store å håndtere, og blir derfor aldri hengt opp. Trist for kinoene. Trist for miljøet. Trist for distributørene av film og ikke minst trist for filmen som kanskje aldri rekker å bli oppdaget.
Ca. 250 spillefilmer lanseres hvert år. Til disse filmene fraktes det flere trailerlass med postere, bannere og materiell til markedsføring av filmene ut til kinoene. Dette materiellet blir pakket og administrert.
PS: Canon Norge er sammen med sine printpartnere også et firma som jobber mye mot eventmarkedet, herunder også filmpremierer, med spesialutsmykninger for enkeltstående arrangement.



Facebook
RSS