
TRONDHEIM: Er det filmkvaliteten eller publikum som påvirker kinobesøket? Tallekspert Ingar Johansen hos Film & Kino tror forklaringen er både filmtilbudet og kvaliteten og at publikums vaner er i forandring.
Ingar Johansen er rådgiver statistikk og analyse hos Film & Kino. Han redegjorde for kinobesøket under Den norske kinokonferansen i Trondheim.
– Hollywood er viktig for oss. Normalt står Hollywood står for 60 prosent av omsetningen, så hvis Hollywood svikter, svikter det totale kinobesøket. I år mener mange at de har sviktet. Det har vært for mange filmer av samme ulla på samme tid.
Ingar Johansen har sammenlignet kinoårene fra 2004 til 2013 per oktober, og den viser at sommeren 2013 var den dårligste kinosommer siden 2004.
SVOD, og TVOD:
– Vil filmseeing via disse kanalene påvirke kinobesøket. Det vet vi egentlig ikke noe ennå. Men vi vet at volumet via disse kanalene begynner å bli stort.
Salg av fysisk DVD er halvert fra 2009 til 2013. Leie av video er nesten utradert.
Kinoens nye konkurrenter har vært sterke siden fjernsynet kom på 1960-tallet.
– Da hjemmevideo kom på 80-tallet, ble den en nedgang i kinobesøket. Alt som har kommet etterpå har ikke påvirket så mye. Spørsmålet er hva som skjer når volumet på hjemmeseeing via VOD antageligvis blir enda større.
– Hjemmevideo er som før, men forskjellen er at man trenger ikke gå ut for å kjøpe eller leie film. Hvor stor blir dørstokkmila?
En aldersprofil på kinogjengere, DVD/BD-seere og VOD-seere, viser at opptil 60 % av 15-20-åringer ser via VOD, mens de som kjøper mest videofilm er i alderen 40-50 år (ca 45 %). Men kinokurven er parallell med bruken av strømmetjenestene.
Ingen andre vet så mye om kinobesøket som nordmenn, fordi det finnes et felles system, forklarte Ingar Johansen. Det ligger tre millioner visninger i Filmwebs rapportserver. Et unikt kildemateriale for analyser.
Tall som Film & Kino har analysert viser at tirsdagen er «den nye kinodagen». Her har besøket økt siden 2008.
Statistisk sentralbyrå (SSB) undersøker også kinovaner, og de siste tallene for 2012 viser at 43 % er lite interessert i å gå på kino. Andelen lite interesserte har blitt større de siste årene, men har nå stabilisert seg.
Etter digitaliseringen har det blitt flere kinoer. I 2012 var det 185 kinoer, men i 2013 er det 189. Tiden fra en film har premiere til alle kinoer får filmen har minsket kraftig. Den pleide være på 40-50 dager på det lengste, men snittet er nå bare på noen få dager.
Godt besøk i november og desember «berger» ikke hele kinoåret 2013, men tar inn en del av det tapte, mener Ingar Johansen, som tror Jul i Flåklypa får over 800.000 kinobesøk.
Facebook
RSS