
Nye Film & Kino ser nå på fremtidsmulighetene og hva organisasjonen kan gjøre for å finne nye oppgaver å gripe fatt i.
Det forteller adm. direktør Guttorm Petterson i et sommerintervju med KINOMAGASINET.
Vi møtte nylig direktøren inne på kontoret hans i Filmens hus i Oslo.
Det er mindre trøkk på telefon- og e-posthenvendelser i disse julidagene, men likevel er det nok å gripe fatt i.
– Kinokonferansen
Etter våren- og sommerens store konferanser i hhv. Las Vegas (CinemaCon) og Barcelona (CineEurope) er et av de store kommende prosjektene for Film & Kino den fjerde kinokonferansen.
I år finner den sted med Hamar Kino som vert, 7. til 11. november 2016.
– Kinokonferansen er en av de tingene vi prioriterer, så vår endrede økonomiske situasjon skal merkes lite på konferansen i 2016. Kurs- og konferansevirksomhet er blant det vi prioriterer, forteller Petterson.
– Hvorfor er Den norske kinokonferansen viktig?
– Det er tosidig. Det ene er det tekniske som er viktig for de som driver med det, og den andre delen fordi den skaper perspektiver, med mange internasjonale forelesere. Det er ofte en del av de som går igjen på de store konferansene. Så vi holder et veldig høyt nivå med disse foreleserne. Ved å bringe de hit klarer vi å oppdatere bransjen på viktige tema. Det finnes ikke tilsvarende konferanser i Norges naboland, opplyser Petterson
. – SF Kino har ment at vi burde utvide og bli en skandinavisk variant av CinemaCon og CineEurope, siden nivået er så høyt. Det tar vi til oss, men vi har ikke aktivt gått ut for å gjøre det ennå.
2016-trender
– Hva slags trender ser du etter å ha besøkt CinemaCon og CineEurope?
– Det er fortsatt dette med Atmos, hvor Norge er langt fremme, og laserprojektorer – som åpenbart er en ting som komme. Det er fortsatt dyrt, men nå kommer det forskjellige varianter av det, så det er mulig å investere i laser. Guttorm Petterson jobber nå tett sammen med styret for å stake ut kursen videre for Film & Kino.
– For oss er det snakk om å gjøre de riktige tingene, med våre begrensede ressurser. Så vi vil gjøre mest av det vi anser som viktig. Vi ser fremover på oppgaver vi finner naturlig å gripe fatt i. Norge oppfattes fortsatt av studioene som et interessant testland. De ser at Norge er homogent, lite og lett å få resultater fra. Studioene har også fremhevet samarbeidet med Film & Kino. Nylig ble en SMPTE-test gjennomført hos alle norske kinoer. Det er bransjeorganisasjonen SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) som standardiserer de digitalt leverte filmkopiene, og standarden kalles derfor SMPTE DCP. Film & Kino gjorde avtale med EDCF (European Digital Cinema Forum) om å være testpilot for resten av verden.
– Testen har gått bra, med kun småproblemer. Dette blir en ny bransjestandard, sier Petterson.
Og norske kinoer var igjen først!
Vinduet står fast
En annen ting Film & Kino-direktøren mener å kunne slå fast etter årets store konferansebesøk er at kinoen fortsatt er det foretrukne lanseringsvindu.
– Noen har leftlet med andre metoder, men det alle film- og produksjonsselskaper vil verne om er kinoene. Det er gjennomgående, sier Petterson.

Facebook
RSS