
Den omreisende filmfestivalen Greenland Eyes er nå klar for Oslo og Filmens Hus, fra 12.-18. desember 2014.
Festivalen er ifølge en pressemelding «en frisk og ærlig avspeiling av dagens samfunn på Grønland».
Greenland Eyes filmfestival har premiére på Norsk Filminstitutt (NFI) fredag 12. desember, og vil vise flere utvalgte spillefilmer, kortfilmer og dokumentarfilmer fram til den 18. desember. Under festivalen vil det stilles ut fotografier i utstilingen 13, som tar for seg lokale motiver fra Nuuk. På avslutningsdagen 18. desember blir det arrangert konsert med den grønlandske artisten og låtskriveren Nive Nielsen and the Deer Children, som spiller med norske Jenny Hval på Victoria Nasjonal Jazzscene. Det vil bli delt ut 100 gratisbilletter til konserten for de første som kjøper billetter til utvalgte filmer.
Med film, musikk og fotokunst på programmet er ambisjonen å skape et tettere forhold mellom Grønland og Norge, og flere nordmenn er representert med filmer på festivalen, heter det videre.
Greenland Eyes International Film Festival ble etablert i 2012 av den grønlandsfødte filmskaperen Ivalo Frank, og samarbeidspartner Lill-Ann Körber, lektor på Humboldt Universitet i Berlin.
Utgangspunktet for festivalen var å sette fokus på dagens samfunn på Grønland og gi seerne en større innsikt i del av verden som er stadig mer aktuell både med tanke på klimautfordringer og utvinning av naturresurser som olje- og mineraler. Festivalen presenterer ulike filmskaperes tilnærming til befolkningen på Grønland, deres forhold til makthaverne i Danmark og synet på uavhengighet.
Etter en vellykket festivallansering i Berlin i 2012 er Ivalo Frank og samarbeidspartnerne i år tilbake med en mobil filmfestival. Etter starten på Grønland i august har festivalen besøkt både Danmark, Færøyene, Island, Sverige og Finland. Snart når Greenland Eyes International Film Festival sitt siste stopp i Oslo.
– Med festivalen har vi ønsket å utfordre fordommene mot et land mange vet svært lite om. Ofte er det ekspedisjoner i isødet eller alkoholiserte mennesker som utgjør bildet av dagens Grønland, et bilde vi mener er svært unyansert. Med en rundreise i Norden har målet vært å vise film som skaper større forståelse for et land ikke mange får mulighet til lå besøke. Ved å «ta med Grønland til Norden» igjennom film ønsker vi å skape tettere bånd mellom grønlendere og befolkningen på nordkalotten, forteller festivalleder og filmskaper Ivalo Frank.
Blant de 21 filmene som vises under festivaluken i Oslo, har to av filmene direkte norsk relevans. My Norwegian Grandfather av Leif Igor Devold er en film om norske nazisters innseiling til Grønland under 2. Verdenskrig, og planen om å verne landet fra amerikanerne. I filmen får vi innsikt i et av barnebarna sine tanker om slektens handlinger under krigen.
På festivalens siste dag vises filmen Sume – the sound of revolution, en dokumentar om Grønlands mest profilerte rockeband og medlemmenes musikalske bidrag for Grønlands identitet og selvstendighet. Produsent er blant andre nordmannen John Arvid Berger.
Ivalo Frank, som selv har regien på festivalfilmen Echoes, forteller om rosende presseomtale og en godt besøkt festival i Norden.
– Da vi viste filmen Sume – the sound of revolution i København fikk vi både latter, tårer og stående applaus. Dette temaet er jo spesielt følsomt i Danmark, og reaksjonene på filmene vi viser varierer fra sted til sted. Skal man fortelle historier som dette bør man fortelle det via flere medier, noe vi har forsøkt igjennom både film, musikk og fotokunst, og vi har inntrykk av at vi har nådd ut til publikum. Nå håper vi at også Oslos befolkningen vil møte opp og se, høre, oppleve og lære mer om Grønland i uken som kommer, avslutter festivalleder Ivalo Frank.
For mer informasjon om festivalen, se www.greenlandeyes.com
Facebook
RSS