
Arthaus - stiftelsen for filmkunst ble stiftet i 1992 av Norsk filmklubbforbund. Stiftelsens formål er å bedre vilkårene for kunstnerisk verdifull film i Norge, bl.a. gjennom import og distribusjon av film til kinoer og filmklubber, samt medvirke til å spre kunnskap og informasjon om film som kunstnerisk og kulturelt medium.
Arthaus er medlem av organisasjonen Europa Distribution - et nettverk av uavhengige europeiske distributører.
For perioden sommeren 2013 - sommeren 2015 har Arthaus følgende styre:
Tuva Ørbeck Sørheim, Oslo - styreleder
Anniken Kjeserud, Oslo
Marte Thorsby, Oslo
Stein Hernes, Oslo (vara)
Arthaus er godt i gang med et nytt, spennende filmår og de gleder seg til å kjøpe inn nye filmer på årets filmfestivaler.
– Cannes, Berlin, Venezia, Toronto er alle viktige for oss, men her er Cannes i en særstilling for oss. De viktigste, de kunstnerisk mest ambisiøse filmene, venter man på til, til Cannes. Berlin er tematisk mer politiske orientert, mens i Cannes er det mer spennende kunstneriske filmer, mener Svend B. Jensen.
Han anslår at halvparten av Arthaus filmene gjennom et år har premiere i Cannes.
– Vi opplever gode forhold for våre filmer på landets kinoer. Det er ikke verre enn før. Digitalseringen har også kommet våre filmer til nytte. Vi får filmene fortere rundt i landet, fastslår Jensen.
– For kinoene er det viktig å ha de type filmene ute, slik at publikum erfarer at kinoen er et sted som viser en bredde, som har et interessant program, og ikke bare de kommersielle storfilmene. Vi er ofte på topp 10 i Oslo, så våre filmer er ikke bare smale.
Mens det i «gamle dager» var alt fra tre til sju 35mm kopier av en Arthaus-film, er det nå sjelden premiere på mindre enn 15 kinoer på filmene fra selskapet.
– Vi har forsøkt oss med å gi filmene til alle, men ser at det ofte mest fornuftige er å la de åpne hos de største, og så la de gå videre, når de har skapt seg et rykte blant publikum.
Arthaus er flittig søker av garanti og importstøtte for filmer hos Film & Kino. Garantiordingen er fundert på at man har garantert oppsetting i Oslo, Bergen og Trondheim og gir underskuddsgaranti på 80% av kopi og lanseringskostnadene. Utgifter til digitale kopier, VPF og avgift per overføring i byene utover de tre største, kan ikke tas med som lanseringskostnad. Dette oppleves av Arthaus som problematisk, da utgiftene ofte blir større enn inntektene i forbindelse med oppsetning på midre kinoer.
Jensen forteller at Arthaus ikke er så hardt rammet av nedgangen i DVD-salget, og at VOD-summene øker sakte, men sikkert, så Arthaus er i en litt annen situasjon enn de store selskapene.
– Vi har klart å fokusere på Arthaus som en tydelig avsender sier Sande. Vi er en kurator for god film. Det har filmene våre på kino, DVD, VOD, TV nytte av. De har Arthaus-stemplet. Det er nå ti år siden vi bestemte oss for å satse på merkevaren og profilere oss tydelig som distributør. Jeg merker at vi har lykkes i det. Mange vet hvem vi er. Og de som ikke liker det, styrer unna. Vi betjener en nisje, men vi opplever at vi henvender oss langt utover arthouse-publikummet når en film som Amour ses av 75.000 eller vår største film gjennom tidene, Requiem for a Dream, med over 100.000 besøkende.
Jensen mener at Nordisk og SF og andre distributørerer har strenge krav for hva en film skal spille inn, før de setter den opp på kino.
– Noen av filmene de velger bort er spennende, sett med våre øyne, men vi kan ikke bare være den som tar de filmene andre ikke tar. Det er synd at de store distributørene ikke tar større ansvar for sine egne kvalitetsfilmer, sier Jensen.
Arthaus har hatt flere suksesser på kino i høst og vinter, herunder Den grønne sykkelen, Blå er den varmeste fargen og Fortiden. De er sett av hhv. rundt 26.500, 12.500 og 12.000 personer.
– Den grønne sykkelen er en gripende almenngyldig historie med et politisk budskap i bunn. Det er ofte med denne type filmer med tydelige tematiske knagger og mulighet for å samarbeide med andre organisasjoner/institusjoner vi lykkes aller best sier Unnur Sande.
Hun trekker også frem at selskapet er et av de få som bruker flyers med tekster av kulturpersonligheter/fagfolk og filmkataloger som legges på arenaer der et kulturinteressert publikum befinner seg.
Svenske Meg eier ingen med Mikael Persbrandt er årets første Arthaus-film. (Premiere 24.01.) Den fikk best besøkt av filmene under Tromsø filmfestival og er allerede sett av over 18.000 personer.
– Vi synes dette er et godt resultat på en film som SF valgte å ikke ta ut innenfor sitt system, og som vi ville jobbe med, sier Jensen.
Andre film ut i år er japanske Som far, så sønn (premiere: 07.02.) med regi av en av landets mest anerkjente regissører, Kore-eda Hirokazu. Dette er et dyptgripende drama om hva som skjer når feil barn blir med hjem fra fødestuen. Det blir mer japansk, med to nye tegnefilmer fra Studio Ghibli: Vinden stiger (premiere: 28.03.), som er Hayao Miyazakis siste film, og Fortellingen om Prinsesse Kaguya (medio høsten 2014).
– Dette er filmer for et ungt voksent publikum, som ikke er lett å lansere i Norge. Vinden stiger er et klassisk kjærlighetsdrama, forteller Arthaus-duoen.
– Sorg og glede (07.03.) er laget av danske Nils Malmros. Den er sett av over 270.000 danske og har fått kjempekritikker i hjemlandet.
– Ida (11.04.) er en fantastisk vakker og gripende film fra Polen. Et svart hvitt drama som bergtar publikum. Den har vi store forhåpninger til, sier Jensen om filmen som tar opp forholdet mellom katolikker og jøder i Polen under andre verdenskrig.
Gjenforeningen (09.05.) – Anna Odells eksperimentelle debutfilm om et 20 års-jubileum for ungdomsskolen – har gjort stor suksess på svenske kinoer. Filmen ble belønnet med Guldbaggen for Beste film.
Det er meg du vil ha (juni) er laget av regissør Dag Johan Haugerud. Det er ifølge Arthaus blitt en original og særpreget film om en kvinnelig ungdomsskolelærer, spilt av Andrea Bræin Hovig, som forelsker seg i en 15 år gammel elev.
Still Life (medio sommeren) er et varmt, britisk drama om en mann som forsøker å gi ensomme døde en verdig begravelse.
– En film som viser sympati med underdogen, i et kaldt samfunn hvor ingen har tid til å gjøre ting ordentlig, mener Jensen.
The Rocket (medio høsten 2014) ble vist i Tromsø og er en festivalfavoritt verden over. Den handler om tiåringen Ahlo fra Laos – en tilsynelatende ulykkesfugl.
Arthaus byr også på svenske Turist (medio høsten 2014) med regi av Ruben Östlund, som tar for seg hva som skjer da et snøskred rammer en familie på vinterferietur til Alpene. Regissøren har tre mål med filmen, nemlig å vise det beste snøskredet på film, øke antall skilsmisser og minske alpinturismen til Alpene.
– Vi kommer også med flere, og trolig 15 titler totalt. For å få pleiet filmene på den måten vi er nødt, krever det nitidig arbeid. Vi ønsker å få disse smale titlene frem, sier Unnur Sande og Svend B. Jensen.
Jensen har vært med i Arthaus siden 1992. I selskapet jobber også Anne Marte Nygård, filmsjef og Irene Torp Halvorsen, presse- og komm. sjef.

Facebook
RSS