• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: The Fabelmans
    • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    • Anmeldelse: Munch
    • Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin
    • Anmeldelse: Babylon
  • KINOBRANSJEN
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
    • Filmweb har rundet 25 år. Her er historien om dette unike norske nettstedet.
    • Er over kneika, men fortsatt utfordrende
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

ANMELDELSE

Filmanmeldelse: The Imitation Game

The Imitation Game får terningkast seks av KINOMAGASINETs anmelder Lars Johnsrud.

: The Imitation Game

6
Karakter:
review-image

Konklusjon:

Eksterne lenker. Les mer hos:

Filmanmeldelse: The Imitation Game
Lars Johnsrud
1. januar 2015

FILMFAKTA

Regi: Morten Tyldum Skuespillere: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Mark Strong, Charles Dance, Matthew Goode, Allen Leech, Tuppence Middleton, Rory Kinnear, Tom Goodman-Hill, Matthew Beard Sjanger: Drama / Thriller Kinopremiere: 25.12.2014 Manus: Graham Moore Nasjonalitet: USA Språk: Engelsk Produksjonsår: 2014 Produksjonsselskap: Black Bear Pictures, Bristol Automotive Musikk: Clint Mansell Distribusjon: SF Norge Aldersgrense: 11 år Egnethet: Ungdom / Voksen Begrunnelse: Enkelte dramatiske scener med utrygg stemning og skildringer av krigsangrep gjør at denne filmen får 11-årsgrense.

HANDLING

En vinterdag i 1952 tok britiske myndigheter seg inn i hjemmet til matematikeren, krypteringseksperten og krigshelten Turing (Cumberbatch) for å etterforske et innbrudd. Overraskende ender det med arrestasjon av vitenskapsmannen. Han ble anklaget for grov uanstendighet, med utgangspunkt i et syn på at homoseksualitet var noe kriminelt. Helt uvitende var myndighetene om at deres bytte var selve pioneren innenfor moderne datateknologi. For Alan Turing var mannen bak en stor bragd under andre verdenskrig. Med en spesialgruppe bestående av studenter, språkvitere, sjakkmestere og etterretningsagenter lyktes han i å tolke Hitler-Tysklands såkalte uløselige koder - og forstå sentrale krypteringer generert av krigsmaktens avanserte Enigma-maskiner.

Ingenting er feilfritt i denne verden, men med The Imitation Game kommer den norske regissøren Morten Tyldum og hans ensemble farlig nær, med en film som både definerer og trosser sjangergrensene.

The Imitation Game er definitivt en av de beste filmene laget i 2014.

Historien er sterk og spennende hele veien gjennom, og ikke minst er det en historisk og minneverdig film om en særdeles viktig del av krigens historie.

The Imitation Game forteller den dramatiske historien om det brilliante og kompliserte engelske matematikkgeniet Alan Turing, og hans enestående innsats med å komme opp med en løsning for å tolke kryptert informasjon fra tyskernes Enigma-maskin under annen verdenskrig.

The Imitation Game er nesten som en regiskole i seg selv, der man fort forstår at fortellingen starter med slutten. Historien glir sømløst mellom tre tidslinjer. Det hele åpner i 1951, med det engelske mattematikkgeniet Alan Turing som er hentet inn til et avhør som følge av «usømmelig» homoseksuell atferd. I det avhøret starter forteller han sin fantastiske historie, som Winston Churchill mener ga det viktigste enkeltbidrag under krigen som førte til seier over nazistene.

Etter hvert som vi blir kjent med det merkverdige mennesket Alan Turing, bringes inn episoder fra hans barndom. Bruken av forskjellige tidslinjer i en film kan til tider være vanskelig å få til perfekt, men i The Imitation Game er det tidvis genialt utført. Filmskaperne klarer å gi publikum innsikt og forståelse av hvordan den eksentriske Alan Turing fungerer, eller snarere tvert imot ikke fungerer.

Med denne filmen blir ikke bare Morten Tyldum en historisk norsk regissør i det han har fått 340 millioner kroner å leke seg med. Han blir også en «jordmor» for det som kan se ut til å bli den nye tids Daniel Day Lewis, nemlig filmens hovedrolleinnehaver Benedict Cumberbatch. Han «er» den eksentriske og asosiale supermatematikeren. En karakter med klare autistiske trekk. Cumberbatch portretterer karakteren med et enestående skuespill i dette uforutsigbare dramaet. Cumberbatch klarer mesterstykket å få frem hvordan Alan Turing er preget og innesperret i sine egne fantasier og lengsler, og hvordan dette – sammen med hans sosiale avvik – preger verden rundt han. Her ligger nok et av ankepunktene til historikerne, da Turing i filmen fremviser et mye høyere konfliktnivå mot sine kolleger enn hva som skal være historisk korrekt. Men i filmsammenheng er det lov å ta seg eventuelle kunstneriske friheter. Uansett så klarer Cumberbatch å balansere karakterens kompleksitet, sammen med dens underfundige humor.

Det var en fabelaktig maskin Alan Turning skrudde sammen. Faktisk forløperen til dagens datamaskiner. Fabelaktig er også Morten Tyldums arbeid med skuespillerensemblet i The Imitation Game. En særdeles spennende og talentfull stab med skuespillere får muligheten til å briljere i denne fortellingen. Keira Knightley innehar rollen som kodeknekker Joan Clarke. En historisk korrekt karakter som var sentral i det mannsdominerte miljøet rundt Alan Turing. Hun ble en viktig brikke i arbeidet med å knekke tyskernes koder, men også en person som skapte samhold i det ellers konfliktfylte miljøet.

The Imitation Game er ikke bare en historisk viktig biografifilm om et enkelt enestående menneskes bragd under den annen verdenskrig. Det er også en dramatriller som gjør så mye mer. Dette er en film som på et intelligent vis berører flere brennbare spørsmål rundt aksept, personlig identitet, menneskelig adferd, fundamental ensomhet og samfunnet for øvrig.

I sin dypeste tolkning forteller den en hjerteskjærende historie om en liten gutts første, ekte og forbudte kjærlighet. Men også om hvordan den ble frarøvet ham, og hans intense jakt helt opp i voksen alder etter savnet som satte dype arr i sjelen og gav grobunn for hans livslange sorg og personlige undergang.

Morten Tyldum klarer mesterstykket å benytte de særdeles gode skuespillerne til å røre og bevege, og det selv om historien er satt i et nerdete og vitenskapelig miljø. Hans instruksjon kan kanskje best sees i de mindre komplekse scenene. Uten å avsløre for mye, så legg merke til det som utspiller seg i scenene der Keira Knightly kommer inn i historien. Her er det dramaregi og skuespill fra øverste hylle som filmrullene besitter. Listen med biroller er lang, og det er uten tvil et usedvanlig sterkt lag skuespillere som driver historien frem. I dette laget vil jeg fremheve både Andrew Strong og Charles Dance som begge sammen med resten av skuespillergalleriet omkranser den komplekse karakteren Turing med sine meget gode rolletolkninger.

Tyldum har tatt til seg ansvaret han har blitt tildelt, og utviser dette med den største tillit. Han fremstår med en elegant forståelse for hva som fungerer i filmindustrien, og dette har nok bidratt til hans positive mottakelse av filmen i USA.

Bak kamera er det ligger det mye kompetanse som utviser seg på det store lerret. Klipper William Goldenberg, som vant Oscar for Argo er helt klart en viktig brikke for Tyldum i den tette og effektive historiefortellingen. Også hans utstrakte bruk av arkivmateriale fra krigen, kompletterer illustrasjonene som skuespillerne dramatiserer i historien.

Det hele akkompagneres av fantastisk musikk, komponert av Alexandre Desplat og fremført av Londons symfoniorkester. Musikk er en viktig del av en dramafilm. Balansen med å ikke bli for sterk og fremtredende, eller for svak og fraværende i historiefortellingen er noe som gjør denne filmopplevelsen total for meg. Alekander Desplat klarer å plassere sin musikk midt mellom. Den fremhever, støtter og underbygger det filmatiske utrykket på en mesterlig måte.

Til tider ser det ikke ut som et eneste hårstrå er feilplassert i Benedict Cumberbachts hårfrisyre, og det vil jeg også si om Morten Tyldums film. Foto, design, fargepalett og utsnitt er utsøkt utført og gir filmen en gjennomgående troverdighet. Ingenting er etter min mening feil plassert, og det er derfor jeg gir den terningkast seks. 

Jeg er som kjent ikke alene i mine lovprisninger av filmen, så nå gjenstår det bare å se hvor mange Golden Globe og Academy Awards The Imitation Game får!

Takk til Ski Kino for presseadgang.

Relaterte sakerKino
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
ANMELDELSE
1. januar 2015
Lars Johnsrud https://www.facebook.com/lars.johnsrud

Skribent, film-samler og Bond-ekspert

Relaterte sakerKino

Siste saker fra ANMELDELSE

Anmeldelse: The Fabelmans

Magnus Meling3. februar 2023
Les mer

Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin

Jon Smeland Olsen1. februar 2023
Les mer

Anmeldelse: Munch

Erik Mamen31. januar 2023
Les mer

Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin

John Berge26. januar 2023
Les mer

Anmeldelse: Babylon

Jon Smeland Olsen19. januar 2023
Les mer

Anmeldelse: La elva leve

John Berge16. januar 2023
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Katrine Wang Svendsen,Matias Kjølstad, Magnus Meling.

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

Siste nyheter

  • Slik blir Marvel-året 2023
    FILMLANSERING7. februar 2023
  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival animasjon eventyr krim

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Veldig fornøyd med at 50 kinoer har booket film «som kan berge liv»
    FILMLANSERING10. januar 2023
  • Fortsatt kinoaktuelle Kampen om Narvik til topps hos Netflix
    VOD (KLIKKEFILM)26. januar 2023
  • Anmeldelse: Utama
    ANMELDELSE10. januar 2023
  • James Cameron om forskjellen på kino vs. hjemmekino
    REGISSØRINTERVJU30. januar 2023
  • Slik blir Marvel-året 2023
    FILMLANSERING7. februar 2023
  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Filmanmeldelse: Pride
Filmanmeldelse: Taken 3