
– Dersom dette blir et faktum i Norge, vil det være katastrofalt for alle store og påkostede norske filmer. Kanskje kan det fungere for mindre filmer med et kort liv på kino.
Det uttaler en veldig skeptisk Guttorm Petterson, administrerende direktør i Film og Kino, til Stavanger Aftenblad i etterkant av nyheten om at Universal Pictures og AMC – verdens største kinokjede, ved sin amerikanske avdeling, har inngått en ny filmleieavtale. Den sier at nye filmer kan vises digitalt så raskt som 17 dager etter kinopremieren. Petterson sier at han ikke tror avtalen kommer til å fungere.
(Artikkelen fortsetter nedenfor.)
Les mer om den store nyheten, som Kinomagasinet meldte først om i Norge, allerede den 29. juli:
Nå blir det rekordkort tid fra kinofilmpremiere til hjemmekinolansering
– Dette blir et eksperiment. En slik reform vil ikke bli gjennomført for fullt før alle tilsvarende studioer og kinoer går inn i tilsvarende avtaler. Foreløpig er avtalen kun i USA, og man vil se hva effekten blir derfra, sier Petterson videre.
Han mener avtalen forteller at AMC er i en kritisk fase:
– AMC sliter økonomisk og har en gjeld på 5,5 milliarder dollar. De er på randen av konkurs og er avhengig av å øke aksjekursen, da tar de desperate beslutninger, sier Petterson til avisen.
Til NRK sier Petterson at han ikke tror inoen av de andre studioene vil gå inn på en tilsvarende avtale, slik at den sprer seg til andre land.

Kinodirektør i Stavanger og Sandnes: Håvard Erga. Han var tidligere Warner-direktør – her avbildet på Film & Kinos landsmøte tirsdag 4. juni 2013 i Fredrikstad – da videobransjen forlot bransjeorganisasjonen Film & Kino. Foto: John Berge
Den lokale kinosjef i Stavanger, Håvard Erga hos ODEON Stavanger Sandnes, sier utviklingen er beklagelig.
Hans kino er deleid av ODEON, som igjen eies av AMC. Hele kino-norge lurer nå på om leieavtalene også vil bli innført her hjemme. Erga, med mesteparten av sitt yrkesliv fra videobransjen (blant annet Warner), sier videre til lokalavisen at han ikke tror storfilmene vil merke noen stor effekt av avtalen.
– Mens mindre filmer ofte er avhengig av kinoinntektene, og vil få utfordringer, sier Erga. Overført til norske forhold tror Erga at den store taperen kan bli norsk film
– Hovedinntekten til norsk film kommer fra kino. Hvis den inntekten faller, er filmutvalget på strømmetjenestene så store at de lett blir overkjørt, sier Erga til Stavanger Aftenblad.
– Jeg er veldig skeptisk til avtalen og tror ikke den kommer til å fungere. Det er begrenset med fordeler for kinoene, sier Petterson.

Regissør Iram Haq (t.v.) og hovedrolleinnehaver Maria Mozhdad (t.h.), med produsent Maria Ekerhovd fra Mer Film i midten. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Maria Ekerhovd, som er produsent i Mer Film, sier til NRK at hun tror avtalen i USA også vil påvirke norske forhold. Hun er mer positiv.
– Hvis publikum er villige til å betale for å se film tidlig i samme størrelsesorden som man gjør på kino – da kan man kombinere kino og on-demand-markedet, sier hun til NRK.
Men legger til:
– I dag stammer nesten alle inntektene for norske filmer fra kino. Dette er den viktigste samarbeidspartneren for å få vist og tjent penger på film. Dersom kino svekkes uten at publikum er villige til å betale det samme for å se filmen digitalt kan det få veldig negative konsekvenser for filmbransjen.
Facebook
RSS