
Årets Film fra Sør er den 25. festivalen i rekken. Festivalen er den største i Oslo.
Årets Film fra Sør er verdt å feire, mener Gjermund Granlund, som er pressekoordinator for Film fra Sør.
Han oppsummerer: Med 84 filmer, 244 visninger, fra 34 land og 15 gjester fra 4 verdensdeler er det klart for elleve dager til ende med og av Film fra Sør.
Årets festival går av stabelen 8. til 18. oktober 2015.
Det startet som en liten studentfestival på Blindern.
Nå har festivalen blitt Nord-Europas ledende i sin sjanger, hevder Granlund.
Interessen for å se filmer fra den sørlige del av jordkloden øker hos Oslo-befolkningen. I 2014 var 70 av festivalens visninger helt utsolgt og salene var 70 % fulle på alle visningene.
Gjennom 25 år over 2.000 filmer blitt vist og i underkant av 50 filmer innkjøpt for visninger i Norge etter å ha blitt profilert på festivalen.
Årets festival finner sted hos Nordisk Film Kino: Victoria, Saga, Klingenberg og Ringen, samt hos Cinemateket i Filmens hus.
Filmene på årets festival er blant det beste av det om presenteres på den internasjonale filmscenen.
Festivalen åpner 8. oktober kl. 18.00, med Gullbjørnvinner Taxi Teheran regissert av den iranske filmrebellen Jafar Panahi. Regissøren fikk i 2009 20 års forbud mot å lage film og skrive manus.
Hans niese Hana Saeidi spiller i hans siste film, og sto for Berlinalens mest rørende øyeblikk i 2015, da hun mottok Gullbjørnen for Panahi. Saeidi kommer på årets Film fra Sør og vil presenter filmen på sin onkels vegne.
Et annet høydepunkt er bl.a. årets Gullpalmevinner Dhepaan, som er i konkurranseprogrammet.
Årets hovedgjester er ikke mindre bejublet. Oscar-nominerte Abderrahmane Sissako fra Mauritania har 33 av verdens gjeveste filmpriser på troféhyllen, og er aktuell med Timbuktu (Fidalgo), som skildrer islamistisk dobbeltmoral på vakkert ironisk vis. Tre av hans filmer vises under årets Film fra Sør.
Chilenske Pablo Larraín er en av Latin-Amerikas fremste regissører. Tre av hans filmer vises, herunder Sølvbjørnvinneren El Club (Arthaus), som får norsk kinopremiere i mars 2016.
Ciro Guerras film Embrace of the Serpent er en cinematografiske hyllest til Amazonas og dens mørke skjønnhet. Filmen vant kritikerprisen i Cannes i 2015.
Også dokumentarseksjonen Dok:Sør og film&debattforumet Det Kritiske rom er en viktig del av festivalen, både filmatisk og som innspill i samfunnsdebatten. Those Who Feel the Fire Burning tar oss med i båt over Middelhavet, hvor mange flyktninger møter en våt grav.
Tomorrow We Disappear skildrer raseringen av en stor kunstnerkoloni i New Dehli, mens Sweet Micky for President tar pulsen på den forrige presidentkampanjen på Haiti – der bl.a. Fugees-Pras og Wyclef Jean krysset klinger.
I tillegg kan publikum oppleve ti eksklusive førpremierer på filmer som kommer på norske kinoer ila 2015/2016. Norsk-kurdiske Halkawt Mustafa troner på toppen, med verdenspremieren på roadmovien El Clásico; en rørende historie om to kortvokste brødres nervepirrende reise fra Nord-Irak til Madrid – for å overlevere et par spesialsydde fotballsko til den store fotballhelten Ronaldo.



Facebook
RSS