
Geirmund Lykke (født 1957) er en norsk politiker (KrF).
Styreleder Trondheim Kino. KrF-politiker i Trondheim bystyre. Vært med i kommunens kinostyre siden 1992. Satt sju år i Film & Kinos styre, gikk av i 2012. Er med i Organisasjonsutvalget, som vurderer Film & Kinos fremtid.
Han var sivilingeniør ved Sør-Helgeland interkommunale plankontor 1983–1985 og overingeniør/fagleder ved miljøenheten i Trondheim kommune 1985–2007, hvoretter han er i permisjon. Han har også vært styremedlem i Olavsfestdagene 1999–2003, Norsk Kulturminnefond 2003–2007 og Trøndelag Teater 2004–2008 samt styreleder i Musikkteateret i Trondheim 2008–2010.
Lykke var Kristelig Folkepartis gruppeleder i Sør-Trøndelag fylkesting 1999–2011, og medlem av Kristelig Folkepartis sentralstyre fra 2009-13. Han er gruppeleder og kommunalråd i Trondheim bystyre fra 2011.
Kilder: KINOMAGASINET og Wikipedia
HAUGESUND: Krisestemningen er avblåst. Etter å ha møtt både kulturministeren og opposisjonens kulturpolitiske talsmann, har Geirmund Lykke tro på at filmfestivalenes fremtid vil sikres.
Tidligere i år varslet Lykke & hans kolleger i Tildelingsutvalget for tilskudd til filmfestivaler at de ville stille sine plasser til disposisjon om de ikke fikk mer midler å tildele festivalene.
Den tonen er nå endret.
– Jeg tror det ordner seg. Det stemmer at vi truet med det, men nå har vi fått respons. Vi blir sittende til neste sommer. Jeg tror det løser seg uansett regjering. Jeg velger å tro det, sier Lykke til KINOMAGASINET.
Etter møter med hhv. kulturminster Tadia Hajik og Olemic Thomessen (Høyre) sier Lykke at hans «inntrykk er at det er lagt på bordet stor vilje til å rette opp de største vanskelighetene i situasjonen.»
På en pressekonferanse i Haugesund lørdag 17. august fortalte Lykke om den ferske rapporten «Hodet over vannet? En kartlegging av norske filmfestivaler», som er bestilt og betalt av utvalget (som igjen er oppnevnt av Kulturdepartementet), tross feilaktig trykk med Film & Kinos logo på.
Rapporten ble laget fordi det var nødvendig med bedre bakgrunnsinformasjon om hva de 24 (!) norske filmfestivalene presenterer. Hva vil situasjonen bli dersom budsjettene blir redusert slik forespeilet?
Rapporten viser at festivalene i 2012 hadde 69 mill. kroner i inntekter. Kun 20 prosent av dette kom via Film & Kino i snitt, men for enkelte festivaler besto Film & Kino-støtten for over 50 prosent. Fire av de 24 festivalene sier at de må legge ned om kuttene blir som forespeilet for 2013. Dette er Amandusfestivalen på Lillehammer, Nordkapp filmfestival, Skeive filmer og Barnefilmfestivalen verdens beste på TIFF.
De 24 festivalene utgør 47 årsverk og har ca. 250.000 besøkende samlet sett.
– Filmtilbudet hos festivalene er et helt annet enn det kinoene gir. Uten filmfestivalene reduserer man publikums mulighet til å vise film som ikke kinoene viser.
– Det er like meningsløst at festivalstøtten skal være avhengig av omsetningen av videogram, som at musikkfestivaler skulle avhenge av CD-salget.
– Men må man ha så mange festivaler? Akkurat som fysiske medier faller noe, gir VOD mulighet også til å se smalere filmer på andre måter enn på festival.
– Selv om all musikk kan avspilles digitalt egen stue, er det likevel musikkfestivaler. Det er en annen måte å formidle det på. Ingenting overgår lerrettet – dimensjonen, lydbildet, totalopplevelsen – å få filmen inn på en ordentlig visningsarena. En filmfestival blir en kvalitetssikrer, sier Geirmund Lykke til KINOMAGASINET.
I konklusjonene fra rapporten fremhever festivalutvalget blant annet dette:
• Den største festivalen har et budsjett på 10 mill. kroner – den minste under 200.000 kr.
• Private sponsorer sørger for ca 18 prosent av inntektene.
• Billettsalgsinntekter utgjør 15 prosent.
• Tre av fire festivaler sier de må kutte i filmtilbudene om festivalstøtten reduseres, som varslet fra Film & Kino.

Facebook
RSS