
2020 ble et meget merkelig filmår. Et utall filmer havnet i en slags evig limbo hvor kinopremieren ble utsatt, gang på gang.
Mange har til slutt endt opp med å slippes rett til strømmetjenester og gjort sitt til at filmer vi en gang i fortiden litt hånlig kalte «rett- på-video-filmer» nå har fått en høyere status.
Jeg er rimelig sikker på at denne listen hadde sett ganske annerledes ut i et normalt filmår, men likefullt, her er de 15 nye filmene jeg likte best i 2020.
Og ja da, jeg har sneket inn en tittel som teknisk sett burde vært på 2019-listen, men siden jeg ikke så den før i 2020 så blir den med. Deal with it!
Før jeg starter kan jeg trekke frem følgende fem titler som boblet like under og dermed i teorien kunne utgjort listeplassering 16-20, men det får så være. Hederlig omtale til Rebecca, The Eight Houndred, Proxima, Peninsula og The Good Liar.
15. DEAD DICKS
Sannsynligvis den minste filmen på lista, men kanskje også den mest sjarmerende. Det er ihvertfall den rareste. Eller hva sier du til en lavbudsjetts horrorfilm og depresjon, selvmord og gjenfødelse. Alt foregår i en liten leilighet hvor en kunstner har låst seg inne og tar livet sitt, gjentatte ganger. Søsteren forsøker å hjelpe han, men hva hjelper hun han med? Det er snålt, voldelig, artig og svært forstyrrende. Og da har jeg ikke engang nevnt den gigantiske vegg-vaginaen som hovedpersonen benytter til å bli gjenfødt.
14. THE COLLINI CASE
Denne tyske rettsaksfilmen er noe av det mest spennende som var på kino i fjor. En mann dreper en annen mann, men nekter å forklare seg for forsvarsadvokaten sin. Gravearbeidet advokaten setter i gang avdekker hemmeligheter fra fortiden som mange helst vil beholde skjult.
Basert på en sann historie, tar denne filmen en del litt teite snarveier, og til tross for et gapende plothull så makter filmen å holde deg ytterst på stolsete gjennom hele spilletiden. Det er vel dette vi kaller ekstremt godt filmhåndverk.
13. DIANAS BRYLLUP
Fin familieskildring av en arbeiderklassefamilie og påvirkningen alkohol, krangling og utroskap får på barna i familien. Nydelig spilt av Marie Blokhus og Pål Sverre Hagen i hovedrollene. Eller egentlig det scenografien fra 80- og 90-tallet som har hovedrollen i denne filmen. Tidskoloritten er fantastisk!
12. THE RECKONING
Vi befinner oss i England i 1665. Pesten herjer landet. Etter at den unge enken Grace avviser landeierens seksuelle fremstøt, anklager han henne for å være heks. Så blir det opp til den nådeløse heksejegeren Moorcroft å få sannheten ut av henne.
Det lages alt for få historiske heksefilmer og her har regissør Neil Marshall (Dog Soldiers, The Descent, Hellboy) virkelig kost seg. Det hele er litt tegneserieaktig i all sin grusomhet. Skurkene er så karikert skurkete og de snille er gjennomført gode. Heltinnen har perfekt hår og sminke, til tross for at hun blir torturert på det grusomste og befinner seg på 1600-tallet. Torturen, som spiller en stor rolle i filmen, blir aldri påtrengende grusom og det aller meste foregår utenfor bilderuten. Denne har gått festivalrunden og ble vist på blant annet Ravenheart i Oslo. Dukker forhåpentligvis opp på streaming i løpet av våren.
11. EMMA
Ja, jeg innrømmer det. Jeg er en sucker for gode kostymedrama. Og Emma var en svært fornøyelig representant for genren. Hva handler den om spør du? Nei, er det så viktig da? Kjærlighet kanskje. Eller viktigheten av å finne den perfekte partneren, som kanskje ikke er helt hen du så for deg? Men hvem bryr seg, når det er så mye vakkert å se på, så mye artig dialog å høre og så utrolig mange flotte kostymer? Og for alle dere som har brukt førjulstida på å bli sjakkentusiaster etter å ha sett The Queens Gambit, kan dere jo her se den nydelige Anya Taylor-Joy i minst like mange fantastiske antrekk!
10. ET GLASS TIL
I denne bittersøte komedien skal fire lærere med Mads Mikkelsen i spissen teste ut teorien om at mennesket er ført med en halv promille for lite i blodet. De skal med andre ord alltid ha en liten knert innabords. Ingen poeng til den som forutser at dette kan føre til noen problemer.
Dette er en film som er avhengig av gode skuespillere, og regissør Thomas Vinterberg har hentet inn sine trofaste våpenbrødre Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen i de viktigste rollene. Herregud så bra disse karene er som småfulle ungdomsskolelærere. Filmen sparker ikke inn noen nye dører og kan nok ikke måle seg med Vinterbergs tidligere mesterverk Jakten og Festen, men det er to underholdene timer med en gjeng jeg ikke hadde hatt noe imot å gå på fylla med.
9. MARRIAGE STORY
Jepp, jeg rakk ikke å se denne før litt utpå nyåret i fjor, men den som venter på noe godt osv. Dette er Bergman for millenniumsgenerasjonen. Ekteskapet til Charlie og Nicole Barber går i oppløsning og filmen følger kollapsen på nært hold. Adam Driver og Scarlett Johansson er begge fantastiske i denne filmen som ble nominert til seks oscars, men endte opp med kun en, til Laura Dern i en nydelig birolle som nådeløs skilsmisseadvokat.
8. THE OAK ROOM
En skikkelig mørk thriller, satt til en sliten bar under en snøstorm. Noen skal dø, men hvem og hvorfor? Kan vi stole på historien som fortelles oss og hvem er egentlig han som er på veg, men som ikke har kommet frem ennå? The Oak Room er en pratsom reise inn i sinnets mørkeste irrganger. Denne kunne vært laget av Coen-brødrene hvis de bestemte seg for å legge igjen all humoristisk sans hjemme. Ble vist på Ramaskrik og man krysser fingrene for at den finner vegen til en strømmetjeneste i nær fremtid.
7. TENET
Fjorårets største mindfuck ble så klart levert av Christopher Nolan. Forvirrende og helt umulig å henge med på, men samtidig så gjennomført og elegant laget at jeg ikke klarte å se bort fra lerretet et sekund. Ikke blant Nolans aller beste, men selv på en dårlig dag leverer han brød og sirkus til massene på et helt annet nivå enn de aller fleste andre.
6. SJEL
Pixar slutter aldri å imponere. Gang på gang viser de en helt egen evne til å finne orginale og uventede tema for familiefilmer. De er aldri redd for å omfavne død og sorg i sine filmer, og her kombinerer de det med cool jazz i tillegg. Ikke akkurat tidsriktig, men pokker som det fungerer.
5. LITTLE WOMEN
Denne historien har vært festet til kinolerretet mange ganger før, og jeg rykket ikke akkurat i godstolen da jeg hørte at en ny versjon var på trappene. Men når jeg skjønte at det var Greta Gerwig som skulle holde i tøylene på produksjonen ble jeg med en gang mye mer positiv. Hun er en av amerikansk films aller mest spennende filmskapere og denne gangen har hun fått med seg et aldri så lite stjernelag av skuespillere. Eller hva sier man til en film med Saoirse Ronan, Emma Watson, Laura Dern, Timothée Chalamet, Bob Odenkirk, Chris Cooper, Meryl Streep og stjerneskuddet Florence Pugh i rollene? Little Women er en av fjorårets aller vakreste, fineste og mest overraskende mesterverk. Gerwig tilfører historien nye elementer og leverer kanskje den beste filmatiseringen av Louisa May Alcotts roman noensinne.
4. RELIC
En sylskarp skrekkfilm om mørke krefter, demens og skumle hus. En skikkelig slowburner som holder på spenningen gjennom hele filmen. Samspilllet mellom de tre hovedpersonene, med Emily Mortimer i spissen, bærer filmen for debutantregissør Natalie Erika James.
3. HOST
Hva kan man egentlig si om Host som ikke er sagt før i år? 2020s største fenomen innen skrekkgeneren kom endelig på norske kinoer like før jul. Laget under lockdownen i Storbritannia og med premiere 12 uker etter at ideen første gang ble lansert. Siden skuespillere, regissør, produsent, spesialeffektmakere etc befant seg hjemme i hver sin leilighet er hele filmen spilt inn via zoom og klokker inn på like over 50 min spilletid. De minuttene skjuler det som er årets soleklart mest intense og effektive skrekkfilm. Et bedre eksempel på hvordan man kan lage gull av gråstein tror jeg ikke vi har hatt siden Paranormal Activity. Og da passer det vel bra at mannen bak den filmserien, Jason Blum, har gitt regissør Rob Savage og teamet hans en avtale om å lage tre filmer for produksjonsselskapet Blumhouse.
2. THE LIGHTHOUSE
En hypnotisk historie om to fyrvoktere som blir strandet på fyret de vokter under en langvarig storm. Personlighetene deres gnager på hverandre mer og mer etterhvert som galskapen rykker stadig nærmere og herligheter kommer til overflaten. Skutt på film i svart-hvitt i et tilnærmet kvadratisk bildeformat ser The Lighthouse helt fantastisk ut. Robert Pattinson og Wilhelm Dafoe er en fryd for øyet, om en ikke for øret. Teksting er helt påkrevd da spesielt Dafoe snakker en dialekt som er til tider helt uforståelig. Legg til store mengder fising, kamp mot måker, mytologi, onani og homoerotikk så sitter man igjen med et fsvært orvirrende, dypt fascinerende og helt uimotståelig mesterverk!
1. WOLFWALKERS
Det irske animasjonsstudioet Carton Saloon har tidligere gitt oss filmer som The Secret of Kalls og Song of the Sea og Wolfwalkers regnes som den tredje filmen i deres triologi om irsk folkeminne. Vi befinner oss i Irland i 1650. Under ordre fra den engelske Lord Protector Oliver Cromwell må innbyggerne i Kilkenny rydde skogen utenfor landsbyen for å anlegge åkrer. Dette skaper problemer for ulveflokken som bor der. Mer har jeg ikke lyst til å si, for dette er en film man bare må oppleve. Animasjonen er så vakker og egenartet, historien er nydelig og alt bare stemmer. Hvis du ikke allerede har apple+ er det verdt abonnementet kun for å se Wolfwalkers.
Facebook
RSS