
Fremtidens kino drives av Location, Filmweb, Coca-Cola og flere av de største kinoene i Norge. Fremtidens kino er et samarbeidsforum for ulike aktører innen bransjen. Arbeidet koordineres av Film & Kino.
Konseptet beskrives slik: «Fremtidens kino består av toneangivende aktører i den norske kinobransjen som jobber for å styrke bransjens konkurransekraft gjennom å samles, løfte blikket og tenke utvikling sammen – på tvers av konkurransesituasjon og geografi.»
Mer informasjon, se nettsiden http://www.fremtidenskino.no
(Merk: Ikke oppdatert siden november 2013!)
DRAMMEN: Produksjonsselskapet Fantefilm AS er hedret av samarbeidsorganet Fremtidens kino for sin innsats for norsk film og kinobransje med suksessfilmen Bølgen.
Selskapet fikk den såkalte Innovasjonsprisen under Den norske kinokonferansen på KinoCity i Drammen onsdag 11. november 2015.
– Hensikten med å ha en slik pris er å gjøre litt stas på aktører som bidrar til at det er gøy å drive med kino og at vi blir lagt merke til. Og at vi tjener de pengene på det som gjør at vi kan fortsette med å drive kino. Det har vært aktører der ute som har turt mer enn andre og vært innovative og gått i bresjen for noe som er spennende, sa juryleder Arild Kalkvik da han leste opp begrunnelsen.
Kalkvik sa at Fantefilm «med innovative og uredde grep har bidratt til vekst i kinobesøket».
Og litt av en vekst! Siden premieren 28. august 2015 har Bølgen per dags dato blitt sett av 820.589 personer. Når filmen lanseres på Blu-ray og DVD den 30. november 2015 kan førsteopplaget, ifølge kilder i bransjen, havne på rundt 150.000 eksemplarer.
«Sjangerfilm er populært hos kinopublikummet, men enkelte sjangere er mer krevende enn andre. Katastrofefilm-sjangeren er ytterst krevende å mestre ved at publikum stiller store krav til storslagne effekter og troverdighet», sa Kalkvik videre.
«Med kinofilmen Bølgen har Fantefilm gjort det vågestykke å lage en film innenfor denne sjangeren, og som sjelden mestres selv av de store Hollywood-studioene. Bølgen bruker et dagsaktuelt tema som utgangspunkt for fortellingen og leverer visuelle effekter norsk film aldri har sett maken til. 800.000 kinogjengere kan ikke ta feil – katastrofefilm fungerer også på norsk.
Produsent og partner Martin Sundland i Fantefilm AS mottok innovasjonsprisen på vegne av selskapet. Han takket for prisen på vegne av alle som står bak Bølgen.
Fra scenen sa Sundland følgende i sin takketale:
– Jeg kjenner at jeg blir veldig stolt over å få en sånn pris. Jeg synes det er utrolig hyggelig å bli sett. Vi er selvfølgelig blitt sett av et voldsomt stort kinopublikum. Det er vi utrolig glad for. Men også av dere i bransjen, som uttrykker takknemlighet på denne måten.
Sundland fortalte overfor bransjefolkene i salen at «det har vært en tøff reise».
– Det var veldig mange som ikke trodde dette var mulig å lage Bølgen. Jeg var ikke helt sikker selv da vi satte i gang, om det var mulig. Men vi gjorde noen tester og kjente vi fikk tryggheten vi trengte for å kunne gå i gang med et så – i norsk sammenheng – med et så vanvittig prosjekt.
– Vi ønsker et mangfold. For fem år siden hadde jeg sagt: «Drit i alt det kunstneriske og smale, men bare kjør på de store blockbusterne». Det mener jeg ikke lenger, sa Sundland også i talen.
I en samtale med KINOMAGASINET etter utdelingen utdyper den norske suksessprodusenten uttalelsene. Han mener at de norske filmene for tiden er under et stort press.
– Det som før ble betegnet som små og mellomstore filmer har nesten mistet hele sitt publikum, mener Sundland.
Mens en slik mellomfilm tidligere kunne bli sett av 40-50.000 personer er det nå altfor mange av disse filmene som nesten ikke får et publikum på kino i det hele tatt, hevder produsenten.
– Det er viktig at vi har et mangfold i den norske filmfaunaen, men slik som systemet er nå står også den store blockbusteren under et sterk press. Norsk filminstitutts fordeling av de offentlige støttemidlene er veldig skjevdelt i favør av de såkalte kunstneriske filmene som gjør det det vanskeligere og vanskeligere å komme gjennom med store filmer som Bølgen. Den norske kinobransjen burde benytte sin stemme og tenke gjennom om dette er en utvikling som de ønsker, eller om de ønsker å bidra til en dreining hvor vi kan få flere store filmer som trekker et stort publikum i årene fremover.

Facebook
RSS