
– DVD er «borte». Vi kan snakke om VOD så flott vi bare vil, men det gir bare noen få hundre tusen kroner i løpet av mange år.
Det uttalte Vibeke Skistad, daglig leder i Euforia Film, under VOD-debatten i Fimens hus i Oslo, hvor Norsk filminstitutt i samarbeid med Rushprint inviterte til Filmsamtale. I innbydelsen lød det:
«Klimaet innen distribusjonsleddene har hardnet til også her hjemme etter som strømmetjenestene spiser seg inn på kinoene og tv-kanalenes tradisjonelle enemerker. Det tilspisset seg da produsenten og distributøren av Jakten på Berlusconi ville gi spillefilmen førpremiere på TV2 Sumo, men måtte droppe det da kinoene truet med boikott.»
– Vi har hatt Kong Curling på VOD-toppen i mange år. Det er bare en brøkdel av inntekten vi hadde på DVD. Det er helt krise. Det er bare småpenger i forhold. Vi vil bare kinoene vel, sa Skistad.
Hun sier Euforia i tilfellet Jakten på Berlusconi ville prøve å tenke nytt, og mener det må bevises med en faktisk test om det å vise filmen hos en VOD-aktør i forkant av kinolanseringen, har en eventuell negativ effekt.
– Jeg kjenner ingen som sier at hvis filmen gikk på Canal Digital forrige helg, da tror jeg ikke at man gidder å gå på kino. Man taper ikke kinopublikum, men det må bevises først, selvsagt, sa Skistad og antydet at det hadde vært spennende om storfilmer som Børning eller Kaptein Sabeltann hadde hatt slike tester.
Skistad tok selvkritikk på at Euforia kanskje skulle ha løftet saken høyere opp, på konsernivå, men poengterte at hun fikk klarsignal fra mange i kinobransjen.
– Jeg fikk gode tilbakemeldinger som ga meg selvtillit til stuntet. Det var mailer med beskjeder som «tommelen opp, dette tror vi er riktig, bra dere tenker nytt, norsk film har store utfordringer, det er bra dere gjør det». Det har jeg svart på hvitt. Og internt i forskjellige organisasjoner var det ulike meninger, sa Skistad som mens det stormet som verste nesten følte seg som en hvitsnippforbryter som hadde gjort noe galt. Men det står ikke noe sted i filmleieavtalene som forhindrer stuntet, sa hun.
– Kort tid etter fikk vi en henvendelse fra Film & Kino om ny filmleieavtale, hvor det står at det skal være eksklusivitet i det vinduet så og så lenge, før andre plattformer. Og det selv etter alt bråket, sa Skistad.
Da brøt adm. direktør Lene Løken fra Film & Kino inn fra benkeplass og sa at dette var en «feilsitering».
– Det står at denne avtalen gjelder ikke dersom kinoene ikke får eksklusivitet. Kinoen betaler ikke full pris for en vare som andre har sett. De filmleieavtalene går på at det kinoen betaler for er eksklusivitet. Er det ikke det, gjelder ikke avtalen. Da må vi forhandle frem en annen pris. Vi sier ikke at vi skal ha ekslusivitet, men at vi ikke betale for eksklusivitet om vi ikke har det, sa Løken i en replikk.
Skistad fortalte videre at det var «hett» da det stormet som verst og SF Kino sa de nektet å vise filmen om ikke TV 2 Sumo-visningen ble stanset.
– Der og da var det helt forferdelig. Det overhodet ikke noe morsomt. Det er ikke noen som er ute etter konflikter, som overskriften på dette seminaret indikerer. Alle vil tjene penger, alle vil filmen vel. Spørsmålet er hvordan skal vi utnytte det enorme DVD-tapet. Da må kinoene innrømme at det sitter mye konservatisme som ikke gavner noen. Det er såkalte «dark windows» også, hvor filmen er i ingemannsland. Den er ferdig på kino og skal ut på video. Da er det bare Pirate Bay. Filmen er ikke tilgjengelig lengre andre steder. Selger du til VOD da, gjør du produsenten og distributøren en tjeneste, men da må fysisk distributør godta dette. Men noen kinoer synes det er vanskelig selv da, om den er ferdig og filmen ikke er på kino. Det er annerledes i de store byene.
Redaktør Joakim Thorkildsen i Filter var blant panelistene som bifalt mer fleksibilitet i avtaleverket, slik at kinofilmer som går dårlig, raskere kan VOD-lanseres.
– VOD er et viktig format for filmer som ikke får sjansen på kino eller kommer raskt på VOD fordi tallene på kino ikke er gode nok. Det ville ha vært superinteressant å prøve f.eks. Blind i sommer. Da ville kinoene sagt det ikke ville gått, selvsagt. Og filmen er fortsatt ikke på VOD, sa Thorkildsen.
SF Kino-direktør Ivar Halstvedt spurte forsamlingen om hva man ønsker av kinoene.
– Hvorfor har vi brukt millioner av kroner på digitaliseringen? sa Halstvedt, og mente at «vi må snakke mer sammen» og at alle VOD-forsøk må avklares i god tid.
– Alle store kinoer driver internasjonalt og erkjenner at ekslusivitetsvinduet er under sterkt press og at det skal mye til for at det opprettholdes. Det nytter ikke å prosterere. Men kinoen har overlevd, sa Halstvedt.
Flere saker med referat fra debatten kommer på KINOMAGASINET. For bakgrunnstoff, se lenkene under.
Facebook
RSS