
LAS VEGAS: For å se veien videre, er det smart å ta et tilbakeblikk på hvor man nylig har vært. CinemaCon, verdens største kinokonferanse, startet med et tilbakeblikk på de siste ti årene.
CinemaCon er verdens største kinokonferanse, med mottoet «å feire kinoopplevelsen», og arrangeres for fjerde gang på rad i Las Vegas.
Julian Levin, Executive Vice President, Digital Exhibition & Non-Theatrical Sales and Distribution, Twentieth Century Fox International, tok derfor for seg litt historikk rundt digitaliseringen.
Det er nå ca. 115.000 digitaliserte saler i verden i dag, og prosentandelen er på 93 % i USA og 89 % internasjonalt. Det finnes ca 135.000 kinosaler på verdensbasis.
– Da vi først begynte å tenke på digitalkino, måtte vi se på fordelene med det. Filmskapere var både for og imot digital teknologi, men nå må de jobbe digitalt selv om de føler at film er bedre. Og digital er bedre. For studioene er digitalovergangen veldig lønnsom, fastslo Julian Levin fra Fox.
Han påpekte også at for kinoene er fordelene mange – blant annet sentraliserte spillelister, digitalreklame, alternativt innhold, 3D digitalt, og felles produktstandarder fra DCI og SMPTE har hjulpet i overgangsfasen.
Den store debatten for rundt ti år siden var hvordan endringen i bransjen skulle skje og hvordan det hele skulle finansieres. Det var ikke enkle spørsmål å få svar på, medgikk Fox-sjefen.
– Et bra punkt var Digital Cinema Intitiatives (DCI), som ble startet i 2002. Dette er en strategisk allianse fra seks av de store studioene. DCI skulle sørge for at den digitale teknologien hadde en åpen standard. DCI var en stor ting. Ignorerte vi standardiseringsønskene og lot alle gjøre som de ville, ville det vært kaos, vi ville ikke hatt kontroll over noe og sikkerheten ville ikke vært god nok, med forskjellige systemer og inkompatible formater. Men siden vi gjorde ting gjennom DCI, fikk vi kvalitetskontroll, åpne standarder, høy sikkerhet, et system som var bedre enn 35 mm, og både 2K og 4K. De tekniske spesfikasjonene ble klare i 2005.
Virtual Print Fee (VPF)-finansiering var ikke enkelt å få til mens den amerikanske økonomien var i en krisesituasjon. Julian Levin sa svært lite rundt dette temaet, og viste frem en plansje (se et av bildene), men fortsatte så med å konstatere at Avatar ble filmen som sørget for et stort skifte.
– Avatar kom i 2009, og bransjen så seg aldri tilbake. James Cameron ga kinoene et bra startpunkt til å investere i digitale projektorer.
Hva gjaldt distribusjon sa Fox-sjefen at satelitt var det raskeste og enkleste og det som er det mest brukte systemet i USA.



Facebook
RSS