
ÅLESUND: Alle erfaringene fra byggingen av ODEON Oslo er tatt i bruk når ODEON Ålesund åpner 1. november. Det har resultert i blant annet tre LUXE-saler og kjedens første «isense»-sal.
To dager før åpningen ble KINOMAGASINET inviterte for å få en eksklusiv smakebit på hva Ålesunds beboere har i vente når byen får med seks splitter nye saler med hele 644 seter totalt.
Kinomonopolet, som har vært driftet av erkekonkurrenten Nordisk Film Kino på oppdrag fra Ålesund kommune siden 2014, står for fall.
Ålesund føyer seg dermed inn i rekken av byer hvor det for første gang blir reell kinokonkurranse.
Administrerede direktør Ivar Halstvedt, salgsdirektør Jon Einar Sivertsen og senterleder Beathe Kvalsvik Breivik var den smilende blide trioen som stolt åpnet dørene for pressen to dager før den offisielle åpning.
– Vi har brukt designmanualen til ODEON, men også brukt deler av arven fra Nordic Cinema Group, så dette er en herlig miks av to verdener, sier Ivar Halstvedt og skryter over sunnmøringene i arbeidet med kinoen. Halstvedt sier de har «unike egenskaper med å gjøre alt skikkelig og ordentlig».
Ivar sier også at prosjektet har krevet et stort fokus på detaljer og kvalitet, slik at det matcher forventningene til publikum i denne regionen.
– Når man kommer hit til Ålesund skal alt være veldig, veldig bra, for her har folk ventet lenge på et nytt moderne kinosenter, mener kinoveteranen.
Det jobbes nå så å si døgnet rundt for å få alt ferdig, men det viktigste er på plass, i det 12. kinosenteret som har varemerket til britiske ODEON. De eies igjen av amerikanske AMC, som styres av kinesiske Dalian Wanda Group. AMC og deres ulike kjeder er størst i verden på kinodrift og fronter per i dag ca. 1000 kinosentre og ca. 11.000 kinosaler.
I lokalene flikkes litt på maling, det pusses gelendre, men man venter nå stort sett bare på filmene som snart skal tikker inn på den store serveren som nå digitalt rommer alt av underholdning.
Olav Thon Gruppen har utvidet kjøpesenteret AMFI Moa med investeringer på rundt én milliard kroner og har endt opp med det som i areal er Norges største kjøpesenter, i areal.

Fra venstre: senterleder Beathe Kvalsvik Breivik, salgsdirektør – Chief Operating Officer Jon Einar Sivertsen og administrerende direktør Ivar Halstvedt viser frem hva ålesunderne har i vente. Foto: Alexander Istad, KINOMAGASINET.no ©
ODEON Ålesund har fått ca 2.500 kvadratmeter å boltre seg på og har tilsynelatende benyttet dette arealet effektivt og godt.
Alle salene er bygd som en boks i boks konstruksjon, så all lyd holdes inne i salen og ingen lyd trenger inn fra utsiden. Denne måten å isolere på, vil gjør at der som tidligere ble plaget med bråk fra nabosalene ved den gamle Moa-kinoen i Ålesund, nå kan nyte stille, rolige og romantiske øyeblikk i den salen man faktisk befinner seg i, helt uten å bli plaget av Michael Bay sine høylytte eksplosjoner i salen ved siden av.
To av de seks ODEON-salene er «standardsaler», men det bør her bemerkes at standarden er meget høy.
Storsalen er bygget etter det nye isense-konseptet. Barco har levert digitale laserprojektorer til hele prosjektet.
En isense-sal har alltid 4K laserprojektor og Dolby Atmos-lydanlegg. Med 264 stoler ønsker man her å tilby best lyd og best bilde for å få kinoopplevelsen så stor og god som mulig, samtidig som man skal sitte godt.
Det er kjærkomment å se at man har tatt seg plass til en rad med komfort stoler på bakerste rad, en en god gammeldags «klinerad». For 20 kroner ekstra, vil man altså kunne få litt ekstra luksus, i en allerede overdådig kinosal.

isense-salen. Foto: Alexander Istad, KINOMAGASINET.no ©
En av de tingene som skiller isense-konseptet fra IMAX – som kjeden har i Oslo – er at isense er ODEON sitt eget «Premium Large Format», som det heter på fagspråket.
ODEON står med andre ord fritt til å bestemme hvordan denne salen skal disponeres. Om man ønsker å vise noe i denne salen som ikke ble laget spesifikt med Dolby Atmos i tankene eller noen av de andre kriteriene man bruker for å kvalifisere seg til isense, så kan salen benyttes. Det kan tenkes at selv om det kunne vært interessant å ha en IMAX-sal i Ålesund, så vil det komme publikum til gode at ODEON kan benytte isense-salen for å tilgjengeliggjøre populære filmer i en fantastisk sal med utrolig bilde og lyd. Det poengteres fra Jon Einar Sivertsen at spesielt mange norske film vil dra god nytte av en slik sal.
KINOMAGASINET fikk en demonstrasjon av hva isense-konseptet betyr og vi fikk til de grader forventningene innfridd. Bildet kan nesten ikke beskrives, det må virkelig bare oppleves, da det var så skarp og kontrast-rikt at det nesten overgår virkeligheten. Men dette er vel også hele poenget med en kinoopplevelse, alt skal være «litt større enn livet» og man får ta del i andre sine opplevelser og perspektiv, man blir virkelig delaktig i dramaet som spiller seg ut på skjermen.
Bare isense-salen alene skal ha kostet ti millioner kroner å lage. Kostnadene på hele prosjektet vil ikke ODEON-ledelsen røpe.

Den offisielle isense-logoen. Foto: Alexander Istad, KINOMAGASINET.no ©
Dolby Atmos-lydbildet «angriper» deg fra alle kanter. Demoen som ble vist, billedliggjorde hvordan systemet kan manipulere lyden til den minste detalj. Hvis det kommer en bil kjørende forbi bakfra, i en film, så vil man kunne høre den bak hodet først, før man rent fysisk kan føle den komme opp på siden og suse forbi. Hvis et fly samtidig flyr over deg i filmen, så blir man fristet til å strekke nakken og se opp i taket, for man kan nesten bli overbevist om at dette flyet er inne i salen og nesten sneier oss i det det vibrerer i stolene med kraftig bass. 3D-lyd altså, med høyttalere montert overalt, selv i himlingen.
Ålesund har altså fått hele tre LUXE saler. To av salene har plass til 40 seter og den tredje tar 72. Alle disse salene har 7.1 lyd. (Dette i motsetning til Oslos LUXE-sal, som har Dolby Atmos-lyd.)
Ivar Halstvedt, som har bygget og pusset opp norske kinoer i snart 20 år, mener at små saler med maksimalt komfort er den nye standarden. Alt som bygges av kinoer nå legger sin hovedvekt der.
Grunnen til at Ålesund har fått tre slike saler mens man i Oslo har blitt nødt å ta seg til takke med bare en, er at det var mulig å tegne om på planene etter at tidligere SF Kino ble kjøpt av AMC og ble til ODEON.
Halstvedt sier at hadde kinokjede blitt kjøpt opp før og de hatt mer tid, så ville helt sikkert vært flere saler i Oslo som var laget som LUXE-saler.

En av tre LUXE-saler hos ODEON Ålesund. Foto: Alexander Istad, KINOMAGASINET.no ©
I LUXE-salene er det elektrisk justerbare seter, levert av VIP Cinema Seating fra Mississippi i USA, med muligheten til å legge seg godt bakover, med en ekstremt god benplass.
I mange år har man fått tilbakemeldinger om at det kan bli kaldt i de godt ventilerte salene og dette har vært forsøkt løst med pledd og lignende, men veien man nå har gått er å få varme i setene.
Vi fikk prøvesitte og dette var en stor opplevelse. Man kan virkelig føle at kvaliteten er ivaretatt i alle ledd. Det myke, gode skinnet gjorde at undertegnede ønsket å bli værende, lenge etter det var sosialt akseptabelt, vi var nødt til å gå videre, for her var fortsatt mye og utforske.

Den største LUXE-salen. Foto: Alexander Istad, KINOMAGASINET.no ©
En liten detalj som senterleder Beathe gjorde meg oppmerksom på var at foran og bak på disse lenestolene er det bygget opp små forhøyninger som gjør at man føler seg godt isolert for innsyn og bråk fra popcornspising i stolene rundt. Man kan se alle på sin egen rad, men alle andre i salen må man strekke lang hals for å få øye på.
Hun føyer også til at også i de to «standardsalene» så er nivåene mellom seteradene ganske høy, så små barn vil slippe å sitte på barneseter av plast for å kunne se over personen foran. Alle vil ha fri sikt til lerretet.

Beathe Kvalsvik Breivik – Foto Alexander Istad
Stolene i «standardsalene» har nemlig stoler som for bare to år siden var betegnet som luksus-seter. Disse stolene er levert av det spanske firmaet Figueras, som KINOMAGASINET snakket med blant annet under CineEurope tilbake i 2014. Den gangen kunne Alvor Zapata og Silvia Figueras informere vår redaktør, John Berge, om at de allerede da jobbet sammen med SF Kino om denne type seter.
Ivar Halstvedt forteller at han har jobbet med å få Ålesund-kinoen på plass i ca. fire og et halvt år. Det var et prosjekt som ble satt i gang etter at Olav Thon Gruppen tok kontakt med et ønske om å ha en kino i den da planlagte utvidelsen av kjøpesenteret. ODEON, da SF Kino, vant kontrakten i konkurranse med Nordisk Film Kino.
Les mer om dette her:
Konfigurasjonen av kinosenteret har vært endret tre ganger for at alt skulle bli perfekt, ikke minst på grunn av eierskiftet og et større fokus på LUXE-salene.
En av de tingene Halstvedt er fornøyd med å ha fått til er å plassere hele kinoene på ett nivå. Er man rullestolbruker, dårlig til beins eller om man ser litt dårlig, så har man mulighet til å komme rett inn i salene, uten å måtte gå opp eller ned et nivå, som er ganske vanlig på andre store kinosentre.
Nå får ODEON Oslo-publikum ta med seg alkoholholdig drikke inn i salene

Ivar Halstvedt ser fornøyd på resultatet av fire og et halvt års arbeid. Foto: Alexander Istad, KINOMAGASINET.no ©
Som hos ODEON Oslo er det Oscar’s Bar. Denne skal kunne benyttes til lukkede selskaper, bedriftsbesøk og de som kjøper hele visninger og konferanser på dagtid. Dette området vil også fungere som lounge i tilknytning til LUXE-salene og være et fleksibelt rom med mange muligheter.
Toalettene fremstår som om det skulle vært eksklusive fasiliteter på en hotell i Manhattan og hjelper med å forsterke helhetsinntrykket og følelsen av at detaljene rundt dette prosjektet er godt ivaretatt. Designet og materialvalgene er de samme som på toalettene hos ODEON Oslo.

Gyldne toalettrom. Foto: Alexander Istad, KINOMAGASINET.no
I foajeen er det en gigantisk LED-tavle informerer kinogjengere om kommende filmer, kveldens begivenheter og hvilke saler man kan besøke, tydelig og klart.
80 prosent av billetter selges digitalt før man kommer på kino og de fleste kundene har billettene på mobiltelefonen sin. Det viser de siste tallene rundt dette. Trenger man hjelp og ønsker å kommunisere ansikt til ansikt med en av de 20 ansatte på kinoen, så er kioskområdet tilgjengelig nesten som en resepsjon, midt i sentrum av begivenhetene.

Det jobbes fortsatt med å ferdigstille kioskområdet, to dager før åpningen. Foto: Alexander Istad, KINOMAGASINET.no ©
Man vil selvfølgelig kunne kjøpe uendelig dype beger av popcorn, vann, brus søtt og salt i den samme kiosken og Ivar mener, med stor overbevisning og entusiasme, at popcorn «er sunt og ikke noe å være redd.»
Jeg er usikker på fakta rundt argumentene hans, men jeg lar meg villig overbevise av hans iver og ikke minst av disse store flotte maskinene som kommer helt fra Cretors i Chicago, en bedrift med over hundre års erfaring. Popcornet som selges her i Ålesund kommer fra åkeren i Nebraska og det er klinkende klart at heller ikke her er noe overlatt til tilfeldighetene.
Det er lett å tenke seg at dette nå vil bli dyrere å gå på kino, da alt er nytt og salene bærer en kvalitet som vi ikke har sett sidestykke til, men faktum er at prisene konkurrerer godt mot den gamle kinoen i byen og ligger i flere tilfeller under etablerte priser.
Prisen for en ny film er 135 kroner. For barn under femten år er billettprisen 100 kroner og 121 kroner for pensjonister.
KINOMAGASINET takker for rundturen, ønsker ODEON velkommen til Ålesund og gleder oss til å se kinosenteret i aksjon.

ODEON Ålesund er her fra 1. november 2018. Foto: Alexander Istad, KINOMAGASNET.no
Facebook
RSS