En John som aldri dør

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Anbefales! Se de tre første John Wick-filmene før du ser fireren.

Det gjorde vi her i KINOMAGASINET for ikke lenge siden. De gikk fort unna, og var en sensasjonell lydopplevelse i hjemmekinoen med Dolby Atmos og 4K HDR. Vi hadde sett eneren i sin tid, i 2014, men vi trengte en oppfriskning for å kunne gå Chapter 4 friskt i møte. Det var helt perfekt å se alle på rad. De to første tok vi en lørdagskveld, mens treeren var søndagsunderholdning. Selv om filmene er laget med henholdsvis tre og to års mellomrom er selve handlingen konsentrert til noen fortløpende uker. De fremstår dermed som episodiske filmer som henger nøye sammen.

John Wick, som er tolket av Keanu Reeves, er en mann av få ord og slik er han i alle de tre første filmene. Han er en eks-leiemorder i en stilisert New York-basert verden tilsynelatende full av leiemordere. Mr. Wick klarer å komme seg ut av bransjen, gifter seg … men så rammer tragedien. Hans kone dør av en uheldbredelig sykdom og hennes avskjedsgave, en valp, blir drept av en gjeng med russiske kjeltringer. De dukker opp midt på natten hos John og skal rappe hans 1969-modell Ford Mustang Mach 1, som de dagen forut har sett Wick fylle på bensin på en bensinstasjon. Her er filmseriens største ankerfeste – for alt som skjer videre baserer seg på denne hendelsen. Wick etterlates i levende live, men sterkt forslått.

Men hvorfor har ikke en eks-leiemorder, visstnok den legendariske, beste av dem alle – et alarmsystem? Og hvorfor går han ubevæpnet ned til førsteetasjen når hans nyankomne valp værer at noe er i luften? Og hvorfor vet ikke disse russiske skurkene hvem han er, når absolutt alle ellers i filmen, vet det? Komplett ulogisk, selvsagt, men klarer man å glemme den sterkt ulogiske glippen, er det bare å klamre seg fast for en fartsfylt ferd videre.

Det er en «voldsfest de luxe» – for den som liker slikt – med imponerende mange stunt og ditto drap. Det hele fremstår mer eller mindre som dataspill, men man blir sittende og beundre det enorme arbeidet som ligger bak trening, koreografi og stunt som skal til for å få dette til å se ekte ut. Det er skuddvekslinger så det holder og solide doser Kung Fu- og spagettiwestern i denne filmatiske gryteretten. Realismen er der, for så vidt, i rolletolkningene, men straks det blir blodbad er det bare å gi seg «Tom & Jerry»-ende over.

Alltid ulastelig antrukket – med en tettsittende skuddsikker vest under skjorten – Mister Wick!


I virkeligheten høres selvsagt ikke slåsskamper slik ut – men det forventes at de gjør det på film. Og man dør gjerne, eller får i det minste en whiplash, av bare et av de titusenvis av slagene som vår helt får her. John Wick overlever de verste knivstikk, kuler og fall, som den reneste superhelt. Det blir, om man tenker for nøye gjennom det, ikke til å tro. Dermed må man virkelig bare se på det som et «eventyr».

Den første filmen (2014) var kort, knapt halvannen time, men så øker det på. Chapter 2 (2017) var på litt over to timer, film nummer tre to timer og ti minutt (2019) og Chapter 4 er på nærmere tre timer. Mye vil ha mer, og ettersom filmserien har blitt enda mer populær – film for film – er det nok en slags indre logikk bak det hele. Og det blir mer, selvsagt. Chapter 5 skal lages, og skulle egentlig filmes i samme periode som film nummer fire, men en viss pandemi og ulike «tiltak» satte en stopper for dette. Dermed lages film nummer fem i 2023. I tillegg kommer den første «spin-off»-filmen, kalt Ballerina, i 2023. Her spiller Ana de Armas en ballettdanserinne som skal hevne sin drepte familie. Hennes karakter, Rooney, har fått sin oppvekst hos det russiske krimsyndikatet.

I det fjerde kapitlet fortsetter eventyret rett der film nummer tre slapp. Det er krig, hvor John Wick og hans allierte – The Bowery King (Laurence Fishburne), skal gå imot de kriminelles mordorganisasjon, High Table.

Laurence Fishburne ser litt rundere ut i dag enn i sine The Matrix-dager.

Hvem er John Wick


• John Wick er en fiktiv karakter skapt av Derek Kolstad, og hovedpersonen i neo-noir actionthrillerfilmserien John Wick, skildret av Keanu Reeves. John er en legendarisk leiemorder som hadde trukket seg tilbake, inntil en gjeng invaderer huset hans, stjeler bilen hans og dreper valpen som hans avdøde kone Helen hadde gitt ham. Hevnlysten bringer ham til den kriminelle underverdenen og han kommer i konflikt med den internasjonale organisasjonen av leiemordere som han en gang var en del av.

Derek Kolstad. Foto: Wikimedia Commons.


• John ble født Jardani Jovanovich i Padhorje, Hviterussiske SSR, Sovjetunionen den 12. september 1964. Han ble foreldreløs i en ung alder. På et tidspunkt ble han rekruttert av en Ruska Roma organisert kriminalitetsgruppe og trent av lederen, en kvinne kjent som «direktøren», i New York City. Under direktørens tilsyn ble John trent som leiemorder og lærte ferdigheter inkludert kampsport, skytevåpen og andre våpen, taktisk kjøring,
infiltrasjon, eskapologi og mer.

• Med base fra Continental Hotel-kjeden ble John til slutt den øverste håndheveren for det russiske kriminalitetssyndikatet i New York, og ble en fryktet og hensynsløs leiemorder som folk beskriver som «en mann med fokus, engasjement og ren vilje». Han fikk senere kallenavnet «Baba Yaga», og ble videre beskrevet som mannen man ville sende for å «drepe Djevelen». Hans dyktighet var slik at han en gang på egenhånd drepte tre menn i en bar med en blyant.

• Antall drepte personer, 306, (film nr. en, to og tre) overstiger Jason Voorhees og Michael Myers kombinert.

• Siden franchisens oppstart har karakteren til John Wick blitt sett på som en fornyelse av Keanu Reeves karriere. Reeves’ skildring av karakteren har fått mye ros.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom