
Simen Rognerud, daglig leder av United International Pictures AS (UIP) i Norge, hevder at kinogiganter som Egmont-eide Nordisk Film Biograferne og SF kino truer det norske kinosamholdet.
Dette grunnet enighetene som nå har oppstått mellom hhv. Oslo Kino og The Walt Disney Company Nordic (som KM først skrev om i februar 2014) – hvor to storfilmer i vinter ikke har vært vist på Oslo Kino – og en tilsvarende situasjon mellom SF Kino og UIP:
– Vi får ikke det samme samholdet som vi har hatt med slike eiere. Dette er kommersielle aktører som vil tjene penger, ikke offentlige eide kino, sier Rognerud i et intervju med Bergens Tidende.
På spørsmål fra avisen om ikke UIP også er opptatt av å tjene penger, svarer Rognerud:
– For all del, vi er superkommersielle, men UIP og de andre amerikanske filmselskapene har alltid respektert det norske markedet og hvordan man gjør ting der.
Ivar Halstvedt, direktør i SF Kino, avviser overfor avisen at «samholdet er borte og truet».
– Jeg aner ikke hva han snakker om. Jeg har vært i denne bransjen i 25 år, det er 20 år lengre enn Simen, og dette samholdet som eventuelt fantes forsvant for lenge siden, hevder Halstvedt.
Avisens oppslag kommer selvsagt med bakgrunn i at SF Kino ikke viser Noah på kinoene i Stavanger, Sandnes, Lillestrøm og Sandvika (som Stavanger Aftenblad først skrev om), mens filmen vises i Bergen, der SF Kino er medeier med 49 prosent.
Kinoen i Bergen har en egen årsavtale med UIP, men sier seg ellers enig med SF Kino om at kinoleie ikke bør bestemmes utifra distributørens markedsutgifter.
Om bakgrunnen for uenigheten mellom SF Kino og UIP bekrefter imidlertid Rognerud at distributøren nå ønsker en ny type filmleieberegning, basert på markedsføringskostnadene, fremfor forventet besøksantall.
– Det er mye høyere (markedsføringsutgifter. Red. anm.) ved større filmer som Noah og vi føler det er naturlig at det reflekteres i filmleien. De andre kinoene har akseptert dette, men SF Kino nekter, sier Simen Rognerud til Bergens Tidende.
SF Kino-direktøren beskriver det hele som et «diktat fra Hollywood».
– UIP innfører helt nye prinsipper for beregning av filmleie og bare sier at sånn er det. Vi driver vårt eget markedsarbeid og tar dessuten en rekke andre kostnader som distributørene ikke trenger å ta. Distributøren må dekke sine investeringer uten å blande oss inn i dette. Når det heller ikke åpnes for forhandling, blir det et diktat. Da står vi igjen med valget om å avgi makten til Hollywood eller si stopp når vi mener betingelsene er urimelige, sier Halstvedt i intervjuet med Bergens Tidene.

Facebook
RSS