• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: The Dam
    • Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl
    • En trygg og blodig oppfølger: Scream VI
    • Anmeldelse: Saint Omer
    • Anmeldelse: The Mandalorian: sesong 3 – episode 1: The Apostate
  • KINOBRANSJEN
    • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    • Kinoklubben har nådd en stor milepæl
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

KINOBRANSJEN

Dypdykk ned i hvem som ser norske filmer – og hvorfor

Jakob Berg med masteroppgaven «Men hvem skal se dette her? – en analyse av hvordan norske filmprodusenter og distributører definerer målgrupper for sine filmer.» Den er skrevet på eget initiativ og på egen fritid, slik at dette ikke er noe offisiell NFI-forskning. Foto: Nedin Mutic.
Dypdykk ned i hvem som ser norske filmer – og hvorfor
John Berge
9. mars 2019

Ingen vet som kjent noe som helst i filmbransjen, men nå vet man litt mer – takket være Jakob Berg (42), til daglig kommunikasjonsrådgiver hos Norsk filminsitutt (NFI).

En ny, grundig masteroppgave, skrevet av Berg i løpet av en fire års-periode fokuserer på hvem som faktisk skal se de norske kinofilmene, og hvor grundig planlagt det faktisk er fra filmskapernes side.

Bergs masteroppgave i medievitenskap har tittelen «Men hvem skal se dette her? – en analyse av hvordan norske filmprodusenter og distributører definerer målgrupper for sine filmer.»

Berg poengterer overfor KINOMAGASINET at oppgaven (som kan lastes ned og leses her) er skrevet utenfor arbeidstiden, på deltid, og at hans syn både i oppgaven og i dette intervjuet er hans personlige, og ikke representative for NFI.

Men det er klart, etter ni år i NFI, hadde Berg en unik anledning til å skrive en oppgave som var spesifikt rettet inn mot arbeidsområdet som veldig mange innenfor norsk film- og TV-produksjon vil ha interesse av.

– Jeg synes tematikken er veldig interessant og trengs å belyses mer, sier han til kinobransjen fagblad.

– Filmbransjen var veldig hjelpsomme og interessert i å bidra. Jeg hadde en god dialog med de, sier Berg.

Et av rådene han gir etter å ha skrevet oppgaven, er å reetablere filmbransjens eget bransjeråd. Slik kan alle ha en felles forståelse av de utfordringer og muligheter filmbransjen står overfor.

Bransjerådet har tidligere bestått av Dramatikerforbundet, Skuespillerforbundet, Virke Produsentforeningen, Norske filmregissører og Norsk filminstitutt, men er for tiden ikke virksomt. Det kunne ha blitt utvidet til også å inneholde representanter for kinoene, distributørene og festivalene i Norge og kunne blant annet bidra enighet mellom partene for å effektivt snakke med én stemme overfor bevilgende myndigheter og å øke forståelsene for hverandre behov. Slik det er i dag, har disse bransjeaktørene ikke noe felles forum eller møteplass.

«Kinosjefene er også en portvokter når det kommer til den viktige visningen av trailere foran andre filmer med samme målgruppe. Da er det essensielt for distributørene å ha et tett forhold til kinosjefene for å få lansert kommende filmer overfor rett målgruppe. Mange av produsentene i mitt materiale svarer at de har tett kontakt med kinoene allerede, mens representanter for kinoene ønsker enda tettere kontakt med produsentene,» heter det i masteroppgaven.

Jakob Berg (42) er til daglig kommunikasjonsrådgiver hos Norsk filminsitutt (NFI). Foto: Nedin Mutic.

Jakob Berg, opprinnelig fra Kristiansand og med kinomaskinist-sertifikat fra militæret, mener at han har skrevet en «folkelig» masteroppgave, uten akademisk språk.

Han fikk karakteren B for oppgaven utført ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

– Hvem kommer på konserter og hvem drar på kinoer, og hvorfor? Den kunnskapen trenges mer jo mer konkurranse og større utvalg det blir, forteller Berg, som nylig hørte Tickemaster holder foredrag om dette under musikkbransjedagene by:larm i Oslo.

«Nobody knows anything…» Dette er ett av de mest brukte sitatene om filmbransjen i Hollywood. Manusforfatter William Golding henviser i sin bok, Adventures in the Screen Trade (1983), til det faktum at i de store Hollywood-studioene, til tross for all sin research, sin erfaring, fokusgrupper og smarte ansatte så var det ingen som hadde noen som helst idé om hvordan en film ville gjøre det før den faktisk var sluppet på kino.

I Norge vet man dog litt om film og kino. Det finnes en Rapportserver som Norske filmdistributørers forening, sammen med bransjeorganisasjonen Film & Kino og Filmweb, kontrollerer. Det finnes også et intervjupanel, kalt Filmmonitor i regi av Kantar TNS, som undersøker ting etter at filmene er lansert i en landsrepresentativt gruppe mennesker. Her «monitorerer» NFI de fleste norske filmene, og de to kinoreklameselskapene, CAPA Kinoreklame og Media Direct Norge, kjøper også data for en del internasjonale filmer.

Berg så på spesifikt 18 norske filmer da han skulle undersøke problemstillingene. I sine markedsplaner, sendt inn til NFI, for filmene oppgir produsentene og distributørene hva de anser som et besøksestimat for filmen og hva de har som primærmålgruppe og noen ganger også sekundærmålgruppe. Berg anonymiserer utvalget i sin tabell, men oppgir samtidig filmene som er med i utvalget. Det er dermed grei skuring, om man kan sjekke de endelige besøkstallene, å se hvilke filmer som er hvilke.

Av de 18 undersøkte filmene hadde 14 lavere besøkstall enn produsentene og distributørenes egne estimater skulle tilsi. I mange tilfeller er det endelige besøkstallet på halvparten av hva besøksestimatet var.

Berg mener herved at det er ganske vanlig å overvurdere sin films muligheter i markedet, men dette kan like mye skyldes at kinomarkedet er i stadig endring. En norsk film som fikk over hundre tusen nordmenn på kino for ti år siden, hadde kanskje ikke hadde trukket mer enn 20.000 pr. 2019.

Dette kan blant annet skyldes at antallet årlige norske filmer har økt markant, samtidig som konkurransen fra strømmetjenester og andre fritidstilbud blir stadig hardere.

De tre filmene av Bergs 18 utvalgte som oppnådde et høyere besøkstall enn de hadde estimert med, har det til felles at de har hatt en bred målgruppe og har nådd ut til denne, samt også kommet bredere både oppover og nedover i alder enn de andre filmene.

En av disse er, etter det KINOMAGASINET erfarer, Bølgen. Her var estimatet på 400.000 kinobesøkene, men den endte opp med 832.649 solgte kinobilletter.

Regissør Roar Uthaug da han presenterte Bølgen under Den norske filmfestivalen i Haugesund 16. august 2015. Foto: John Berge

Den ene filmen som treffer svært presist med sitt besøkstall er trolig Børning 2 (som er vår kvalifiserte antagelse), hvor filmprodusent og distributør estimerte med 456.000 og endte på 438.000 solgte kinobilletter.

Filmen har det særpreget at det er den eneste filmen i hele utvalget som hadde ett av kjønnene, i dette tilfellet menn, som sin definerte målgruppe. Den endte da også opp med at det var 65 % menn som gikk og så filmen på kino.

– Som nevnt: ingen vet noe, men nå vet de mer. Hva slags andre råd har du å gi?

– Det er ikke alle som bruker tallene og materialet som faktisk finnes. Det finnes filmprodusenter som ikke har benyttet seg av Filmmonitor eller Rapportserveren. De to tingene gir et godt grunnlag for lignende filmer. Flere bør også bruke pengene på en test, en «want-to-see». Da har du gjort mye bra arbeid å basere et estimat på.

– Nordisk Film Kino har en kundedatabase, mens Odeon ikke har det, de burde de hatt. Kundedata er kapital som det er viktig å bygge opp. Hvis begge de store aktørene har det, er det bra for alle.

– Hva overrasket deg mest gjennom arbeidet?

– Dette med at de ikke har benyttet seg av mulighetene de har til å innhente kunnskap om filmene. Men kanskje de ikke har kjent til det. Det var også overraskende å se hvor store regionale variasjoner det var på enkelte filmer. Norske byggeklosser f.eks. slo an mer i Østfold enn andre steder i landet.

– Det bør undersøkes nærmere om trailere for norske filmer kommer godt nok frem på kinoene.

Kinobransjen uroer seg over at filmvåren 2019 byr på kun seks norske filmer

Kinosjefer om Filmvåren 2018

– På enkelte presentasjoner i regi av NFI, som holdes to gang per år, er det ofte filmer vi tenker i vårt stille sinn: er denne virkelig laget for et publikum eller bare noen få. Hva tenker du?

– Jeg har stilt det spørsmålet en del ganger: hvem skal se dette, og jeg ser stadig vekk filmer som ikke har en klar målgruppe, svarer Berg diplomatisk.

– Hva med visningsmetoder, altså kino vs. andre måter å se filmene på?

– Det er et ønske om at man skal undersøke dette. Den forrige rapporten kom fra Film & Kino i 2015. Det vil være lurt med en ny slik undersøkelse. Filmseeing og konsum utvikler seg hele tiden, så man må ha slike undersølelser med jevne mellomrom for å se hva som er faktorene bak hvem som velger å se hvilke filmer.

Relaterte sakerForsiden
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
KINOBRANSJEN
9. mars 2019
John Berge https://facebook.com/john.berge

Redaktør og daglig leder i JB Forlag.

Relaterte sakerForsiden

Siste saker fra KINOBRANSJEN

Filmdistributørene hedret Vega Scene 

admin16. mars 2023
Les mer

Kinoklubben har nådd en stor milepæl

John Berge13. februar 2023
Les mer

Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023

John Berge7. januar 2023
Les mer

Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal

John Berge2. desember 2022
Les mer

ODEON slo kinodagrekorden fra 2019

John Berge7. november 2022
Les mer

Filmweb har rundet 25 år. Her er historien om dette unike norske nettstedet.

John Berge5. november 2022
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Joakim Rekaa, Jon S. Olsen, Katrine Wang Svendsen, Magnus Meling, Matias Kjølstad, Terje Thomassen og Torunn Sola

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

KINOMAGASINET arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. KINOMAGASINET er medlem av Norsk Tidsskriftforening og Fagpressen.

KINOMAGASINET er medlem av
Fagpressen

Siste nyheter

  • En John som aldri dør
    FILMOMTALE21. mars 2023
  • Lover halv pris på alle kinobilletter med ett unntak
    KINODRIFT21. mars 2023
  • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    KINOBRANSJEN16. mars 2023
  • Kinosjefene hedret sine 2022-favoritter
    FILMPRIS16. mars 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival animasjon eventyr krim

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Pur film-magi fra Sam: Empire of Light
    ANMELDELSE20. februar 2023
  • Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl
    ANMELDELSE15. mars 2023
  • 20 år med elleve norske filmer som solgte over 500.000 kinobilletter
    STATISTIKK21. februar 2023
  • Anmeldelse: The Dam
    ANMELDELSE15. mars 2023
  • En John som aldri dør
    FILMOMTALE21. mars 2023
  • Lover halv pris på alle kinobilletter med ett unntak
    KINODRIFT21. mars 2023
  • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    KINOBRANSJEN16. mars 2023
  • Kinosjefene hedret sine 2022-favoritter
    FILMPRIS16. mars 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Kinobillettprisene har sunket ørlite i Storbritannia
Avengers: Endgame-billetter på «svartebørs»