
Politiet i Drammen forstår godt frustrasjonene til Nordisk Film Kino Drammen. – Det disse ungdommene holder på med er ikke uskyldig i det hele tatt. Det er faenskap de driver med.
Det uttaler Geir Oustorp, leder for forebyggende avsnitt hos Politiet i Søndre Buskerud i Drammen, til kinobransjens fagblad.
Han bekrefter at forholdene som kinoen i byen strever med, grunnet ungdomsgjenger, er høyst tilstedeværende.
– Jeg skjønner at kinosjefen er irritert over dette. De måtte bytte låser. Brannslukningsapparater tømmes. Man går på kino for å ha det hyggelig, men det går ikke når møbler ødelegges og det er annet skadeverk. Det blir plunder og heft. Jeg skjønner hvorfor kinoen brukte vektere, sier Oustorp.
Les hvordan kinoen opplever problemene her:
Politimannen er ikke så opptatt av gjengbegrepet, og mener det er mer snakk om grupperinger med ungdommer av ulike etnisiteter.
Spør politiet om hvem som er gjenglederne, er det ikke svar å få. De svarer bare at de «henger med kameratene sine».
– Det er alt fra asiastiske, afrikanske, polakker, litauere, svensker. De holder seg sammen med dem med samme språk og innvandrerraten i Drammen er som kjent stor.
– Det er ikke slik at grupperingene blir kjeppjaget fra bybildet. De skal få lov å være der, og mange av de begynner å bli voksne, sier Oustorp.
– Kinoen er et sted innendørs midt i byen og blir lett et samlingssted. De har et sted det er mulig å oppholde seg. Når det er kaldt være er det ofte de trekker inn. KinoCity er et sted. Magasinet, kjøpesenteret, har den samme utfordringen, sier Geir Oustorp.
– De henger i byen, de har ikke noe å gjøre. Det er ikke det at alle skal drive med idrett. Men å henge rundt i byen slik synes vi ikke er noe særlig. De kunne heller funnet på andre ting.
– Kinosjefen sier han merker en holdningsendring. Stemmer det med politiets inntrykk?
– Respekten fra gamle dager forandret seg litt. Den var kanskje for sterkt, men når det er sagt. Vi må forme det samfunnet vi ønsker å ha. Veien vi er på vei nå vet jeg ikke om er heldig. Holdningen har snudd i samfunnet blant dagens ungdom. Jeg sier ikke at alt var bedre før, men det er en holdningsendring vi legger merke til. Og hvem har ansvaret? Det er de unge selv og de voksne som er rundt dem, mener politilederen.
– Er noen i disse grupperingene tatt for kriminelt?
– Noen. Vi har vår andel av nasking og bråk. Det er ikke alle som kjøper alt de har av eiendeler, for å si det slik. Men vi har ikke hatt mye ungdomsbråk i sentrum på ettermiddagene. Det er ikke utrygt sted å oppholde seg, forsikrer Geir Oustorp.
Facebook
RSS