
KontxtFilm AS
Alunsjøveien 32 G
0957 OSLO
Motto: KontxtFilm skal presentere filmer for barn og unge på kino og hjemme som er nysgjerrige, spennende og ligger tematisk nær vår egen virkelighet. Og som selvsagt er verdt å bruke tid på
Mer om Reisa til Fjørkongens rike her.
Stig Brekke (40) hadde årevis med erfaring fra teksting av filmer og kontakter i hele kinobransjen. Da kinosjefene fortalte ham at de manglet barnefilm, tok Stig ansvar og startet KontxtFilm AS.
6. februar lanserer Brekke animasjonsfilmen Reisa til Fjørkongens rike, som blir hans femte lansering siden starten i 2012.
I den anledning møtte kinobransjens fagblad Brekke for en prat om hvordan det kom seg til at han ble en av landets nye, fremadstormende distributører.
– Jeg jobbet i Eurolab med teksting av 35 mm film i en årrekke, hvor vi blant annet hadde Warner Brothers og Nordisk Film som kunder. Det var en kul jobb, hvor vi var en liten stab, og vi jobbet faktisk døgnet rundt. Det var en enorm produksjon og det var veldig viktig at man var nøye. Selv den dag i dag blir jeg fysisk dårlig av å se feilteksting, men nå er det selvsagt mye enklere å rette opp, ler den blide bergenseren.
I 2011 gikk tekstbusinessen i Norge inn i en stor endringsfase, grunnet digitaliseringen. Da var det Stig Brekke fikk idéen om å starte med distribusjon av film
– Jeg hadde en film jeg likte, kalt Tigre og tatoveringer, som jeg prøvde å selge inn hos distributørene. De var ikke så interesserte. Så da tenkte jeg at jeg gjør det selv. Jeg hadde kontakten med kinosjefene og de sa de trenger barnefilm. Det året var det en norsk barnefilm på kino og veldig få amerikanske barnefilmer. De vil helst ha en ny barnefilm hver måned, sa de. Da bestemte jeg meg for å satse på det.
Fasiten i etterkant er at Tigre og tatoveringer ble sett av ca. 5.000. Så lanserte KontxtFilm filmene Tony 10, Antboy og Maur i rompa, med besøkstall på hhv. 18.000, 23.000 og 20.000 på norske kinoer.
KontxtFilm AS kjøper kun inn norske rettigheter for kino, video og VOD, men skal nå jobbe for å skaffe seg samarbeidspartnere i de andre nordiske landene.
– Jeg kan ikke leve av dette ennå, så jeg tar det jeg får tak i av bijobber. Alt jeg tjener brukes på markedsføring og dubbing, sier Stig.
Han sier han har et brennende engasjement for firmaet og viktigheten av at nettopp Konxtfilm AS tilbyr filmer som markedet vil ha.
Negative signaler fra etablerte, velkjente distributører rettet mot mindre distributører, preller av på Stig Brekke. Han er heller ikke redd for å fyre av en kraftsalve i retning av «de store».
– Jeg har jobbet for de fleste distributørene i mange år. Med det som bakgrunn kan jeg si at jeg ikke er akkurat imponert over enkelte av deres kompetanse eller hvordan noen av de ufører sitt yrke. Dette går både på teknisk innsikt og engasjement for faget, men også hvordan de håndterer markedsføringen, media og hvordan filmene blir formidlet. Og her har jeg 1001 eksempler på hva jeg mener er feil valg og svak dømmekraft, sier den engasjerte bergenseren.
Som nå altså lanserer Reisa til Fjærkongens rike på 65 kinoer. Nærmere 700.000 kroner har han investert for å kunne gjøre dette for den ene filmen alene.
– Den svensk-danske animasjonsfilmen handler om dødens rike og en gutt som skal hente mammaen sin. Det er et klassisk gresk drama, hvor livet går videre. En gutt fra Ulsteinvik, Martin Svendsen Dimmen, har stemmen til hovedfiguren. Det er også vår første film på nynorsk. Dette er vel kanskje også en av de første animasjonsfilmene på kino som kommer på nynorsk. Det sier vel det meste om hvor konservativ og «vestkant» denne bransjen er.
Brekke mener kinoene bør presentere produkter som er annerledes og ikke bare projisere det som er på TV i form av serier og franchiser. Hvis kinoene viser ting som man kan se episoder av hjemme, mister de barnefamiliene. Skal du betale samlet 500 kroner, vil du se noe unikt.
– Det er TV og VOD som er tingen for de store amerikanske studioene nå. De store tjener bra på Netflix. Hvis ikke ville de ikke ha levert noe der, mener Brekke.
– Jeg tror de små distributørene overlever, mens de store blir omstrukturert. Målet med KontxtFilm er bli et slags «Arthaus» for barnefilmer. Kvalitet er en ledetråd. Å skaffe filmer er ikke det vanskeligste. Men det gjelder å velge de beste og de kinosjefene har tro på. Å få støtte av Film & Kinos barnefilmutvalg er også essensielt.
– Jeg ble advart. Ikke bli distributør. «Umulig», sa mange. Problemet mitt er at jeg får så mange tilbud. Mange av de større distributørene tar ikke lengre inn så mange barne- og ungdomsfilmer, så det er egentlig ikke mye konkurranse. Europafilm og Arthaus har kjøpt inn noe. Men jeg unngår budrunder. Jeg får tilbud om mye som er bra, men det må også være filmer som snakker til oss. Når vi slutter å se europeisk film, er jeg redd at vi mister en del av vår kulturelle kapital og forståelse. Men når det er sagt elsker jeg eksempelvis Toy Story-filmene. Men amerikansk film er mye mer begrenset, de har så mange ting de ikke kan vise eller ta tak i. Spesielt når det gjelder familiefilm.
– Hvordan startet din egen filminteresse?
– Min pappa og mamma tok meg vel med en gang i blant. Filmen Mitt liv som hund ble skjellsettende. En kamerat av pappa hadde anbefalt filmen. Pappa syntes den nok var litt upassende grunnet naken hud. Men det var en enorm opplevelse for en som meg. Jeg er født med skjev rygg og hjertefeil og var mye på sykehus i oppveksten. Så filmen talte veldig til meg. For enda jeg hadde det ille i forhold til kompisene mine, satt jeg med følelsen av at noen alltid har det verre enn meg. Akkurat som Ingemar påpeker i filmen. Filmen ble i grunn min livsfilosofi. Noen har bøker og teaterforestillinger, jeg har den, sier en åpenhjertig Stig Brekke, som selv er gift småbarnsfar til to.
Facebook
RSS