
Norske uavhengige filmdistributører (NUFD) har planene klare for hva de skal lansere også i et kino-Norge med lettelser i koronarestriksjonene.
De siste fjorten månedene har mange av de uavhengige filmdistributørene i Norge vært de som har gitt de åpne kinoene en livslinje, i form av at de faktisk har lansert nye kinofilmer.
Det aller, aller meste av kinofilmer fra Hollywood-studioene har naturlig nok glimret med sitt fravær, med noen få hederlige unntak.
(Artikkelen fortsetter nedenfor.)
20. mai var det duket for Film Event hos Fredrikstad kino. Les mer om dette her:
Her går vi gjennom hva de tre distributørene presenterte for bransjepersonene i salen på Film Event hos Fredrikstad kino.

Many More Films-logoen.
Manymore Films
Manymore Films gjennomgikk først året som var gått under koronaen med en gjennomgang av filmene de hadde sluppet, pluss relansering av tidligere utgitte filmer som Felix på ville veier og Attentat Hotel Mumbai.
Deretter fortalte Bjørg Veland om selskapets fremtidige satsning på tegnefilmen basert på det berømte Hans Christian Andersen-eventyret Snødronningen. De viste så den ferdig norske versjonen på den første filmen til kinoansatte. De drøfter nå med kinoene når den skal vises.
– Vi fokuserer 100 prosent på tegnefilmen Snødronningen nå, forteller Bjørg Veland.
– Den første kommer til høsten eller senest til jul 2021. Endelig dato diskuterer vi nå med kinoene for å lande på det ultimate tidspunkt, slik at vi sammen med kinoene oppnår maksimalt besøk. Film nummer to kommer tre-fire måneder etter den første.
– Dette er vår største og dermed mest risikable satsing i Manymore siden vi begynte forsiktig for tre, år siden er det derfor svært viktig at vi sammen med kinoene gjør dette til den suksessen vi forventer, sier Veland videre.
– Ved å vise den første filmen nå på vår rundreise i Norge til kinoene og andre bransjefolk ønsker vi å oppnå det ultimate besøk på Snødronningen og oppfølgeren. Vi ønsker derfor løpende input fra de vi viser filmen slik at vi maksimerer kampanjen på begge filmene.
– Hva annet kan vi vente oss fra dere?
– Vi vurderer selvsagt alltid nye spennende og aktuelle filmer for kin distribusjon i Norge. Vi er blant involvert i produksjon og distribusjon av en kino dokumentar om Hans Nielsen Hauge i jubileumsåret hans. Det er 250 år siden han ble født. Han gikk Norge på kryss og tvers i flere år. Misjonerte sin tro, hjalp bønder og andre til å starte bedrifter i beste Hauge-ånd, likhet for alle. Haugianerne er direkte etterkommere etter hans tro og virke. Dokumentaren er godkjent for etterhåndsstøtte allerede. Å få være med på dette spennende prosjektet er veldig berikende på alle måter.

Stillbilde fra Snødronningen.

Another World Entertainment (AWE)
Selskapet tilbyr utover sommeren og høsten 2021 igjen også klassiske filmer i nye 4K-versjoner for kinoene:
Dette er Terminator 2: Judgment Day (dato ikke bestemt), Akira (3. september) og Escape From New York (8. oktober).
Av nye filmer i sommer kommer fransk-belgiske På kanten av livet (The Best is Yet to Come | Le meilleur reste à venir) den 18. juni.
Arthur og César har vært venner siden barndommen. Når Arthur forteller ham at han har kreft, bestemmer César seg for å flytte inn hos vennen sin for å hjelpe ham med å gjennomføre alle de tingene han alltid har ønsket å gjøre før han dør. Men det er en hake ved det hele: Det er ikke Arthur som er syk …
Labrice Luchini er svært velkjent i franske filmkretser for sine roller i produksjoner som Mysteriet i Slack Bay, Mysteriet Henri Pick, The Ermine og Cycling with Molière. Denne gangen spiller han legen Arthur, som gir sin beste venn (Patrick Bruel) en skjebnesvanger melding som bringer de to enda nærmere hverandre. En varm film om vennskap og om å følge drømmene sine før det er for sent.
The Book of Vision kommer 25. juni.
Eva forlater sin strålende karriere som lege for å studere medisinsk historie ved et avsidesliggende universitet. Hun ønsker å fokusere sin egen natur, kroppen, sykdommen og skjebnen. Der finner hun The Book of Vision, Johan Anmuths publikasjon fra 1700-tallet om konflikten mellom den nye rasjonalismen og animismens eldgamle tro på naturen. Anmuths metode besto av å lytte til pasientenes håp, frykt og drømmer, snarere enn å forholde seg til det tradisjonelle vitenskapelige. Eva er inspirert og oppslukt av alle disse historiene og visjonene. Hun begynner å stille spørsmål ved forskjellene mellom nåtid, fortid og fremtid. Bare det du vil er virkelig, og ikke bare det som faktisk skjer.
The Book of Vision åpnet kritikeruken på filmfestivalen i Venezia 2020, og den var med i den offisielle konkurransen på Sitges Film Festival. Med et skuespillersemble bestående av Sverrir Gudnason (Love Me, Borg, Gentlemen, Phoenix), Charles Dance (The Crown, The Imitation Game, Game of Thrones) og Lotte Verbeek (The Black List, Outlander, The Coldest Game).
Werewolves Within lanseres på kino 2. juli. Dette er en skrekkfilmkomedie – en spillefilmadapsjon av videospillet hvor varulver angriper en liten by.
Herself kommer 9. juli. Herself beskrives som «et ekstremt aktuelt portrett av konsekvensene av vold i hjemmet og et byråkratisk system som ikke fungerer, men også en hyllest til mot og ekte vennskap til sårbare kvinner.»
Herself har vunnet Dublin International Film Festival to ganger og Human Rights Film Award (Phyllida Lloyd) og Michael Dwyer Discovery Award (Clare Dunne).
Phyllida Lloyd har tidligere regissert Jernkvinnen og Mamma Mia!. Men Herself er mer sosialt realistisk i sin stil med toner fra filmer som Wild Rose.
The Hitman’s Wife’s Bodyguard kommer 16. juli.
Les mer om filmen i vår artikkel her:
Mødre (True Mothers) lanseres 10. september. Dette var Japans Oscar-bidrag. Kiyokazu og Satoko er et velstående par som ikke har klart å få barn sammen. Etter en mislykket aspermiabehandling settes de i kontakt med Hikari, en 14 år gammel jente hvis graviditet er resultat av ungdommelig forelskelse. Den trangsynte familien hennes tvinger henne til å gi fra seg barnet. Seks år senere kontakter hun Kiyokazu og Satako med et krav.
Filmens narrativ er konstruert rundt lange flashbacks og nostalgiske bilder av blomstrende natur, i en to-delt struktur der én del fokuserer på Kiyokazus vanskeligheter med å bli gravid, og én på Hikaris forandring fra uskyldig barn til herdet ung kvinne. Mødre er basert på Mizuki Tsujimaras roman, og viser ulike sider av adopsjonsproblematikk i et varmt og følsomt familiedrama. Naomi Kawakase har utviklet en egen lett, feminin og visuell stil som samtidig utforsker hva det egentlig vil si å være en «ekte» mor på en grundig og alvorlig måte.
The Man Who Sold His Skin kommet 24. september. Tunesias Oscar-bidrag og prisvinner fra bl.a. Stockholm Film Festival og Venice Film Festival.
Senere til høsten 2021 kommer også en ny dokumentar om britenes dronning Elizabeth II (Elizabeth Alexandra Mary)

Europafilm logo.
Europafilm

De fire kommende filmene fra Europafilm sommeren 2021.
De fire kommende filmene fra Europafilm er Burnout (28. mai), Den magiske portalen (11. juni), I dag vil jeg gå tilbake alene (18. juni) og Babyteeth (25. juni).
Burnout er den siste filmen i regissør Nour-Eddine Lakhmaris Casablanca-triologi . Filmen er forskjellig fra Casanegra (2009) og Zero (2012) i både stil og format, men det alle har til felles, er den kontrastrike storbyen Casablanca, som på mange måter representerer et slags mini Marokko. I Burnout fortsetter Lakhmari sin realistiske skildring av metropolen og tar opp en rekke viktige sosiale problemer som pedofili, ungdomskriminalitet, voldtekt, barnearbeid, abort, prostitusjon, impotens, ensomhet og utbrenthet.
Historien flettes sammen av tre hovedkarakterer fra forskjellige deler av klassesamfunnet og skildrer deres kamp for å overleve i sin sosiale, økonomiske og kulturelle situasjon. Gjennom disse parallelle historiene viser Lakhmari hvordan befolkningen i Marokko lever i totalt separate verdener, men at det likevel er store likheter blant de forskjellige miljøene når barrierene mellom dem brytes. Kanskje er det nettopp et atypisk møte, som kan bidra til å forandre et utbrent hjerte?
Den magiske portalen (Magic Arch) er Europafilm største satsing i 2021, med flere kjente stemmeskuespillere i rollene (Vegard Bjørsmo, Josefine Frida, Sondrey, Ellen Aabol, Markus Bailey, Vegard Harm, Morten Hegseth, Anette Hoff, Nils Ole Oftebro med flere). Den magiske portalen er en russiskproduserte animasjonsfilm fra en av Toy Story-forfatterne (Alec Sokolow), om den sjenerte og eventyrlystne delfinen Delfi. På et av sine mange undervannseventyr finner Delfi en magisk portal, som forvandler alt under vann til det en selv ønsker seg. Men like i nærheten svømmer mureneålene. Ålene bestemmer seg for å misbruke magien og forvandler seg til kjempeåler i jakten på å ta over Delfis fredelige Fiskeby. Delfi må ut på en reise for å finne sin forsvunne far og samle nok styrke til å bekjempe ålene, beskytte byen og vinne sitt livs kjærlighet. Filmen er tillatt for alle og skal vises på 140 kinoer rundt i landet.
I dag vil jeg gå tilbake alene (Hoje Eu Quero Voltar Sozinho) skal vises under Oslo Pride 2021, 18. til 27. juni. I dag vil jeg gå tilbake alene handler om en blind tenåring som ønsker å klare seg selv. Hans hverdag, relasjoner og måten han ser verden på blir totalt snudd på hodet i det han møter Gabriel. inner av Teddy Award for beste LHBTQA film og Fipresci Juryens pris under Berlin Internasjonale Filmfestival. Filmen fikk også Publikumsprisens annenplass i Panorama seksjonen på samme festival og var Brasils Oscar kandidat.
Australske Babyteeth er en vakker film om en kreftsyk jente. Den ble vist på filmfestivalen i Venezia. Filmen beskrives som en uforskammet frisk og treffsikker regidebut fra Shannon Murphy. Med imponerende rolletolkninger fra Eliza Scanlen, Toby Wallace og Ben Mendelsohn er dette en morsom, overraskende og visuelt stilsikker oppvekstskildring som fanger den såre og forvirrede blandingen av følelser som kjennetegner livets mest skjellsettende relasjoner. Filmen er blitt sammenlignet med alt fra American Beauty til The Fault in Our Stars, men i likhet med alle gode «coming-of-age»-fortellinger fremstår den som fullstendig unik samtidig som den er universelt gjenkjennelig.

Fra venstre: Bjørg Veland (Manymore Films), Silje Anette Grüner (Europafilm) og Marius Olsen (Another World Entertainment), som sammen med KontxtFilm utgjør Norske uavhengige filmdistributører (NUFD). Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
LES OGSÅ:
Derfor har tre uavhengige filmdistributører startet egen forening
Facebook
RSS