
Fakta om JAWS
Haisommer (originaltittel: Jaws) er en amerikansk thriller og eventyr-grøsser fra 1975 regissert av Steven Spielberg.
Filmen handler om en fryktinngytende hvithai som terroriserer en idyllisk amerikansk ferieøy. Stedets politisjef vil stenge stranda, men lokalpolitikerne nekter i frykt for at stedet skal tape store inntekter fra sommergjestene.
Hovedrollen spilles av Roy Scheider, Robert Shaw og Richard Dreyfuss, mens sentrale biroller spilles av Lorraine Gary og Murray Hamilton.
Manus er basert på Peter Benchleys roman Jaws fra 1974. Den fikk tre oppfølgere; Haisommer 2 (1978), Haisommer 3 (1983) og Haisommer – hevnen (1987).
For over 45 år siden endret noe seg for evig og alltid på kinomarkedet. Fra da av var ikke sommeren lenger «dumpingplass» for filmer som var «til overs»! Det var Jaws – med den fantastiske norske tittelen Haisommer – som skulle endre på spillereglene.
Det var antatt at folk flest ikke ønsket å trekke til kinosalene om somrene. Det var ikke før 20. juni 1975 at dette skulle endre seg, i alle fall i USA. Før dette tidspunktet hedde nemlig sommeren vært brukt for å lanser filmer man ikke hadde særlig forventning til, man kan godt si man «dumpet» de filmene man ikke hadde tro på om sommeren.

Haien forsøker seg på Martin Brody (Roy Scheider).
Stephen Spielbergs film Jaws ble lansert den sommeren for 46 år siden og plutselig sto publikum i lange køer for å komme inn på filmen. I hele fjorten uker på rad var filmen på toppen av mest besøkte filmer. Folket elsket den, og det gjorde kritikerne også. Roger Ebert skrev da for Chicago Sun-Times og gav filmen fire stjerner. Han sa filmen var en «sensasjonelt effektiv action-film, en skremmende thriller som virker enda bedre fordi den har karakterer som har blitt utviklet som mennesker». Ebert var bare en av en lang lang rekke som priset filmen. Pr. i dag har filmen fra 1975 98 % friskhetsrating på Rotten Tomatoes fra kritikere basert på 91 anmeldelser. Ikke verst for en så gammel «filmtomat»!
Det var et samspill av faktorer som skjedde under lanseringen av Jaws, som senere hadde en enorm påvirkning på Hollywood og det som ble en ny blockbuster-sesong. Tidligere hadde store lanseringer blitt lansert kun på få kinoer, før de senere fikk en bredere lansering. Med premieren av Jaws var det hele 409 kinoer som viste filmen samme premierehelg. Det var også en stor nøkkelfaktor for suksessen – at filmen ble lansert med en stor markedsføringskampanje, noe som senere skulle bli modellen for hvordan sommerblockbusterfilmene skulle lanseres. Det var selvsagt ikke alltid det gikk som planlagt, men det er en annen historie.

Steven Allan Spielberg ble født 18. desember 1946 i Cincinnati, Ohio. Familien hans var ortodokse jøder. Spielbergs besteforeldre fra faren var fra Ukraina, som bosatte seg i Cincinnati i USA på 1900-tallet. Steven Spielberg er den finansielt mest suksessrike filmregissør gjennom tidene.
Tidligere hadde blockbusterfilmene belaget seg i stor grad på jungeltelegrafen. Med begrenset åpning kunne publikum gjøre opp sin mening, og de gode filmenes opplevelser ble spredt av publikum selv. Det tok tid å få en suksess. Filmkopiene var analoge og de måtte jo sendes rundt.
Måten Universal lanserte Jaws på var tidligere en metode kun brukt av filmer ansett som dårligere enn de store blockbusterne. De brukte store summer på TV-reklame og ved å lansere filmen samtidig på landsbasis kom de også kritikerne i forkjøpet. Det hjalp selvsagt at publikum virkelig elsket filmen og at det amerikanske publikum som en helhet snakket om filmen på samme tid. Publikum ville se filmen, og så ville de se filmen igjen og igjen.

Haien hadde et eget navn – Bruce.
Jaws spilte inn svimlende 470 millioner dollar på verdensbasis. Mot et budsjett på ni millioner dollar (det forventede budsjettet var dog på tre millioner dollar) var det ingen som satte spørsmålstegn verken om filmens suksess eller muligheten for suksess ved å lansere store filmer i sommersesongen. Med andre ord skulle det kun én storfilm til, satt sammen av en relativt uerfaren regissør, for å gjøre en drastisk endring i Hollywood og filmverden som industri, slik publikum kjente den.
I Norge uteble sommerblockbusteren en god stund. Jaws kom for eksempel ikke ut i Norge før midt på neste vinter – 16. februar 1976. Dette var som en følge av tiden man levde i hvor det tok lang tid før filmer ble lansert verden rundt. Filmene var på rull og det var store kostnader med kopiering og frakt av ruller rundt på kinoer. Også innad i Norge gjorde dette til at man kunne vente lenge på en filmpremiere, spesielt i små byer.

Sommeren 1975 ble en sommer utenom det vanlige.
Denne hindringen ble fjernet da Norge ble det første landet i hele verden som fikk heldigitaliserte kinoer. Dette var ferdigstilt sommeren 2011 og gjorde mulighetene langt enklere for at premierene i Norge kunne skje samtidig som i andre land. Etter digitaliseringen kunne Film & Kino rapportere at det var blitt raskere tilgang på filmpremierer, og spesielt de mindre kinoene hadde fått langt bedre tilgang til film.
Det er vanskelig å spore konkret informasjon om når sommerblockbusteren gjorde sitt inntog i Norge, men i en artikkel fra 2014 i Dagens Næringsliv ble det skrevet en artikkel som omfattet at sommeren nå også var blitt en gjev kinosesong. I samme artikkel fremheves juli 2009, som en ekstremt god sommersesong for kinofilm innen norsk kinodrift, med storfilmer som Istid 3: Dinosaurene kommer og Harry Potter Halvblodsprinsen som begge trakk enormt publikum til norske kinoer. Det kan derfor se ut som om 2009 kan fremheves som året hvor sommerblockbusteren virkelig var blitt etablert i Norge, og at heldigitaliseringen videre har gjort det mulig å dyrke den amerikanske tradisjonen med store blockbustere i sommermånedene.

En scene fra Harry Potter – Halvblodsprinsen.
Det vil dog alltid være Jaws som satte i gang det hele med sommerblockbusteren. De åpnet døren for sjangermiks av filmer, for store science-fiction filmer, tegneseriehelter på kinoskjermen og temaparker som Disney og Universal. Siden lanseringen av Jaws i 1975 har ikke Hollywood vært det samme som det en gang var, og heller ikke kinobransjen verden over. Nå håper vi alle at det også blir noen blockbusterfilmer å snakke om for sommeren 2021!
Artikkelen er opprinnelig publisert i KINOMAGASINET nr. 2-2021, som kan leses her (krever abonnement).
Facebook
RSS