
En plass ved forhandlingsbordet og større synlighet for de små filmdistributørene er blant ønskemålene for den nye foreningen Norske uavhengige filmdistributører (NUFD).
Foreningen NUFD ble stiftet 18. mars 2020 og registrert i enhetsregistreret en måned etterpå.
Styreleder og daglig leder er den unge bransjeveteranen Ole Georg Østevik, som også driver Haugesund-selskapet Manymore Films AS, sammen med bransjeveteran Bjørg Veland. I tillegg er Europafilm, ved Egil Ødegård og Kontxtfilm ved Stig Bjarte Brekke, med i foreningen fra starten av.
– Andre uavhengige distributører er hjertelig velkommen som medlemmer, og andre som føler behov. Vi vil gjøre det vi kan for å fremme saken for distributørene som er under vår paraply, sier Østevik til Kinomagasinet.no.

Bjørg Veland og Ole Georg Østevik i Manymore Films inne på kontoret i Haugesund med filmplakaten for Andrea Bocelli – Musikkens stillhet. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no
Han opplyser at de har «snakket om dette i halvannet år» og at tidspunktet nå, våren 2020, var riktig for å komme i gang.
Norske filmdistributørers forening (NFF) – i bransjen kjent som «byråforeningen» – er det for kostbart å være medlem av, mener Østevik.
– Vi har i flere år påpekt at det er altfor dyrt for små distributører å være medlem der, med de vilkårene de opererer med. En film som settes opp hos 100 kinoer koster 18.000 kroner i foreningsavgift, uavhengig av hvor mange som ser filmen på kino, forklarer Østevik.
– Dette gjør at de største distributørene betaler en prosentandel som er langt lavere enn det de små distributørene gjør. Denne typen ordning fungerte nok veldig godt tilbake i 35mm-tiden, hvor distributøren hadde et visst antall printer på rundreise. Men i verden hvor en opererer med digitale overføringer, og en fort havner opp i 70-100 kinoer samme utgivelseshelg, så blir dette veldig skjevt fordelt når smalfilmer spiller inn 5.000 billetter og andre dragere – som spiller inn glatt 100.000 kinobesøkene – ender opp med samme medlemskontingent pr. film, mener Østevik.
– Har det vært andre ting dere har oppfattet som et problem med å ikke være medlem?
– Det er blant annet prioritet for medlemmer på filmtreffene og filmfestivalen i Haugesund. Når distributørforeningen stå for all programmering føler vi oss ikke likebehandlet.
Østevik ser klart flere fordeler ved å være medlem i NFF, blant annet tilgang til deres verktøy, som rapport- og medieserver.
Ideelt sett vil Norske uavhengige filmdistributører (NUFD) at de og Norske filmdistributørers forening (NFF) kan stå samlet og forhåpentligvis slå seg sammen, «om en i fremtiden ser at vi begynner å ha tilnærmet like tanker om bransjens fremtid», poengterer Østevik.
– Vi vil helst jobbe sammen. Men et annet scenario er at NFF kanskje blir en forening kun for de største distributørene, mens vi får flere av de mindre over til oss, spekulerer Østevik.
– Det trenger heller ikke å være så veldig feil, sier han videre.
Han poengterer at de store aktørene som oftest har helt andre prioriteter i en forening, enn de mindre. De store aktørene har sine internasjonale konsernledelse, investorer og andre krav de må forholde seg til som er viktige for dem.
Mens mindre selskaper med aktører som investerer egen privat kapital gjerne har behov for mer fokus knyttet til forenkling av distributørleddet. Østevik peker her blant annet på felles avtaler med kinoer og leverandører, ideforum, kompetansehevende tiltak og juridisk hjelp, samt en felles samarbeidsplattform.
– Det har til nå ikke vært et alternativ for de små distributørene i Norge annet enn prat. Men nå er vi her – og vi kommer med mer informasjon når situasjonen forhåpentligvis normaliserer seg med hensyn til kinoene, sier Østevik.
– Norsk filminstitutt har gitt klare tegn på at de forholder seg til bransjeorganisasjoner, så nå håper vi å få en plass ved bordet, ved å starte en slik forening.

Ole Georg Østevik har kommet ut av tellingen på hvor mange filmfestivaler han har vært på. Men adgangskiltene kan selvsagt telles opp … Foto: John Berge, Kinomagasinet.no ©
Østevik sier avslutningsvis at stiftelsen av den nye foreningen egentlig handler «om å få en hel bransje til å forstå at vi alle er en del av nøkkelen til suksess».
– Uten at vi sammen drar dette lasset, og skaper opplevelser for publikum, så blir vi gradvis akterutseilt som kinobransje. Vi konkurrerer om folks private tid. Det er en uendelig skog av aktører der ute som slåss om den samme tiden. Vi representerer alle en del av vårt mangfold.
– Når vi etterhvert rister av oss koronaviruset, og en kraftig nedkjøling av samfunnsøkonomien, så tror jeg også vi møter en mer ydmyk kinobransje i alle ledd. Jeg ser veldig frem til å møte gode kollegaer igjen!
Les også hva Norske filmdistributørers forening (NFF) mener om den nye foreningen og deres kommentarer på påstandene fra Østevik her:
Facebook
RSS