
DRAMMEN: Med nye IMAX-saler på plass i København og Stockholm, og i Oslo fra 2017, er IMAX for alvor tilbake i den norske kinobransjen.
IMAX forbindes av mange med flotte undervisnings- og dokumentarfilmer, men faktum er at selskapet etter digitaliseringen er blitt en viktig omsetningskanal for de store Hollywood-blockbusterne.
Ikke bare er flere filmer fotografert helt eller delvis med IMAX-kameraer, men alle filmene som vises på IMAX-kinoene spesialtilpasses nettopp for dette formålet.
«UTÅLMODIGE»
IMAX-sjefen for Europa, Midt-Østen og Afrika, Andrew Cripps, gjestet nylig Norge og Den norske kinokonferansen 2015 i Drammen. KINOMAGASINET overvar hans presentasjon og snakket også med Cripps i etterkant.
– Vi er veldig utålmodige med hensyn til å bygge flere IMAX-kinoer. Suksessen er allerede sikret etter Stockholm-åpningen og vi vet styrken til varemerket vårt. Vi håper også å installere det i andre byer i Norden, fortalte Cripps.
Han mener IMAX nå er mye mer finansielt interessant for kinokjeder.
– Vi pleide å selge utstyr til kinoene, men nå er det mer fleksibelt. Nå inngår vi ulike forretningsavtaler med kinoene.
– Hvordan utvikler dere lyden? Dolby Atmos er nå i skuddet.
– Vi liker ikke å sammenligne. 5.1-kanaler er standard, og nå er det et nytt 12.0-system fra oss, med fire takkanaler og to ekstra sidekanaler. Dolby Atmos har mange flere kanaler, men vi tror også vårt er veldig godt.
30 ÅRS ERFARING
Andrew Cripps har også ledet Paramount Pictures og United International Pictures i løpet av sine 30 år i bransjen.
I foredraget slo han fast at «folk har bedre utstyr hjemme, så hva må vi gjøre for å få folk til å komme på kino?»
– Etter 100 år vil ikke kino forsvinne. Vi er sosiale av natur, vi liker å sitte sammen og le sammen, men kinoen må tilpasse seg med tanke på Netflix, HBO og andre VOD-leverandører, og alt annet. Den gode nyheten er at forbrukerne i dag ser mer filmer enn noensinne i historien, men på flere plattformer. Man må derfor ha «wowfaktoren» skal folk ta seg tid til å komme på fast basis til kinoene. Der spiller IMAX en rolle, sa en engasjert Cripps.
PARADIGMESKIFTE
Det gamle IMAX var analogt og veldig kostbart. Systemet startet opp i Canada i 1967, med et eget format og etterhvert egne kinoer. Det var først da Hollywood-filmene ble konverterte og IMAX-lanserte ting begynte å endre seg. Milepæler her er The Polar Express i 2004 som ble første 3D-film hos IMAX-kinoene og The Dark Knight i 2008 som delvis ble filmet med IMAX. Skyfall (2012) hadde også mer bildeinformasjon i IMAX-versjonen, mens Transformers: Age of Excintion (2014) var første film fotografert med IMAX 3D-kamera. I 2015 satser IMAX også på laserprojeksjon.
Det største paradigmeskiftet skjedde dog da IMAX gikk digitalt både med hensyn til kameraet og kinovisningene.
KJENT VAREMERKE
– Vi beskytter varemerket sterkt. Når du skal betale en premium pris på kino, må du få en premium differensiert opplevelse. Filmskaperne er våre beste ambassadører. Vi ville ikke vært der vi er i dag uten disse forbindelsene, sa Cripps.
Per høsten 2015 er det i overkant av 1.000 IMAX-saler i verden. Det kom 130 nye bare i 2015. 364 signerte avtaler er på plass videre.
– Har vi nok filmer i IMAX? spurte Cripps selv og sa:
– Ja! Vi jobber med alle studioene. Nå har vi en ny avtale med Fox. Og alle de andre!
Cripps la til at IMAX gjerne vil inn i ikoniske lokaliteter og at de jobber (som regel) med toppkinoene i alle verdensdeler. Her i Norden er det Nordic Cinema Group i Norge, Sverige, Finland og Baltikum og Vue (Cinemaxx) i Danmark.


Facebook
RSS