• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: The Fabelmans
    • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    • Anmeldelse: Munch
    • Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin
    • Anmeldelse: Babylon
  • KINOBRANSJEN
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
    • Filmweb har rundet 25 år. Her er historien om dette unike norske nettstedet.
    • Er over kneika, men fortsatt utfordrende
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

KINOHISTORIKK

Dansk UIP-sjef om Nordisk Film Biografer

Michael Berg er sjef for United International Pictures ApS, den danske UIP-avdelingen. Foto: Per Mork og UIP. Montasje: Per Mork.
Dansk UIP-sjef om Nordisk Film Biografer
John Berge
21. august 2014

DET DANSKE KINOMARKEDET

Nordisk Film Biografer.
Antall kinoer: 18
Markedsandel: 45 %

CinemaxX
Antall kinoer: 3
Markedsandel: 15 %

Femtengruppen
(i byer med 40-60.000 innbyggere)
Antall kinoer: 14
Markedsandel: 18 %

Foreningen av store biografer
(i byer med 20-30.000 innbyggere)
Antall kinoer: 22
Markedsandel: 16 %

Michael Berg har med sine 16 år i dansk kinobransje en unik kjennskap til Norges nye kinoaktør, Nordisk Film Biografer, og har også hatt sine «fighter» med dem. – Nordisk i Norge er bra for det norske markedet og vil sørge for vekst.

– De er veldig gode med hva de gjør, sier Berg i et lengre, eksklusivt intervju med KINOMAGASINET.

– De er en viktig partner, som vi ikke kan leve uten og de er gode i sin jobb. De kan å drive kinoer. De har 45 % av det danske markedet, så jeg lytter til en kunde som de.

Han leder United International Pictures ApS.

DANSK KINOHISTORIE

I nærmere en time tok den danske UIP-sjefen seg tid til å fortelle hva han mener om situasjonen i Norge, hvor Oslo Kino – som kjent eid av Nordisk Film Biografer siden våren 2013 – er i en pågående konflikt med den norske UIP-avdelingen.

Samtidig fikk vi også vite hva som kjennetegner aktøren i hjemlandet Danmark og en solid porsjon dansk kinohistorie med «på kjøpet», som norsk kinobransje forhåpentligvis kan ha glede av å vite noe om i lys av dagens situasjon i Norge.

I det store og hele er Berg positivt til Nordisk Film Biografer, og gir de gode skussmål. Men han legger ikke skjul på at det har vært flere konflikter med de.

– Vi har ikke hatt samme aggresjon som den vi ser i Norge. I Danmark har vi et godt samarbeid med Nordisk. Men man prøver alltid å kappe treet lavere, når man forhandler frem en avtale. Men da må begge parter være fornøyde, hvis ikke blir det ingen avtale. Og Nordisk Film i Danmark har så langt ikke kappet treet lavere enn hva vi kan leve med, sier Berg.

OGSÅ DANSK KONFLIKT

– Vi kjenner til at det har vært tilsvarende konflikter i Danmark.

– Det stemmer. Vi hadde en problem med Universal-filmene, der vi ikke ble ikke enige. Vi måtte vente ni måneder før vi fikk vist film hos Nordisk. Nordisk spilte filmene, men ikke i fem byene. Det handler alltid om pengene. Det er gi og ta, jeg ga meg, men jeg fikk noe fra dem. Sannheten er at nordisk var villige til å ikke spille filmene for å få oss til bordet. Hviis ikke begge parter får noe ut av dealen, kan du ikke gjøre en deal.

– Noen år tidligere fikk vi også problemer da vi lanserte King Kong på video etter tre måneder og tre uker. Da Nordisk fikk vite det, tok de av filmen etter bare fire uke på kino, hvor den fortsatt lå på som nr. 2. Etter den episoden fikk vi den beste holdbackdealen i Europa. Vi kunne «spare opp» datoer og bruke de på viktige titler til jul og påske.

BAKTEPPET

Den dypereliggende årsaken til konflikten som nå finner sted mellom Oslo Kino og Nordisk Film Biografer er felles for bransjen verden over, påpeker Michael Berg.

– Det dreier seg om holdbacks. (Vinduet. Red. anm.) Kinoene vet at dette er under endring. Da er det bedre for de å lage trøbbel i forkant, før det digitale vinduet settes. Kinoeierne vet de er under press for å korte ned vinuduene. Studioene tjener ikke så mye på DVD som tidligere, så de vil ha filmene raskere ut digitalt. Det danske filminstituttet har lagt opp til et kortere vindu – rundt tre måneder og enda mer fleksibelt. Det er dog ikke vedtatt. Hvis en film ikke går bra på kino, kan den gå raskere digitalt. Men kinoene frykter dette og er redd for at i folks hoder vil de tro at vinduet er kortere. Men ikke sant, er ikke en film sett av noen, er det ingen som bryr seg om vinduet. Kinoene kan vise live opera, fotballkamper, konserter og slikt. De er ikke redd for å kjempe mot TV, men de er redd for å konkurrere med andre type filmvisningsmetoder. Det finner jeg interessant! De tror de kan tjene penger på alt innhold, selv om alle kan se fotball og konserter overalt, men de tror ikke de kan tjene penger på å vise film samtidig med andre plattformer. Det er rart at de føler seg så svak – og samtidig så sterk at de kan konkurrere med TV. Kinoene innser at vinduet blir kortere, og vil at vi distributører skal betale, men det vil vi ikke, sier Berg.

Han mener kinoene tvert i mot ikke har grunn til frykt, selv om seervanene er i dramatisk endring.

– Det ser vi jo på kinoinntektene. Folk elsker å gå på kino. Det er den beste måten å se film på.

NORGE

Tilbake til vår egen andedam her hjemme peker Berg på at Nordisk Film Biografer selvsagt bringer en ny tankemåte og strategi inn i markedet.

– Fra et distributør synspunkt håper jeg UIP vil kjempe mot Nordisk så mye de kan, for hva som enn skjer i Oslo, kan påvirke det danske markedet. Vi er interessert i å holde på de best mulige betingelsene, hvis ikke vil vi ikke overleve. I gamle dager tjente vi mye på hjemmemarkedet, men distributørene tjener bare pengene på kino i disse dager. Vi har mistet så mye til de andre vinduene og det vil fortsatt ta to til fire år før vi får nok omsetning tilbake fra digitalkanalene.

– UIP i Norge beskriver Nordisk som tøffe forhandlingspartnere. Er de det?

– Problemet er: du kan ikke først kjøpe et hus, og så gå til banken og si hvis jeg får den renten,kan jeg også leve i huset. Kjøper du huset må du betale renten som er avtale. Du kan ikke forhandle på nytt med banken. Jo, kanskje litt, men ikke så mye. Nordisk kjøpte Oslo Kino. Nå vil de klare å betale for dem, og spare og betale mindre. Men de visste hva betingelsene var da de betalte for kinoen. Det er ikke helt rettferdig. Setter jeg meg i deres sko, ville jeg også kjempe for å få ting billigere. Men min jobb for UIP er kjempe tilbake og få mest mulig ut av avtalen. Jeg har hatt veldig tøffe forhandlinger med Nordisk, men vi endte alltid med noe begge parter kunne leve med. Så ja, Nordisk er tøffe, men er du stor – er du i deres sko, hvorfor skulle du ikke kjempe? Alle store selskap går til sine leverandører og ber om bedre betingelser. Det er bare det at Norge aldri har hatt en så stor spiller, men det har vi hatt i Sverige og Danmark i 20 år, så her er vi vant til det. Det kan virke som om Nordisk forsøker på ett år det de har brukt 20 år på i Danmark. Men du kan ikke gjøre det samme, de har ikke samme tiden i Norge som Danmark, hvor de over tid har justert systemet. Og alle distributører i Danmark har forskjellige vilkår med Nordisk Film.

HOLDER UT LENGE

– Hvor lenge kan Nordisk holde ut mot UIP?

– De har mye penger i banken, de kan holde linjen. Problemet for Nordisk er at Norge er lite land. Hvis markedet i Norge kan leve uten filmer i mange år, vil ikke Nordisk klare å holde skansen. Hvis vi som distributører føyer oss mer nå, er det ikke noe grunn til å være distributør. Da vil vi ikke klare å betale våre kostnader. Vi vil heller dø stående enn å bøye oss ned.

– Det som burde skje er at man jobbet sammen. Det er suksessen i Danmark, hvor vi har vokst fra 8,8 millioner kjøpte billetter i 1992 til nå over 14 millioner per år. Jeg håper Nordisk og UIP vil bli glad i hverandre igjen, da vil man ha en god spiller i markedet.

Relaterte sakerKino
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
KINOHISTORIKK
21. august 2014
John Berge https://facebook.com/john.berge

Redaktør og daglig leder i JB Forlag.

Relaterte sakerKino

Siste saker fra KINOHISTORIKK

Får også det norske markedet en ny type kino? Ivar Halstvedt blir ikke forundret om det skjer.

John Berge27. september 2019
Les mer

Gimle kino fyller 80 år

John Berge22. august 2019
Les mer

Filmlegenden Jean-Luc Godard hedret av verdens filmarkiver

Gitte Johannessen12. april 2019
Les mer

Ga bort 5.000 kinobilletter i løpet av 20 minutter

John Berge3. mai 2018
Les mer

Han har vært fascinert av Colosseum kino hele livet. Nå har «Moe» laget jubileumsbok.

John Berge5. desember 2017
Les mer

Jan Vardøen kjøpte Frogner kino

John Berge19. mai 2017
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Katrine Wang Svendsen,Matias Kjølstad, Magnus Meling.

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

Siste nyheter

  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival animasjon eventyr krim

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    JB FORLAG7. januar 2023
  • Norske «Nattrikken» ble Oscar-nominert
    PRISUTDELING24. januar 2023
  • Ti toppfilmer fra 2022 fra anmelder Anne Helen Haug
    7. januar 2023
  • Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin
    ANMELDELSE26. januar 2023
  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Ny bransjebok: «Fra film til fil»
Gimle kino fyller 75 år