
Om Nordisk råds filmpris
Den prestisjefylte filmprisen på 350.000 DKK gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked. Premiepengene blir fordelt likt mellom manusforfatter, regissør og produsent, som understreker at film er en kunstart der samarbeidet mellom disse profesjonene er av høy betydning.
Fjorårets vinner av Nordisk råds filmpris var islandske Women at War av Benedikt Elingsson. Tidligere vinnere er blant annet Selma Vilhunens Little Wing, Joachim Triers Louder than Bombs, Benedikt Erlingssons Of Horses and Men, Thomas Vinterbergs The Hunt, Dagur Karis Virgin Mountain, Pernilla Augusts Beyond og Lars von Triers Antichrist.
Nordisk råd deler ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.
Den danske filmen «Dronningen» er tildelt Nordisk råds filmpris. Filmen handler om en kvinnelig jurist som innleder et seksuelt forhold til sin stesønn.
«Dronningen» er laget av manusforfatter og regissør May el-Toukhy, manusforfatter Maren Louise Käehne og produsent Caroline Blanco René Ezra, som mottok prisen i Konserthuset i Stockholm tirsdag 29. oktober 2019.

En scene fra Dronningen.
Filmen handler om juristen Anne, som setter både sin karriere og sin egen familie i fare når hun innleder et seksuelt forhold til sin stesønn.

En scene fra Dronningen.
Juryen skriver i sin begrunnelse at det er en berusende fornøyelse å oppleve en så finmasket film. De fremhever hovedrolleinnehaver Trine Dyrholms nyanserte skuespill i rollen som Anne, og mener at filmen på alle nivåer er en imponerende bedrift.
Filmen har fått meget gode kritikker og har vunnet flere priser tidligere, som publikumsprisen ved Sundance Film Festival og flere priser ved filmfestivalen i Göteborg.

En scene fra Dronningen.
Fem filmer var nominert til Nordisk råds filmpris, blant dem var den norske filmen «Blindsone» av Tuva Novotny og den svenske filmen «Rekonstruksjon Utøya».
(NTB)
Juryens begrunnelse:
Handler den om en midtlivskrise? Om klasse? Eller om lyst og lidenskap? Er hun sexmisbruker? Eller psykopat? Vi er vant til at film serverer et tydelig poeng, vi vet nesten alltid om en filmfigur er god eller ond, men med Dronningen overlater instruktør May el-Toukhy og medforfatter Maren Louise Käehne det til oss, publikum, å finne fokus og moral og dømme hovedpersonen Anne, som gjør nettopp det hun IKKE bør – innleder en affære med stesønnen sin. Det merkelige er at det føles helt riktig å få det ansvaret. Det er ikke en fornøyelse å lære Anne å kjenne – men det er en berusende fornøyelse å oppleve en finmasket film som gir oss de rette redskapene til at vi selv kan finne vårt eget forhold til et komplekst menneske. Og som tror på at vi er i stand til det. Det er umulig å ikke framheve Trine Dyrholm for hennes formidabelt nyanserte skuespill som «Dronning» Anne, men på alle nivåer – foto, musikk, produksjonsdesign, manuskript m.m. – er Dronningen en imponerende bedrift. Den får en nesten umulig oppgave til å framstå som lett og ubesværet.

Vinnare av filmprisen 2019 til Nordisk Råd: Dronningen fra Danmark. Fra venstre: manusforfatter May el-Toukhy, manusforfatter Maren Louise Käehne og produsentene Caroline Blanco og René Ezra. Foto: Nordisk Råd.
Facebook
RSS