
BARCELONA: Ledende europeiske kinokjeder om digitalkino, amerikansk vs lokalt innhold, og Video on Demand.
Hvordan forandrer etterspørselen seg og hvordan holde en vedvarende businessstrategi?
CineEurope 2014 ble innledet med flere seminarer. Michael Gubbins ledet en paneldebatt – European Exhibitor Roundtable – mellom kjente aktører fra europeisk bransje.
Der var også «vår egen» nordiske representant, John Amund Tønnes, fra Oslo Kino-eieren Nordisk Film Biograferne, satt. Av moderatoren ble Tønnes beskrevet som en mann med «friske ideer».
Temaene rundt bordet dreide seg om de velkjente problemstillingene for bransjen, og avstedkom ikke i de helt store debattene. Debattantene var for det meste enige om hva som var utfordringene og hva som må gjøres.
DIGITAL BUSINESS
Nico Simon, fra Utopia Group og Europa Cinemas, utmerket seg som den mest frittalende.
Han hevdet at kinobransjen er en konservativ bransje, men at produsentene og distributørene er enda mer konservative.
– Hva har vi egentlig gjort som kinoer? Vi har erstattet 35 mm, men det betydde ikke at vi ble digitale. Vi bruker bare de samme metoder som med 35 mm. på digitalvisninger. Det sies at kinoer er digitale, men nei – de har bare et digitalt verktøy for å vise film, sa Simon.
– Digitaliseringen er bare verktøy, vi bør snakke om kino. Jeg er helt enig i at kinoen må endres til en moderne tid. Her er markedsføringen viktig. Men jeg tror ikke på en strategi som passer alle land og regioner. Det er folk som vil ha et trykt program, selv i en digital verden. Vi kan ikke si at all nåværende markedsføring er borte om fem år. Men vi må gjøre forskjellig markedsføring. Det blir mye eksperimentering de neste årene, sa Simon.
LOKALT INNHOLD
Så ble spørsmålet bragt på banen om bransjen var «lei av de store blockbusterne?» Det var de ikke, tvert i mot avhengig av de, men mer variert innhold og lokalt innhold, ble fremhevet.
– Tidligere var det to «blockbusters» per år, nå er det en hver fjortende dag, sa Simon.
John Amund Tønnes poengterte at det er store forskjeller i de forskjellige markedene.
– I Norden er de lokale filmene ekstremt viktige. Når amerikanske filmer ikke går så bra som året før, må vi investere mer i å lage våre lokale og regionale produkter, for å dempe fallet for amerikanske blockbusters og dermed gjøre businessen mer stabil, sa Tønnes og fortsatte:
– Vi må bli bedre i å få de lokale filmene bedre også. I Danmark må vi investere mer i filmer fra Sverige, Norge og for den saks skyld, Tyskland.
Nico Simon:
– Det er vanskelig å få folk til å se europeiske filmer i Europa. De er veldig fokusert på såkalte blockbusters og er ikke interessert i filmer fra andre europeiske land. Det er ikke appellerende til dem.
SNITTALDER
Snittalderen i de europeiske landene øker og øker.
– I Danmark har vi jobbet mange år med hvordan få flere eldre til å komme på kino, og primært kvinnene, sa John Amund Tønnes.
– Vi har en nasjonal klubb, hvor vi serverer dem tilbud og det har vært en stor suksess. Vi har klart å øke besøksraten, sammenlignet med andre land. For å få til dette må du ha rett markedsstrategi.
VIDEO ON DEMAND (VOD)
Moderatoren lurte på om kinokjedene i panelet hadde Video on Demand-planer.
– Hjemmeunderholdnig stopper ikke, med teknisk kvalitet, 4K, 8K, og om fire-fem år er det 12K og vi vil fortsatt ha 2K i kinoene. Det blir en stor utfordring for oss, hvor rask utvikler hjemmeunderholdning seg de neste årene, sa Férnando Evole fra Yelmo Cines.
John Amund Tønnes var helt enig.
– Vi må bruke eventene som verktøy for å holde kino i fokus som utenfor hjemmet. Vi vet at publikum vil gå ut, så vi må være godt posisjonert i markedet så de vet det er en god plass å dra.
– For min del tror jeg ikke at vi i lokale markeder vil se at kinoer blir aktive i on demand, men vi må jobbe sammen med distributørene om å skape attraktive businessmodeller. Jeg synes det er interessant å se utviklingen av Super Tickets. Men jeg tror ikke kinokjeder blir on demand-kanaler, det er en annen business. Vi har den veldig verdifulle kontakten med kundene.
Férnando Evole fra Yelmo Cines fortalte at kjeden drev en VOD-tjeneste i Spania, men at de la ned grunnet utviklingen i markedet.
– Vi lærte at driver du VOD må du ha full support fra studioene. Jeg tror ikke vi som kinoer er et nøkkelement for VOD. Jeg tror ikke studioene vil støtte kinoene med egne VOD-løsninger. Det har vi lært de siste tre årene. VOD er kapitalkrevende og krever store investeringer fra starten og det er store konkurrenter der allerede. Men kanskje i USA. Der kan det være profitabelt at kinoene driver VOD-tjenester.
Nico Simon fra Utopia Group og Europa Cinemas sa at VOD nå er å betrakte som DVD og video var i sin tid.
– Vi – som kinoer – likte ikke det. Men det er viktig. Vi solgte videokassetter for 25 år siden, og hvorfor ikke. Hvorfor skal vi la andre gjøre det, om ikke vi kan ta del i det. Om fremtiden vil jeg si, at det er komplisert. Det er vanskelig å få studioene og distributøren med på VOD. Vi har kjempet mot dette så lenge, så det er en vegg mellom oss og studioene, men kanskje det vil falle. Vi er en god plattform.
Facebook
RSS