
Den norske filmfestivalen 2017
KINOMAGASINET dekker Den norske filmfestivalen 2017 takket være reisestøtte fra Den norske filmfestivalen og Kultur og festivalutvikling KF i Haugesund (Edda kino.).
HAUGESUND: En ny BI-undersøkelse viser at de fleste filmene er ferdigspilte på kino etter fire uker. – Vi nødt til å se på vinudusstrukturen. Det kan ikke være slik at vi har en lang periode hvor filmene ikke er tilgjengelig noen andre steder enn piratsteder, sier Morten Christoffersen, direktør i Nordisk Film Distribusjon.
Kommentaren falt under et innlegg på seminaret om den nye undersøkelsen «Det smale mangfoldet» under Den norske filmfestivalen 2017 i Haugesund, søndag 20. august.
Undersøkelsen (som du kan lese mer om her og laste ned via lenken i saken) tar for seg situasjonen for filmlanseringer på norske kinoer før digitalisering, med året 2008 som utgangspunkt, og etter at alle kinoen var digitale, år 2013.
Nordisk Film Distribusjon-direktøren understreket at han er helt enig i at filmer skal lanseres først på kino, men at det ikke kan forbli slik at filmene ikke er noen steder enn hos ulovlige nettsteder i en lang periode, slik situasjonen i stor grad er nå.
Christoffersen innledet om temaet ved å si:
– I forhold til at filmene er raskt ferdig på kino, er det en kamp i forhold til vindusstrukturen og hjemmeunderholdningsdelen.
Hvor kinoene ønsker å holde avstand.
– Men sidene filmene spilles fortere ferdig, er vi nødt til å se på strukturen. Det kan ikke være slik at vi en lang periode ikke har filmene tilgjengelig noen annet sted enn piratsteder. Vi lærer publikum at vil du se filmen er det eneste måten å se den på ulovlig. Det taper vi på sikt på, sa direktøren.
Warner og Universal vil kanskje lansere Premium VOD i 2018 uten kinoavtale
I en samtale med kinobransjens fagblad etter seminaret sier Christoffersen at han på kort sikt tror det er rom for mindre justeringer.
Som distributør tenker de slik:
– Primært gjør vi det som er best for filmen. Den skal maksimere sine vinduer.
– Ligger det an til et snarlig paradigmeskifte, i lys av signaler fra USA om at Premium VOD nå kan bli lansert i stor skala?
– Nei, jeg tror ikke det. Men jeg tror vinduene vil nærmer seg mer. I dag er det kunstig langt. Utfordringen ligger i vanskelig å planlegge hvordan en film skal gå på kino.
– Skal det skje store endringer i markedet, er vi en altfor liten aktør til at vi kan sørge for det. Husk også at vår eier, Egmont, eier flere kinoer. Men at vi som distributør er nødt til å ha tettere dialog med kinoene er helt sikkert.

Morten Christoffersen (t.v.), direktør i Nordisk Film Distribusjon i samtale med Lars Fuglevik (t.h.), programsjef i SF Kino. Her under debatten i etterkant av presentasjonen av den nye undersøkelsen «Det smale mangfoldet», søndag 20. august 2017, under Den norske filmfestivalen i Haugesund. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
I diskusjonen under seminaret var også programsjef Lars Fuglevik fra SF Kino med.
Han sa at kinokjeden har et ønske om å opprettholde kinovinduet.
– Men med det sagt har vi gjort noen unntak fra det i dialog med distributørene. Poenget er åpenhet og dialog, sa Fuglevik.
– Et interessant eksempel er filmen Operasjon Arktisk, fortalte Christoffersen.
– Den ble lansert som hjemmeunderholdning mens den fortstatt ble vist på kinoer. Den helgen vi lanserte som video ble det en økning i kinobesøket. Kinoene trenger ikke være helt redd for konkurransen. Jeg tror ikke folk tenker, når en film lanseres for hjemmeseeing, at «da går jeg ikke på kino». En mer fleksibel og liberal holdning tror jeg er fornuftig, sa Christoffersen.
Lars Fuglevik nevnte også distributørens film Bølgen.
– Den spilte utover kinovinduet, og fungerte på kino da også, selv om fimen var i andre kanaler, sa Fuglevik.
Førte digitaliseringen av kinoene til et større mangfold i filmutvalget?
Facebook
RSS