
Norsk filminstitutt har gitt produksjonstilskudd etter konsulentvurdering til spillefilmene Dianas bryllup, The Middle Man og Tea.
«De første tildelingene i 2018 speiler bredden og profesjonaliteten i det norske spillefilmmiljøet, både på det kreative og det økonomiske planet», uttaler spillefilmkonsulentene Ståle Stein Berg og Silje Riise Næss i en pressemelding.
De hevder at Dianas bryllup, The Middle Man og Tea er tre filmer som forener høye kunstneriske ambisjoner med solid produsentarbeid.
De sier videre:
Dianas bryllup blir den kritikerroste Charlotte Bloms film nummer to, og skal (slik den første filmen Staying Alive gjorde) fylle kinosalene ved å si oss nordmenn noe sentralt om hvem vi er, og samtidig hylle kjærligheten.
The Middle Man er et genuint internasjonalt anlagt prosjekt som, basert på Bent Hamers eminente meritter, har hentet hoveddelen av sin finansiering utenlands.
Fra Nordisk Film kommer dessuten Tuva Novotnys på samme tid lavmælte og gjennomslagskraftige regidebut, Tea – et prosjekt som kombinerer sterke kreative krefter og samfunnsrelevant tematikk med et bemerkelsesverdig lavt budsjett.
Om spillefilmene:
Dianas bryllup
Maipo Film AS og regissør og manusforfatter Charlotte Blom er tildelt 10.466.775 kroner i produksjonstilskudd til filmen Dianas bryllup, som er en dramakomedie om et livslangt, stormende kjærlighetsforhold.
På same måte som mange har eit minne frå då Brå brakk staven, har dei fleste av oss eit personleg sinnbilde på 29. juli 1981; dagen då Diana Spencer gifta seg med Prins Charles og over 750 millionar menneske hadde TV-en påskrudd midt på dagen for å bivåne hendinga i St. Pauls katedral i London . I denne forteljinga sto det eit bryllaup til den dagen, ved Glommas utløp, nærare bestemt Sarpsborg. Då gifta Liv og Terje seg i eit selskapslokale tilhøyrande Borregaard Industrier, der dei begge jobba. Det er derfor ikkje tilfeldig at dottera vart heitande Diana, og at det er ho som tar oss med inn i denne tilbakeblikksforteljinga om eit turbulent ekteskap der kjærleiken ustanseleg har vore tøyd og testa, men har overlevd. Når Diana no sjølv skal gifte seg, er ho oppriktig i tvil om det er noko ho bør ta sjansen på.
Dianas bryllup er en film som går tett på menneska den portretterer. Som Charlotte Blom formulerer det i reginotatet: «noen har det bra når det er mange mennesker i rommet og dårlig når man er bare to. Mens andre ikkje alltid fungerer med familie og venner, men har det best i tosomheten. Og noen klarer alt og noen klarer ingenting. Diana har vokst opp med to som klarer seg best når de lukker døra – når det bare er de to». I Dianas bryllup skal alle dei lukka dørene opnast. Det blir både varmt, vittig og vanvittig. Og nokså rørande.»
Regissør og manusforfatter Charlotte Blom debuterte i januar 2015 med spillefilmen Staying Alive, som hun også skrev manus til. I 2016 var hun medforfatter på to episoder og regisserte tre episoder av tv-serien Neste sommer. I 2017 har hun vært med på å utvikle en sitcom hos underholdningsavdelingen i NRK.
Manusforfatter Mette M. Bølstad har vært med å skrive flere filmer og TV-serier, bl.a. Den siste revejakta (2008), Kongen av Bastøy (2010), Halvbroren (NRK 2013) og var hovedforfatter på TV-serien Nobel. Hennes siste prosjekt, Lykkeland, kommer på NRK høsten 2018.
The Middle Man
BulBul Film AS og regissør og manusforfatter Bent Hamer er tildelt 5.969.475 kroner i produksjonstilskudd til filmen The Middle Man, som bygger på andre del av Lars Saabye Christensens roman Sluk.
Sluk er historien om forfatteren Funder, en roman med mange stemmer og uttrykk, bundet sammen av vers og refrenger. Den forener en strålende sommerfortelling fra Oslo på sekstitallet med et marerittaktig opphold i den amerikanske småbyen Karmack. Femtenåringen Funder med kallenavnet Chaplin skal være en sommer alene med moren på Nesodden, men tvinges til å se seg selv med nye øyne da han i august tar båten hjem. Senere skriver han en fortelling om ulykkesfuglen Frank Farreli som også bor sammen med mor, men i likhet med Funder ikke kan fortelle om det han roter seg bort i. Det handler blant annet om trofasthet, om å settes på prøve som menneske, om avgjørende begivenheter som viser hva slags stoff man er laget av.
Bent Hamer er en av Norges mest kjente auteur-regissør med filmene 1001 Gram (2014), Hjem til jul (2010), O’ Horten (2007), Factotum (2005), Salmer fra kjøkkenet (2003), En dag til i solen (1998) og Eggs (1995). Flere av filmene har vunnet store priser: Amanda, vært nominert til Oscar (Norges bidrag) og både Eggs og Salmer fra kjøkkenet har vunnet pris i Cannes. I 2013 ble Hamer tildelt æres-Amanda for sitt arbeide som filmskaper.
Tea
Nordisk Film Production AS og regissør og manusforfatter Tuva Novotny er tildelt 3.100.000 kroner i produksjonstilskudd til filmen Tea. Totalbudsjett: 6.700.000 kroner
Når den profilerte svenske skuespilleren Tuva Novotny nå tar steget over i spillefilmregi, gjør hun det i Norge, hvor hun siden 2010 har virket som dramaserieregissør på Dag og Lilyhammer. Prosjektet Tea tar utgangspunkt i norsk virkelighet og viktige samfunnsutfordringer, og skildrer store spørsmål i menneskelivet ved å gå tett på en liten familie. Et vanvittig sterkt manus, et nøkternt og nakent, men kraftfullt formspråk og et glassklart regikonsept førte opprinnelig prosjektet til en tetplassering i Nye veier høsten 2016. Siden har filmen vært i utvikling hos konsulent, og jeg er glad for å kunne innstille dette banebrytende prosjektet til et tilskudd på 3, 1 millioner kroner. En sum Nordisk Film Production og debuterende produsent Elisabeth Kvithyll får til svært mye for.
Facebook
RSS