
– Det er ekstra stas at Produsentforeningen også følger med på distribusjonen av filmene sine, sier leder Arnfinn Inderhaug i Bygdekinoen etter at de fikk prisen for Årets kino.
Bygdekinoen mottok nemlig mandag 2. desember Produsentforeningens Årets kino-pris for sin innsats for å gjøre filmene til et reelt kulturtilbud over hele landet og ikke bare i byene. Utdelingen skjedde på kino- og videobransjens julebord i regi av Film & Kino.
– Hvordan føles det å vinne?
– Overraskende og veldig hyggelig. Produsentforeningen har lagt merke til at Bygdekinoen gjør det veldig bra på norske filmer og barnefilmer generelt. Selv om vi selv synes vi gjør en god jobb, har vi ikke tenkt på at det ble lagt merke til, siden vi ikke er den største og mest ressurssterke kinoen i landet, sier Arnfinn Inderhaug til KINOMAGASINET.
I konkurranse med SF Kino i Stavanger og Fram Kino i Bodø ble Bygdekinoen hedret som en kino som gjør noe særskilt for norsk film, og som viser engasjement og kreativitet.
Arnfinn Inderhaug har ledet arbeidet med den rullerende kinodriften siden 1996. Per høsten 2013 er det 175 bygdekinoer landet rundt. Ca. 50 av dem forsvant i digitaliseringsprosessen. Det er ti digitale kinoløsninger som fraktes rundt for å vise filmene på mindre steder. De besøker hvert sted hver fjortende dag eller en gang per måned, forteller Inderhaug overfor KINOMAGASINET.
På de bredt anlagte filmene er Bygdekinoen ofte på fjerde eller femteplass på besøkstatistikken.
– Hva er status for Bygdekinoen anno høsten 2013?
– Det er som kjent et relativt svakt kinoår, men november har til de grader rettet opp dette. Vi satte ny publikumsrekord i november. Vi må 20 år tilbake i tid for å finne tilsvarende tall i besøk. 26.846 ble besøkstallet. Det er beste måned noensinne siden jeg startet i 1996.
BEGRUNNELSEN
Produsentforeningen ønsker å hedre de kinoene som gjør noe særskilt for norsk film, og som viser engasjement og kreativitet. Norsk film går godt på norske kinoer, og er helt avhengig av kinoenes kompetanse og innsats. Produsentforeningen vil gjerne trekke frem tre kandidater i 2014, sier Leif Holst Jensen. Kåringen er basert på forslag og gode begrunnelser fra spillefilmprodusentene.
SF Kino i Stavanger gjør en stor lidenskalpelig og iherdig innsats for å fremme lokal film, og har vært en viktig samarbeidspartner for “Stavangerbølgen”, og trekkes i år frem av produsentene bak Eventyrland, Chezville. Filmmiljøet er takknemlige for at kinoen spiller på lag og øker kunnskap og interesse for film i regionen.
Fram Kino i Bodø blir trukket frem fordi de skiller seg ut med entusiasme og etterrettelighet. De er på ballen, fleksible og oppfinnsomme, og alle føler seg velkomne, både publikum og filmskapere. Neofilm som står bak Pelle Politi trekker frem kreativiteten rundt deres premiere og forteller de opplever at de som jobber på Fram har dette som livsstil, akkurat som filmskaperne.
Bygdekinoen gjør virkelig det filmprodusenter ønsker, jobber for at flest mulig skal få sett film på tilnærmet kino over hele landet -også der man ikke har mulighet til å gå på kino. Vi er avhengige av denne typen tilbud for å spre filmene våre over hele landet. Dette er kino på dugnad, med stor frivillig innsats. Filmene våre blir reelt kulturtilbud over hele landet og ikke bare i byer. Produsentene bak Jul i Flåklypa, Maipo, trekker frem at 13.000 mennesker fordelt på 100 forestillinger har sett Solan og Ludvig ved hjelp av Bydgekinoen.
Facebook
RSS