
Brygga Kino og Jan Mehlum
Jan Mehlum (f. 1945 i Tønsberg) debuterte med kriminalromanen «Gylne tider» i 1996 og har utgitt 17 kriminalromaner, 16 av dem med tønsbergadvokaten Svend Foyn som fortellerstemme.
Han var styreleder i Tønsberg Kino i 1992-2000, og er nå er nå engasjert i Brygga Kino, som driver samme sted og overtok etter SF Kino fra 1. januar 2017.
I 1998 fikk han Rivertonprisen for Kalde hender. Hans bøker er oversatt til dansk, tysk, nederlandsk, svensk og albansk.
Jan Mehlum er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo. Fram til 2016 arbeidet han som førsteamanuensis i sosiologi ved Høgskolen i Vestfold, Buskerud og Telemark. Nå er han tilknyttet høgskolen som eremitus, og bor i Tønsberg.
25 år etter at han startet det som da het Tønsberg Kino i sentrum av byen, er Jan Mehlum igjen i gang med kinodrift. 1. januar 2017 overtok Brygga Kino AS driften av Brygga Kino.
Mye er som de seksten årene som SF Kino har drevet kinoen, forsikrer Jan Mehlum, som også i flere år var styremedlem i SF Kino (til 2013).
Med unntak av senterleder Yvonne Henningsen, som skal begynne å jobbe hos SF Kino i Oslo, er de ansatte med videre. Det samme er utstyret i de seks salene.
Sigurd Stokke er styreleder, mens flere av de ansatte deler på selve kinosjefjobben. Det er også flere frivillige som er med på prosjektet.

Den nye, offisielle logoen for Brygga Kino i Tønsberg.
I 2016 hadde kinoen 67.000 besøkende. Og flere skal det bli, tror Mehlum, som er styremedlem i Brygga Kino AS.
– Det skal bli mer enn det!
– Hva skal dere gjøre som SF Kino ikke klarte?
– Vi har andre leiebetingelser og da blir det rom for å gjøre ting som før var umulig. SF er gode på å drive kino. Det finnes kanskje ikke noen som er bedre på å drive godt og effektivt. Men man kan ikke snakke husleien bort, svarer Mehlum.
– Så dere fikk en bedre leiekontrakt enn SF Kino?
– Det er en helt annen type leiekontrakt, som gir kinodriften langsiktige og gunstige betingelser. Kinoen skal betale den husleie som det er rimelig å betale. Gårdeieren KS Brygga Invest har interesse av å opprettholde kinodriften i sentrum på lang sikt. De føler et visst samfunnsansvar i samråd med kommunen. Eierne er en institusjon – Frikirken i Tønsberg. De er ikke i eiendomsmarkedet primært for å tjene penger.
Sammen med Inge Tenvik og andre filmentusiaster startet og drev Jan Mehlum kino på akkurat samme sted i åtte år – fra 1992 til 2000, da SF Kino overtok. Den kommunale kinoen i Tønsberg ble lagt ned på 80-tallet og Kilden Kino ble startet som privat kino så tidlig som i 1957. Det er med andre ord tradisjon for privateide kinoer i Tønsberg.
– Hva er motivasjonen din for å engasjere deg igjen? Er det nostalgi og følelsen av at det er «din kino»?
– Nei. Hver by skal ha en sentrumskino. Alle byer av noen som helst størrelse og ambisjoner har kino i sentrum. Det er byens hjerte. Brygga Kino har seks saler, det har vært og skal fortsatt bli en veldrevet kino. Å legge den ned er i strid med alle naturlover. Man gjøre ikke sånt. Jeg har heller ikke økonomisk interesse i den nye kinoen.
På kinoens Facebook-side heter det:
Brygga Kino har som mål å være en folkets kino, drevet av lokale krefter med omfattende nettverk og fokus på mange ulike segmenter; fra de store publikumsfilmene til smalere og mer tilpassede filmer. Satsing på barn og ungdom vil være en sentral del av det nye selskapets profil. Vi ønsker å bidra til at kinoen fortsatt skal være en sosial arena, der vi både skal underholdes og oppleve stor filmkunst. Kinoen skal fortsatt være en viktig del av byens liv.
I kommentarfeltet skriver to stykker: Kilden har bedre seter (Lars Adrian Nilsen) og Kilden kino har bedre lyd, seter, bilde, hyggelig betjening og kinopluss-ordninga (Kim Erlend Balder Bambusen).
– Et annet pluss for Kilden er vel også gratis parkering. Hvis dere skal øke besøket hos Brygga, som SF ikke klarte, hva skal dere gjøre?
– Nordisk Film Kino Kilden er en fin kino, med ni saler, og det vil det fortsatt være. Det er ikke noe å gjøre med. De har sine forutsetninger. Vi skal forbedre tilbudet for publikum og har mye spennende å fortelle etterhvert. Det kan være at vi øker i Tønsberg som helhet, eller tar litt av deres besøk. Det får tiden vise. Kanskje får vi litt ulikt repertoar og litt forskjellig publikum på en del film. Samtidig vil vi også tilby de samme titlene, til publikums beste.

Jan Mehlum (f. 1945) er til daglig forfatter. Han drev Tønsberg Kino i 1992-2000 og er nå med på «restarten“ av Brygga Kino. Foto: Gyldendal Forlag.
Brygga Kino AS har videreført filmleieavtalene som SF Kino hadde og har meldt seg inn i bransjeorganisasjonen Film & Kino. Location-kioskavtalen fortsetter og CAPA leverer reklame.
– Vi forholder oss til de avtalene som er forhandlet frem tidligere. De går vi bare inn i og vi har snakket med distributørene en etter en, og er stort sett i mål, sier Mehlum, som er på Oslo-besøksrunde da KINOMAGASINET snakker med ham.
– Hvordan er dere mottatt av bransjen?
– Jeg går ut fra at vi vil bli ønsket velkommen. Jeg kan ikke tenke meg annet enn at bransjen er glad for at kinotilbudet opprettholdes.
Jan Mehlum runder av med å komme med tre programerklæringer:
– En: Vi skal satse knallhardt på kinotilbud for skolebarn og barnehagebarn. Det har vi gjort før med stor suksess, så vi vet hvordan vi skal gjøre det. Vi skal bruke mye ressurser på å utvikle disse markedene. Det andre er at vi vil fokusere på segmentfilm. Vi skal utvikle og dyrke mindre segmenter av film som treffer bestemte målgrupper gjennom målrettet arbeid, på litt annen måte enn blockbusterne. Her vil vi samarbeide med lokale krefter. Og dette skal vi gjøre planmessig og systematisk, så det blir et langsiktig arbeid. Og så skal vi selvfølgelig vise alminnelige blockbustere og publikumsfavoritter for alt det er verdt. Film er så mangt, fra ren underholdning til kunstneriske opplevelser.
Facebook
RSS