
Direktør Carl Martin Klingberg (51) slutter i CAPA etter 24 år. – Jeg ville gjerne fortsatt hvis jeg kunne, men da måtte jeg ta vanskelige valg på andre arenaer, sier han til kinobransjens fagblad.
CAPA eies med 50% av Kinovasjon Norge (Bergen kino, Trondheim kino, SF Kino Stavanger, Haugesund Kultur og Festivalutvikling AS) og 50% av SF Kino AS.
Cecilie Trøan Kjelsaas fra SF Kino AS vil tre inn som konstituert adm. direktør for kinoreklameselskapet. Trøan er nå ansatt som viseadministrerende i direktør i SF Kino AS og har tidligere vært konstituert administrerende direktør i Oslo Kinematografer AS.
Carl Martin Klingberg slutter umiddelbart. Han er nå partner i Ladybird Holdings, som er investor i selskaper som Unique Cinema Systems AS, Unique Digital, Bug AS, Neolab AS, med flere.
Overfor KINOMAGASINET utdyper Klingberg årsakssammenhengen:
– Jeg er involvert i masse virksomheter og det er en del av årsaken til at jeg slutter. Jeg sitter i styret for Location Norway AS, Flavo AS og Unique Cinema Systems AS. Jeg har mange hatter. Det har vært åpent kjent og akseptert. Men nå skal Nordic Cinema Group (eieren av SF Kino. Red. anm) børsnoteres. Da er alle mine roller problematiske. Jeg har hatt en dialog med styret og kommet til konklusjonen om at jeg skal fratre. Det skjer i forståelse med mine overordnede. Det er ikke noe dramatikk i dette. Det er ikke dårlig stemming mellom direktør, styret og aksjonærene, vi er vel forlikte. Det er en vennlig avskjed. Men det har ikke vært noen lett beslutning å skulle slutte, selv om jeg ser det er nødvendig, jeg innser det. Jeg ville gjerne fortsatt hvis jeg kunne, men da måtte jeg ta vanskelige valg på andre arenaer, sier en åpenhjertig eks-CAPA-direktør.
Klingberg var bare 28 år da han tok steget fra et personalbyrå til å starte nykomlingen – Captive Audience – CAPA. Dengang var det Sverdrup Dahl som fullstendig dominerte kinoreklamemarkedet i Norge. CAPA var utfordreren fra Bergen kino, som ila. fire år ble markedsleder.
Året var 1990 og Bergen Kino ønsket å utfordre Sverdrup Dahls monopol. Sverdrup Dahl hadde 90% markedsandel, 100 millioner kroner og 30 ansatte. Bergen kino og CAPA Captive Audience stilte med en mann, 50 000 kr, 10 % markedsandel, og innstillingen intet å tape. I 2000 fusjonerte CAPA Captive Audience med Norsk Filmreklame AS, en etterdønning av Sverdrup Dahl og ble til det nåværende selskapet CAPA Kinoreklame AS.
I 2013 er landskapet i det norske kinoreklamemarkedet igjen endret. (Et marked anslått til en omsetningsverdi på 150 millioner kroner). Her er markedet nå delt, med ca 50 % andel til CAPA og 50 % hos Media Direct Norge AS. I 2010 kjøpte Oslo Kino AS aksjene i sistnevnte selskap og fra 01.01.2013 overtok Media Direct Norge AS reklamevisningene hos nettopp Oslo Kino, mens CAPA har leveringen til andre større byer som Trondheim, Bergen, Stavanger osv. Media Direct Norge AS har også Norsk Kino-kinoene.
Klingberg erkjenner overfor KINOMAGASINET at dette har likhetstrekk til da Bergen kino i sin tid startet CAPA. Da Oslo Kino fant ut at de skulle selge kinoreklame selv, kjøpte de det allerede etablerte selskapet Media Direct.
– Alle monopoler er midlertidige. Dette går i bølgedaler, sier Klingberg til KINOMAGASINET.
– Det som materialiserer seg nå, er en skillelinje med Egmont på den ene siden og SF på den andre side, i det norske landskapet. Det blir ikke så store bevegelser i markedsandelen med de medieselskapene og markedet vil følge skillelinjene i kinostrukturen. Men det er klart at frittstående kinoer kan henvende seg til den ene eller andre.
– Har konkurransen skjerpet CAPA?
– Konkurranse er alltid skjerpende, man må da alltid strekke seg i alle ender, være mer innovativ og finne nye løsninger. Så svaret er et ubetinget «ja». Samtidig er det slik at kinoreklame er et lite marked i forhold til kanaler som TV, avis, internett – de andre store mediekanalene. Så en fragmentering av liten kanal, med to aktører, vil svekke kanalens samlede konkurransekraft mot andre kanaler. Vi ser klart at når slike situasjoner oppstår, så vil det være en periode med hard konkurranse mellom aktørene, før begge parter innser at det mest lønnsomme er konsolidering. Det er bedre å ha kaken størst mulig, i stedet for slåss om hver sin bit, sier Klingberg.
CAPA var det første selskapet i verden til å innføre digital distribusjon og visning av kinoreklame. Dette skjedde i 2002.
Carl Martin Klingberg har ikke utelukkende jobbet med kinoreklame, men deltatt i etableringen av en rekke virksomheter i det som kan omtales som en industrialisering av den norske kinobransjen.
I 1997 deltok han i etableringen av Unique Cinema Systems AS, et selskap som senere vant ni av ti anbud for digitalisering av det norske kinosystemet i 2010.
I 1998 var han med å grunnlegge Location Norway AS, som raskt vokste til å bli den ledende aktøren innen kiosksalg på norske kinoer og han tok initiativet til at Location skulle kjøpe Freias kiosker på norske kinoer.
CAPA Kinoreklame AS har vunnet priser for verdens mest innovative kinoselskap og har verdens høyeste inntektsnivå pr. tilskuer og har skaffet sine partnerkinoer over en milliard annonsekroner til nå.
Carl Martin Klingberg er også president i SAWA og styreleder i SAWA’s Digital Sub-Committee som laget de globale standardene for digital reklamfilm på kino. Han er også norsk representant de internasjonale reklamekonkurransene Cannes Lions og Eurobest.
Overfor kollegene sine i kinobransjen skriver han dette i en meddelelse:
«Jeg har jobbet i CAPA så lenge fordi jeg alltid har fått nye utfordringer i og er så heldig at jeg synes det er gøy og gå på jobb. Etter hvert har CAPA blitt en del av et stort nordisk kinokonsern, gjennom Nordic Cinema Group, samtidig som de virksomhetene jeg er med å eie stadig utvikler seg videre, ikke minst på en internasjonal arena. Det vil kreve mer av meg fremover og rollene blir vanskelig å kombinere. Jeg har en del av kroppen i CAPA, men det er ikke mitt selskap, og tiden var kommet for at noen andre skal ta selskapet videre under et nytt eierskap. Jeg er takknemlig for reisen jeg har vært med på og vil savne alle de fantastiske kollegene jeg har hatt gjennom alle disse årene.»
Styreleder for CAPA Kinoreklame, Jan Bernhardsson sier Carl Martin Klingberg er en industriell pioner i det norske kinolandskapet.
– Resultatene i CAPA Kinoreklame vil være en inspirasjon og en målestokk for det vi vil forsøke å oppnå i våre virksomheter i de andre landene Nordic Cinema Group driver kino, sier han.
Direktør for Bergen Kino, Elisabeth Halvorsen sier Carl Martin Klingberg har tatt CAPA Kinoreklame gjennom store utfordringer, først i å bryte et monopol, deretter en fullstendig teknologisk transformasjon og tilslutt gjennomført en solid posisjonering for fremtidig vekst i det nye kinomarkedet som trer frem i disse dager.
Facebook
RSS