
Filmweb AS
Organisasjonsnummer: 979 166 583
Forretningsadresse: Nedre gate 7, 0551 OSLO
Styret: Christian Folden Lund (leder), Digitaldirektør i Egmont
Mikkel Weider, Kommersiell direktør i Egmont
Hege Kosberg, Konsulent, @hkosberg
Guttorm Andreas Petterson, tidl SF Norge-sjef, kommende Film & Kino-direktør
Egil Magne Akselsen, Trondheim Kino Utvikling
Elisabeth Halvorsen, Direktør Bergen Kino
Omsetning 2012: 26 mill.
Årsresultat: Nesten 4 mill.
Utbytte: Nesten 3 mill.
Harald Løbak Sæther synes kinobransjen er mer spennende enn aldri før. – Nå er det så mye som skjer, at nå er horisonten lengre enn da jeg startet.
Løbak Sæther (50) har nemlig tiårsjubileet som Filmweb-direktør i sikte til neste sommer.
Løbak Sæther har nå drevet Filmweb AS siden 2005, da han overtok fra Kjell Arne Orseth. Da hadde han bakgrunn fra telekom og internettselskaper.
Lørenskogmannen utdannet seg ved BI, er gift, og har to sønner på hhv. 14 og 17 år.
MANGE REISER
Han var over ti år i Telenor, både privat, bedrift og mobil, med produktsjef og markedssjefstillinger. Han jobbet også i Chello – som Get (tidl. UPC) kalte seg en periode. Dette var første selskap i Norge med bredbåndsinternett, i 1999. Løbak Sæther var markeds- og PR-ansvarligm deretter direktør.
– Jeg reiste vettet av meg, overalt i Norge, Sverige, Amsterdam, London, forteller han til KINOMAGASINET.
– Jeg hadde tenkt å ta et friår etter den perioden, men slik ble ikke. Jeg kom i kontakt med Stein Sandvik (Filmweb-gründer. Red. anm.) bare etter en måned. Men jeg hadde virkelig tenkt å ta det i ro med et år, for etter fem år med 200 reisedager hvert år, var jeg ganske fornøyd. Da jeg kom i kontakt med Filmweb-folkene, var det altfor spennende å si nei. Så jeg startet 1. juli 2005. Jeg hadde ikke tenkt å være her så lenge, men her er jeg ennå. Det er fordi det er så mye spennende og det skjer så mye nytt hele tiden.
TIDLIG TRO PÅ VOD
– Flere paradigmeskifter skjer nå i bransjen …
– Ja. Jeg kom fra bransjen som var veldig interessert i hvordan digitalfilm ville bli, det var noe bredbåndsbransjen snakket mye om. Jeg hadde tro på VOD allerede i 2000, men det dro bare ut. Det er først da Netflix kom at det har tatt av. Dette trodde vi skulle skje tidligere. Selv Telenor klarte ikke å få fart på det, med Comoyo. Der ser du hva som skjer, når en stor aktør kommer, og bestemmer.
– Hvordan forbruker du film selv?
– Jeg er interessert i film. Jeg ser de filmene jeg har lyst til å se. Jeg bruker også VOD-tjenester.
Harald Løbak Sæther mener kinoene har et fornuftig syn på VOD.
SUNN FREMTID FOR KINO
– Det finnes analyser fra da TV og DVD kom. De til enhver tid nye mediene har ikke klart å rikke særlig på kinobesøket. Det ligger på 11 til 13 millioner per år i Norge, uavhengig av hvorvidt TV-ene blir større og tilbudene bli bedre. Det er ikke mye mer hokus pokus enn som så. Det jobbes bra i bransjen med 3D og de nye lydsystemene. Det som differensierer kinobransjen er at den er i forkant av hjemmeunderholdningen. Nå er bøyde TV-er og egne hjemmekinoer som er i skuddet, men det slår ikke noe særlig ut på kinobesøket. Det er heller positivt.
– Det var en debatt i 2013 om at kinoen var død. Dette gikk nedenom og hjem, sa mange etter et par dårlige kvartaler. Så kom fjerde kvartal 2013, og vi antar at dette sannsynligvis var det beste kvartalet siden tidlig 80-tallet eller sent på 70-tallet. Det viser at når man har gode filmer, så kommer publikum. Vi ser at internettsalget øker mye og at mobilbruken øker veldig mye.
FILMWEB
I 1997, da Filmweb ble etablert, var hele poenget å bygge den største nettportalen for film og kino i Norge. Nå kan nettstedet notere seg over 1,9 millioner unike brukere på det beste, hver måned.
– Da jeg begynte i 2005, lå vi på 300.000 besøkende hver måned. Da syntes jeg det var rimelig høyt! Vi har skapt en svær markedsplass for å formidle film og billetter, slår direktøren fast.
– Og dere har flere bransjetjenester?
– Ja, rapportserveren er helt avgjørende i dag. Den regulerer alt med økonomi mellom filmdistributørene og kinoene, all statistikk og tall kommer der, og det kobles rett på de ulike billettsystemene – Newman, Ticket, DX og SFs eget system. Medieserveren er kjent og kjær tjeneste, som handler om å få markedsmateriellet ut og en pressetjeneste, som forenkler mye for mediene.
Selv om Harald Løbak Sæther ikke var med å grunnla Filmweb.no, kjenner han godt forhistorien.
– De store kinoene var driverne, med Bergen i førersetet. Film & Kino var involvert, og stilte seg oppunder etableringen av et eget AS. Det har vært kultur kontra det kommersielle, og det har vært en suksess. Man skulle bygge et kompetansesenter innad i bransjen, i grensesnittet mellom film og kino.
NETTSIDEUTVIKLING
Løbak Sæther mener Filmweb har ganske rimelige tjenester. Han sier at årsaken til det er at firmaet forhandler priser mot underleverandører, og har eksterne annonseinntekter som subisiderer inntektene til bransjen.
– Men det er diskusjoner hvorvidt vi er billig, noen synes vi er dyre, medgir direktøren.
Per sommeren 2014 er det 120 partnere, inkludert filmdistributører, filmfestivaler og kinoer.
– Men også andre selskaper lager nettsider for kinoer.
– Kino Victoria-siden har ikke vi laget, og det er våre eiere som bestemte det – de ville bruke andre på det konseptet. Vi er i konkurranse hele tiden. Grunnen til at vi har gjort nettsidene for mange, er fordi vi er flinke på det. Men det er bare sunt med konkurranse, og jeg håper f.eks samarbeidet vil lykkes mellom Aurora og Bennett. Nå laget vi nylig Trondheims nye nettsider. Du kan ikke få alle oppdrag til enhver tid, det er heller kanskje ikke sunt. Vi har ikke noe problem med det og ønsker dem lykke til. De som lager sider hos andre, skal selvfølgelig være integrert hos Filmweb, vi utestenger ingen, forsikrer Harald Løbak Sæther.
Opprinnelig publisert i KINOMAGASINET 1•2014 (BRANSJEUTGAVEN).
LES KINOMAGASINET 1•2014 (BRANSJEUTGAVEN) NEDENFOR

Facebook
RSS