
Dette i protest mot at det i kategorien for Beste Kinofilm legges stor vekt på at filmen må ha «publikumsappell» for å kunne vinne.
Dette strider mot praksis ellers i verden inkl. Oscarutdelingen, mener produsent Thomas Robsahm i selskapet Motlys.
I ytterste konsekvens betyr dette at en film som vinner både Gullpalmen i Cannes og Oscar for beste fremmedspråklige film vil kunne bli diskvalifisert fra å vinne Amanda fordi den ikke har «publikumsappell» (les: Ikke mange nok besøk på norske kinoer).
I september skrev Robsahm og åtte andre produsenter et leserinnlegg hos Rushprint. De vil at den eller de filmene med mest publikumsappell skal gjøre det i konkurranse med alle kinofilmene det året, og mener det er problematisk overfor smalere filmer med sterke kunstneriske kvaliteter som blir avskrevet fra å kunne vinne fordi de ikke har bred nok appell.
– Amanda-komitéens definisjon av kvalitet undergraver prisens betydning
Fra innlegget:
«Hvilke beveggrunner Amanda-komitéen må ha hatt for denne særnorske definisjonen av kvalitet kan vi bare spekulere i, men den framstår som overmoden for revurdering. Vis oss én annen filmnasjon som har den samme definisjonen av beste film. Den fins ikke. Amanda-komitéens definisjon av kvalitet blir i verste fall stående som et uttrykk for hele den norske filmkulturen; her til lands anerkjenner vi ikke kvalitet hvis ikke veldig mange liker det. Dette er med på å undergrave Amanda-prisens betydning og relevans, noe ingen i bransjen er tjent med.
Dersom Amanda-komitéen ønsker å honorere årets mest populære film, kan Folkets Amanda nominere de tre mest sette filmene det året og la publikum stemme med sms under Amanda-showet. Dette forhindrer kampanje-stemming på nettet, som i fjor da Folkets Amanda gikk til en film nesten ingen hadde sett på kino. Alternativt kan det opprettes en Amanda til beste produsent, der filmens kommersielle suksess vektlegges.»
I en pressemelding sendt ut mandag 25. september uttaler Robsahm:
– Thelma har åpenbart publikumsappell, så vi gjør ikke dette for egen del, tvert i mot smerter det oss fordi vi føler Thelma vil kvalifisere til flere priser. Men vi kan ikke lenger finne oss i at Amandaprisen opererer på en helt annen måte enn alle andre nasjonale filmpriser i verden, sier Og vi vet dessuten at flere andre framtredende filmskapere vurderer å gjøre det samme om ikke noe blir gjort.
– Dersom priser skal deles ut på basis av besøkstall, så er det naturlig at Folkets Amanda går til en av de mest sette filmene på kino. Men nominasjonene og prisen for beste kinofilm må alltid gå til den filmen juryen anser er den kvalitativt beste filmen, uavhengig av kommersiell suksess og størrelsen på lanseringsbudsjettet, sier Robsahm.
Mens Oscarprisen ikke tar hensyn til besøkstall men gir sterke og mer radikale filmer som Moonlight mulighet til å vinne, har Amanda valgt å gå i motsatt retning de siste årene.
– Selv om det ligger åpenbare kvaliteter i å skape et produkt med bred appell, så er det ingen automatisk sammenheng mellom besøkstall og kvalitet. Dersom evnen til å nå bredest mulig skal vektlegges mer enn andre kvaliteter ved en filmproduksjon, bør man heller opprette en egen kategori for beste lansering, mener produsenten.
Under årets Amanda-utdeling var det ifølge Robsahm påfallende at flere kritikerroste titler ble forbigått, sannsynligvis pga. «manglende publikumsappell». Mest oppsiktsvekkende er det at en film som mottar hele seks nominasjoner (The Rules For Everything) likevel ikke nomineres som beste film, mens filmer med langt færre nominasjoner når opp.
«Det er også slående hvor lite sammenheng det er mellom de kreative kategoriene for regi/manus og kategorien for beste film. I år vant Izer Aliu prisen for beste regi, mens filmen hans Fluefangeren ikke engang var nominert som beste film. Slikt skal egentlig ikke skje, og i så fall bare unntaksvis,» sier Robsahm.
PS: Pr. 24.11. er Thelma sett av 32.587 personer på kino i Norge. Den hadde premiere 15.09.2017.
Thelma-produsenten: «Vi vil veldig gjerne at dette blir den mest sette filmen til Joachim Trier»
Facebook
RSS