
Hva kostet billettene på kino for ti år siden, i 2004?
Ifølge Film & Kinos årbok 2013, kostet de da i snitt 65,4 kroner.
I 2013 var landsgjennomsnittet på 92,8 kroner for en kinobillett. For utenlandske filmer var snittet 95,8 kroner, for norske filmer 82,6 kroner og for 3D-filmer 105,9 kroner.
Billettprisene på kinobesøk øker jevnt og trutt, og ingen steder stiger snittprisen mer enn i Oslo.
Det fremgår av kinostatistikken fra bransjeorganisasjonen Film & Kino.
I mars 2014 kostet en kinobillett hos Oslo Kino i snitt 111,17 kroner, mot 92,04 kroner i mars 2013.
Dette er en prisendring på nesten 21 prosent ila. tolv måneder.
I februar 2014 var snittprisen 107,30 og i januar 2014 var den 105,40 kroner hos Oslo Kino.
En annen måte å regne økningen på er å legge sammen prisene for årets første kvartal. (Se hovedbildet til saken.) Også disse viser at Oslo Kino som kjede er i teten hva gjelder snittpriser.
Her forteller tallene at Oslo-kinokjedens gjennomsnittlige billettpris var på hhv. 95,76 kroner i første kvartal 2013 og på 105,4 kroner i perioden januar-mars 2014. Dette gir en økning på 10,11 %.
For Oslo Kino alene (m.a.o kun Oslo-kinoene i kjeden) er forskjellen på første kvartal 2013 og samme periode i 2014 på hhv. 95,87 og 107,87 kroner, m.a.o. 12,51 % dyrere.
Mandag 20. januar 2014 økte billettprisene i snitt med ti kroner hos Oslo Kino-kjeden.
HØYERE ENN KONKURRENTENE
For hele Oslo Kino-kjeden samlet, inkludert Norsk Kino og Drammen: KinoCity, er økningen i gjennomsnittlig billettpris samlet sett høyere enn hos sammenlignbare konkurrenter, som SF Kino og Kino Sør.
Snittprisen fra mars 2013 til mars 2014 økte hos hele Oslo Kino-kjeden fra 92,70 kroner til 107,97 kroner, som gir en prosentvis økning på 16,47 %.
Ser man på den alternative måten å beregne det på, for hele kvartalet, er økningen fra første kvartal 2013 til første kvartal 2014 for hele kjeden altså på 10,11 %.
Hos SF Kino er snittøkningen i samme periode på 2,22 % og hos Kino Sør er prisene faktisk lavere enn i fjor, med minus 1,49 % i første kvartal.
Sammenligner man mars 2013 med mars 2014 hos de to kjedene er prisene 4,59 % dyrere hos SF Kino i mars i år enn samme måned i fjor, og 3,70 % dyrere hos Kino Sør.
«IKKE SAMMENLIGNBARE»
Morten Valestrand, økonomidirektør hos Oslo Kino, er forelagt tallene og sier overfor KINOMAGASINET at han mener at tallene fra i fjor og i år ikke er sammenlignbare og at de dermed er misvisende.
Han forklarer:
– I en del av våre kinoer tilbyr vi komfort- og sofaseter til en forhøyet pris. Dette har vi gjort i en årrekke, men omsetningen for disse setene ble først inkludert i Film&Kino-statistikken i fjor høst. Derfor er tallene for 2014 kunstig høye når de sammenlignes med 2013. Prisene våre har vært nøyaktig de samme i februar og mars i år.
Morten Valestrand mener at dette med å se på gjennomsnittspriser har begrenset verdi.
– Vi har samme prisstruktur i og utenfor Oslo. Likevel ser vi at f.eks. Kristiansund har ti kroner lavere gjennomsnittspris enn i Oslo. Det er nærliggende å tenke seg at forskjellen har med kundesammensetningen å gjøre. Utenfor Oslo er besøket på barnefilmer forholdsmessig langt større enn i Oslo, noe som selvfølgelig trekker snittprisen ned. Av denne grunn vil Oslo automatisk få høyere snittpriser, selv med de samme billettprisene. Så en snittpris gir ikke nødvendigvis et riktig bilde av prisnivået, men sier mer om kundesammensetningen. Prisstrukturen er altså lik hos våre kinoer utenfor Oslo og kinoene i Oslo. Filmene koster det samme. Derfor mener jeg at det som virker som betydelig høyere priser i Oslo, ikke er tilfelle.
Valestrand mener at «det eneste tallet som har noe som helst å si» er hva en enkeltfilm koster.
– Det er hva kunden må betale som er avgjørende, sier han.
– Tall lyver som kjent ikke, men statistikk kan selvsagt presenteres på ulikt vis. Uansett fremstilling, det er ingen tvil om de høyeste snittprisene for å gå på kino i Norge, er hos Oslo Kino, iht. vår research. Er du uenig i det?
– Det er vel slik at det finnes tre typer løgner; løgn, forbannet løgn, og statistikk. Ja, det stemmer i forhold til Film & Kino-statistikken, men hva er det publikum betaler? gjentar Valestrand.
– Der er vi ikke uten videre alltid høyest i pris. Det som er avgjørende for en billettpris, er hva kunden betaler for en billett, repeterer økonomidirektøren.
SAMMENLIGNING AV ENKELTFILM
KINOMAGASINET har for ordens skyld sammenlignet enkeltpriser. Den viser at på en valgt påskefilm – Divergent – er Oslo Kino er «midt på treet» prismessig (110 kroner – som er det samme som Kristiansand) og Bergen kino er dyrest med 124 kroner. Rimeligst er filmen hos Fram Kino i Bodø med 100 kroner.
Ifølge Bergen Kino er det ikke så fornuftig å se på nettopp snittprisene enn en og en film, siden det er en rekke variabler hos de ulike kinoene som gjør slike prissammenligninger meget vanskelige.
Det kan være både tidspunkt på dagen, ukedager kontra helg, type sal filmen vises i, type seter, rabattordninger, prisreduksjoner etter noen uker, gebyr på nettbillettbetstillingen kontra å kjøpe direkte i billettluken, også videre.
– Når det gjelder snittpriser ligger vi bra an, sist jeg sjekket var vi midt på treet. Snittprisene gir et mer riktig bilde over tid, mener Bergens kinosjef, Elisabeth Halvorsen.
(Les en egen sak om prissjekken på Divergent her.)
Valestrand hos Oslo Kino sier at en prissammenligning nettopp bør fokusere på på konkrete filmer – hvor mye koster den de forskjellige stedene.
– Først da kan du sammenligne epler og epler, mener Valestrand.
– Å sammenligne gjennomsnittlige billettpriser er problematisk på flere måter, siden det er mange forstyrrende elementer som spiller inn. F.eks. gjelder dette omfanget av fribilletter, rabattkort, samarbeidsavtaler og hvorvidt billetter til festivaler og andre arrangementer ligger inne i tallene. I tillegg har det stor betydning hvilke filmer som trekker flest besøk på den aktuelle kinoen. Størst utslag gir barnefilmer. Det som er avgjørende når man skal sammenligne billettpriser er å se på hva kundene faktisk må betale for de ulike forestillingene. Først da får man et riktig bilde av billettprisene rundt omkring.
– Stiller private eiere høyere krav til lønnsomhet enn kommunale eiere?
– Jeg kan kun snakke på vegne av oss. Basert på erfaringene i Oslo har ikke eierskapet betydning for fastsettelse av billettprisene. Verken Oslo kommune eller Nordisk Film har presset fram prisøkninger. I Oslo har vi økt prisene i sykluser på to-tre år, og da vi gjorde endringen nå i 2014 hadde grunnprisene stått stille siden 2010. De gangene vi har gjort prisendringer med Oslo kommune som eier, har vi også beveget oss opp mot de høyeste nivåene. Vi kommer nok ikke til å endre prisene neste år. Det er min antagelse. Men neste gang vi øker prisene så havner vi sikkert i det øvre sjiktet igjen.


Facebook
RSS