
Tor Fosse (57) har det som plommen i egget nå som BIFF er i gang for fjortende gang. Han vet hva som må til for å få den rette festivalstemningen.
– Det er ekstremt mange filmer å velge i mellom, kommenterer KINOMAGASINET og viser til festivalprogrammet under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF).
– Det er hele vitsen! Vi har lagt opp til flere filmer enn man kan få med seg. Man skal bli veldig frustrert på festival. Man må velge, hva man skal se og velge vekk. Det er det som heter festivalstemning, du må bestemme deg, sier Fosse med glimt i øyet.
Vi treffer ham inne på festivalkontoret på Hotell Norge i Bergen sentrum, omkranset av like stressede medarbeidere, bærbare datamaskiner, flyveblader, programhefter, osv. Organisert kaos. Men det virker som om alle koser seg.
– Hva er det som driver og motiverer deg?
– Det er det samme som hos Erik Tandberg, som besøkte oss under åpningsfilmen, Gravity. Det er formidlingsgleden. Det å finne noe du gjerne vil vise til andre. Man vil at flere skal se det, når du finner noe som er bra. Tandberg som 81-år ing gløder fortsatt over dette med å formidle til andre sin kunnskap.
Fosse mener mange unge i dag ikke aner hvilken norsk legende vi har i romfartsekspertenen Erik Tandberg.
– Han er min barne- og ungdomshelt. Tandberg har jobbet med oversettelsen av Gravity. Han var spent, og veldig fornøyd. Dette er den beste scifi-filmen han har sett, sa han. Han var spesielt fornøyd med alle detaljene.
Festivallederen sier han selv har hatt interessen siden månelandingene.
– Folk anbefalte filmen veldig sterkt, den er usedvanlig vellaget, sier Fosse.
Ellers er det ikke bare realistiske Hollywood-filmer som preger årets BIFF, men rene dokumentarfilmer. Det blir egne seminardager og nærmere 30 gjester som alle er involverte i dokumentarfilmsjangeren.
– Det er mye mer interessant å ha de her, enn å ha filmstjerner som ikke har så mye å formidle eller å si. Jeg vil heller ha regissører som har laget filmer de har brukt flere år på, og som har veldig mye på hjertet, som gjester på festivalen og som kan snakke om prosjektene, sier Tor Fosse.
Han driver det uavhengige distribusjonsselskapet Tour de Force som har to av festivalens hovedfilmer i distribusjon.
En av de er den norske dokumentaren Søsken til evig tid (premiere: 1. november), omhandlende Oddny og Magnar som bor sammen på den isolerte familiegården Keliva i Sunnfjord.
Den andre heter The Act of Killing (premiere: 15. november), og er en meget annerledes dokumentarfilm, hvor noen av de som utførte folkemprdet i Indonesia i 1965 gjenskaper «scenene» fra den gang – med en slags amerikansk actionfilm estetikk.
Begge regissørene av de to filmene gjester festivalen.
– Dette er to ytterpunkter i festivalprhrammet. The Act of Killing er surrealistisk, nærmest en voldsorgie, mens Søsken til evig tid er helt ned på jorden.
– Hva sier kinosjefene om disse to dokumentarene?
– De er veldig entusiastiske overfor begge og vi har hatt mange henvendelser. Mange kinosjefer vil være med på norgespremieren, så begge filmene settes opp på cirka 30 kinoer.
SE VIDEOINNSLAG UNDER!


Facebook
RSS