
Nordmenns digitale filmforbruk er undersøkt av Handelshøyskolen BI. Studien baserer seg på intervjuer med 1.901 innbyggere som er 15 år eller eldre. BI har siden 2008 kartlagt nordmenns digitale konsum av kultur.
Undersøkelsen Digitalt filmkonsum 2013 er en oppfølging av forskningsprosjektet Digitalt kulturkonsum ved Handelshøyskolen BI. Undersøkelsen er gjennomført av Handelshøyskolen BI i samarbeid med Film og Kino og OpinionPerduco. Datainnsamlingen er gjennomført på web i mai 2013.
Utvalget respondenter er trukket fra Norstats webpanel med 100 respondenter fra hvert fylke. Resultatene er vektet i henhold til geografisk fordeling og kjønn- og alderssammensetningen i befolkningen. Resultatene må tolkes innenfor en feilmargin på +/- 1,0 og +/- 2,4 prosentpoeng for hovedfrekvensene avhengig av prosentresultatenes størrelse. Usikkerheten er størst ved prosentresultat på 50 % - 50 % og minst ved prosentresultat på 5 % - 95 %.
I 2009 oppga 64 prosent av de spurte at de hadde vært på kino de siste seks månedene. Våren 2013 oppga kun 52 prosent av befolkningen at de hadde gjort det samme.
Det viser en ny undersøkelse, Digitalt filmkonsum 2013, som er en oppfølging av forskningsprosjektet Digitalt kulturkonsum ved Handelshøyskolen BI.
I mai 2013 sa halvparten av befolkningen (52 prosent) over 15 år at de hadde vært på kino i løpet av de siste seks månedene. Høsten 2011 sa 60 prosent av befolkningen at de går på kino, og et par år før det igjen, i 2009, sa 64 prosent at de gjorde det.
Det er første gang andelen kinogjengere faller siden BI startet opp målinger av kulturkonsum i 2008.
– Det er for tidlig å si om dette er starten på en tendens eller utslag av enkeltfilmers popularitet, sier professor Anne-Britt Gran ved Institutt for kommunikasjon, kultur og språk ved Handelshøyskolen BI. Hun vil følge nøye med på om det digitale hjemmekonsumet begynner å fungere som substitutt også for kinobesøk.
– Burde kinoeierne være bekymret?
– Det er et godt spørsmål, sier forsker og filmbransjeekspert Terje Gaustad ved Handelshøyskolen BI til KINOMAGASINET.
– Jeg er usikker på faktorene bak nedgangen. Er det kun filmkvaliteten, har ikke kinoeierne grunn til å være bekymret. Generelt er det likevel ikke tvil om at kinoeierne har fått mye større konkurranse fra det å se film hjemme. Slik kan de være bekymret. Og vi merker at de oppgraderer kinoene for å møte konkurransen. Men det er ingen grunn til panikk, mener Gaustad.
– Kino var stabilt frem til 2013. Nedgangen i år kan være et utslag av enkeltfilmer som har sviktet. Flere store filmer har ikke gått så bra. Det sier distributørene selv, at det er der ligger. Den alternative forklaringen er at kinobransjen har blitt presset av aktører i hjemmevideo på å korte ned vinduet hvor kinoene har filmen eksklusivt, så tallene kan være et utslag av det også.
– Hva med VOD-tilbudenes påvirkning på kinobransjen?
– Folk ser mer film hjemme og går mindre på kino. Den store veksten kom med Netflix, abonnementsbasert streaming. Men de har fem år gamle filmer, så det skulle tilsi at ikke er så store lekkasjer fra kino til Netflix. Men så ser vi at det fortsatt er et stort konsum på PirateBay, og der er mange av kinofilmene. Det, sammenfalt med dårlig kinotilbud, kan spille inn.
Kino er fortsatt den mest populære måten å se film på, lovlige og ulovlige gratistjenester som nrk.no og PirateBay med 38 prosent, og deretter fysiske videomedier med 35 prosent. Videobransjen må tåle et skarp fall i antall brukere, fra en prosentandel på 58 prosent i 2009 som kjøpte BD og DVD, til nå en tredjedel av befolkningen.
Gratiskonsum populært
Nærmere fire av ti nordmenn (38 prosent) oppgir at de har lastet ned/strømmet film/Tv-serier gratis de siste 6 måneder.
Tre av fire i aldersgruppen under 30 år (74 prosent) oppgir at de har lastet ned/strømmet gratis film eller TV-serier i løpet av det siste halve året. NRK er på topp på lovlig gratis konsum og The Pirate Bay på det illegale konsumet.
Nærmere halvparten (46 prosent) av disse oppgir NRK som førstevalg, mens 24 prosent oppgir The Pirate Bay som førstevalg. Gjennomsnittskonsumet for NRK-forbrukerne er på 7 filmer mot 12,5 filmer for The Pirate Bay-brukerne.
Netflix vinneren
Mer enn sju av ti brukere av abonnementsbaserte strømmetjenester (71 prosent) oppgir at de bruker Netflix som sitt førstevalg. På andreplass kommer TV2 Suomo som 13 prosent oppga som førstevalg. 7 prosent oppgir Viaplay som sitt førstevalg, mens kun 3 prosent oppgir HBO som sitt førstevalg.
Mindre enn en prosent av intervjupersonene oppgir tjenester som C More Play, Lovefilm, og Voddler som sitt førstevalg.

Facebook
RSS