
Operasjon Arktis
Kinopremiere: 17.10.2014
Videoutgivelse: Vinteren 2014
Produksjonsselskap: Filmkameratene
Distributør: Nordisk Film
Regi: Grethe Bøe-Wahl
En barnebok regissøren fikk lese da hun selv var barn, ble inspirasjonskilden for et filmeventyr som det skulle ta tretten år å lage.
Men nå er Grethe Bøe-Waal endelig klar med Operasjon Arktis, som beskrives som en slags Robinson Crusoe fra det kalde nord, med tre barn i hovedrollene.
Julia (13) og tvillingene Ida og Sindre (8) kommer gjennom en rekke omstendigheter til en øde øy, langt, langt mot Nordpolen – ett eller annet sted. Ikke vet de selv hvor de er, og heller ingen voksne vet hvor de er. Hvordan skal de overleve?
GUTTEROMAN
Boken med samme navn ble skrevet av Leif Hamre (1914-2007) fra Molde, nabobyen til Kristiansund, hvor regissørgissør Grethe Bøe-Waal vokste opp.
Operasjon Arktis ble faktisk lansert i 1971, det året regissøren ble født, og hun har hatt idéen til filmen i hele tretten år.
Men det har vært avslag på avslag, forteller hun til KINOMAGASINET.
– Ja, mange! Dette kan kanskje være til inspirasjon, for andre regissører, om at de aldri må gi opp. Den opprinnelige argumentasjonen for avslagene var blant annet at dette er for vanskelig å få til, med isbjørner, ekstrem action og masse dataeffekter. De trodde kanskje ikke det kunne realiseres i Norge med vår kompetanse og budsjetter. Men jeg mente vi måtte få det til!
Når Filmkameratene AS sa ja til å påta seg produksjonen og man fikk støttemidler fra Norsk filminstitutt, ble filmen dog raskt en realitet.
KJØNNSROLLEBYTTE
Grethe Bøe-Waal sier hun for en del år siden ville gi sin egen sønn opplevelsen av å lese Hamres bok.
Hun lovte den da fem år gamle sønnen sin at hun skulle lage film av den. Boken var, som man kan forstå ut i fra utgivelsesåret, samt Hamres bakgrunn som forsvarsmann, en guttebok. Men Bøe-Waal ville utforske hvordan det ville være med en jente som hovedkarakter. Hun ville også undersøke omsorgsevnen til barn når de må handle i ekstreme omgivelser. Under filmingen ble det rapportert om temperaturer helt ned mot minus 41 frysende grader.
– Jeg har aldri vært så redd før i mitt liv, forteller hun om da den dresserte isbjørnen glefset og bykset mot opppasseren under innspillingen.
EKSTREME FORHOLD
– Opptaksmessig manglet det ikke på utfordringer. Det var helikopter, dårlig vær, isbjørn, Svalbard. Bare det å være langt fra folk var utfordrende, særlig når du tar med barn, forteller Bøe-Waal.
– Det var logistikken rundt det som var krevende. Da var det viktig å fokusere på historien. Det er mye spesialeffekter, blant annet med barn i isvann, scooterkjøring og eksplosjoner i ekstremvær. Å få til dette innenfor norske rammer er i seg selv utfordrende. Vi var bare et miniteam i Svalbard. Gikk noe i stykker, fikk vi ikke nytt utstyr, og ble været dårlig, kunne vi ikke komme oss unna.
Grete Bøe-Waal har tidligere laget barnefilmen Titanics ti liv og og arbeidet med en rekke TV-serier.
Kris Leslie Munthe utførte det praktiske intervjuet.
DENNE SAKEN BLE OPPRINNELIG PUBLISERT I KINOMAGASINET 5•2014. LES HELE MAGASINET NEDENFOR!

Facebook
RSS