
Dawn of the Planet of the Apes
Kinopremiere: 18.07.2014
Videoutgivelse: HØSTEN 2014
Rise of the Planet of the Apes (2011) var en særdeles vellykket nytolkning av Apeplaneten-filmene. Vil Dawn of the Planet of the Apes følge opp?
Mye tyder på det. Den forrige filmen var en ny opprinnelseshisorie, løst basert på den originale filmseriens fjerde film, Conquest of the Planet of the Apes (1972).
Rise of the Planet of the Apes ble både en kritiker- og publikumsuksess, med nesten 500 millioner dollar i kinoomsetning verden over. Med toeren har Matt Reeves overtatt regiansvaret fra Rupert Wyatt.
Mens Robert Franco, som hadde hovedrollen i den forrige filmen som forskeren Will Rodman, ikke er med i denne, er Andy Serkis tilbake i rollen som apelederen, Caesar.
FÅ MENNESKER IGJEN
Filmen foregår ti år etter hendelsen i den forrige filmen. Nå er ca. 90 prosent av jordens befolkning utdødd grunnet viruset. Apekolonien i skogene utenfor San Francisco har utviklet seg, mens de gjenlevende menneskene strever med å overleve.
Overfor Collider.com understreker produsent Dylan Clark at den ferdige filmen har et jevnt fokus på både apenes og menneskenes historier. Han gir regissør Matt Reeves æren for det, da originalmanuset var mer fokusert på kun menneskene i byen. Produsenten mener også at Reeves kom med gode innspill, på aspekt som de allerede involverte hadde oversett.
– Det var viktig for meg at historien ikke foregikk for langt unna en første filmen, sa Matt Reeves da Fox presenterte filmen på Comic Con 2013.
– Konseptet med filmen er at det ikke er noen skurker. Alle ankommer til sine livsperspektiv fra egne lisverfaringer. Vi vet alle at historien ikke er om menneske og apeplaneten, men apeplanet, men på dette tidspunktet i fortellingen kunne det ha vært en felles planet, som er en historie vi ikke har sett før i filmserien og jeg synes det var en spennende idé.
– Noe av det som var spennende i den forrige filmen var å se hvordan apene lærte å snakke. Det er bare tre-fire ord i den første filmen, så vi ønsket å ha denne mer i tråd med filmen fra 1968, hvor apene snakker sammen, sa Reeves.
Men, apene er ikke like utviklet som de ble beskrevet i originalfilmen. Det er fortsatt mye tegnspråk, kroppsspråk og gestikulering. Filmen beskriver hvordan de unge apene enklere lærer seg å snakke.
Den nye filmen har en mye større skala enn den forrige, siden mye av handlingen skjer i apenes skogsamfunn. Nøkkelen til alt, mener Reeves, er å få frem den emosjonelle virkeligheten som skuespillerne i aperollene fremstiller. Lykkes man med det, glemmer man at de er aper, mener regissøren.
INGEN SKURKER
Andy Serkis fortalte på Comic Con-pressekonferansen at det nå dreier seg om hvordan Caesar blir lederen, og hvordan han tar i bruk det han lærte av menneskene.
– Han er også en far nå, han har en tenåringssønn, River, og et spebarn. Han har et råd og et veldig, veldig stort samfunn han er ansvarlig for, og deres overlevelse. Og så har han sin reaksjon overfor menneskene som han beundrer på en måte, og som han fortsatt, dypt inne i seg, fortsatt ønsker å komminusere med, fortalte Serkis.
Serkis beskriver filmen som en slags Gudfaren-film, hvor Caesar er Don Corleone, og sier at hans «motion-capture»-innsats i filmen er den mest utfordrende hittil i hans karriere.
Reeves på sin side mener historien kan minne om både Pochahontas og Australias aborigniere, om hva som skjer når hvite menn kommer til et nytt land.
Filmfotograf Michael Seresin forteller til Collider.com at han filmet i ekte 3D. Hans største utfordring var å få filmen til å se ut som San Francisco, da de filmet i New Orleans.
Budsjettet på Dawn of the Planet of the Apes er på 120 millioner dollar, og filmen er definitivt en av de store sommerfilmene i 2014. En tredje film er allerede planlagt, og skal lanseres 29. juli 2016.
Dawn of the Planet of the Apes vises med Dolby Atmos-lyd i de salene i Norge som har det.
Facebook
RSS