
KINOFILM : Wannsee-konferansen
FILMFAKTA
Originaltittel: Wannsee-konferenz
Skuespillere: Philipp Hochmair, Johannes Allmayer, Maximilian Brückner, Fabian Busch, Matthias Bundschuh, Jakob Diehl, Lilli Fichtner, Godehard Giese, Peter Jordan, Arnd Klawitter, Frederic Linkemann, Thomas Loibl, Sascha Nathan, Markus Schleinzer, Frederik Schmid, Simon Schwarz, Rafael Stachowiak
Sjanger: Drama / Krigsfilm
Regi: Matti Geschonneck
Nasjonalitet: Tyskland
Aldersgrense med begrunnelse: 12 år. Denne filmen om Wannsee-konferansen inneholder detaljerte beskrivelser av metoder og planer for utrydding av jødene. Den får derfor aldersgrense 12 år.
Språk: Tysk
Produksjonsår: 2022
Distributør: Fidalgo Filmdistribusjon
HANDLING
Om morgenen den 20. januar 1942, i en villa ved Großen Wannsee i Berlin, kom ledende representanter fra naziregimet sammen: SS, Reichskanselli, departementer, politi og administrasjon. Reinhard Heydrich hadde invitert dem til et «møte etterfulgt av frokost». Dette møtet skulle gå over i historien som Wannsee-konferansen. Det eneste temaet på agendaen den morgenen var det nazistene kalte «Endelig løsning på jødespørsmålet»: organiseringen av det systematiske massemordet på millioner av jøder i hele Europa.
Pent kledde byråkrater, politifolk og soldater satte seg rundt et bord og diskuterte folkemord som den naturligste ting i verden.
Wannsee-konferansen er en film uten skudd- veksklinger, vold eller andre dramatiske scener. De sitter der bare – og prater, spiser, drikker, tar seg en sigarett eller to. Og det er det. Men dette er verre enn den aller verste skrekkfilm for den som har den ringeste kunnskap om galskapen som nazi-regimet i Tyskland foretok seg under andre verdenskrig.
Vi snakker altså om konsentrasjonsleirene. Filmen har tittel fra noe som skjedde den 20. januar 1942, i en villa ved Großen Wannsee i Berlin, hvor ledende representanter fra naziregimet sammen: SS, Reichskanselli, departementer, politi og administrasjon Reinhard Heydrich hadde invitert dem til et «møte etterfulgt av frokost». Dette møtet skulle gå over i historien som Wannsee-konferansen.
Det eneste temaet på agendaen den morgenen var det nazistene kalte «Endelig løsning på jødespørsmålet»: organiseringen av det systematiske massemordet på millioner av jøder i hele Europa.
Denne grusomme prosessen var allerede «godt i gang» før møtet, vel og merke.

Møtedeltakerne ankommer tidlig til en av historiens verste «frokostmøter».
Referatet ble utført av Adolf Eichmanns sekretær. Eichmann organiserte identifisering og transport av dem som skulle sendes til utryddelsesleirene.
Wannsee-konferansen som film kunne for så vidt vært et slags teaterstykke. I 2022 var det 80 år siden konferansen fant sted.
Det gikk kaldt nedover ryggen på meg da jeg hørte hvordan tyskerne snakket om hvordan de skulle drepe jødene, homofile, Jehovas vitner med flere.
Det er noen thriller-elementer også, fordi man kan få inntrykk av at det er en viss opposisjon mot planene. Det er en form for debatt om løsningene, men uten å røpe noe har det mer med tysk nøyaktighet å gjøre enn noen som slags for empati for andre mennesker.
Drøftingen rundt hvor grensen for «jøde eller ei» er også direkte vondt å se og høre på.
Man blir hele tidene sittende og vente på om noen skal si ting direkte, for mye av dialogen er veldig omstendelig.
Dette er en meget sterk og god film for alle som er interessert i historie. Kun den som kan og skjønner historien kan stå godt rustet, tror jeg. Skuespillerne, scenografi, kostymer – alt er prikkfritt i denne forferdelig ekle, men gode filmen.

14 menn og en kvinne var på plass rundt møtebordet da folkemordet på jødene ble drøftet.
Fakta om personene
Ni av femten deltakere fikk lite eller ingen straff.
Josef Bühler ble dømt og henrettet blant annet med referatet som bevisgrunnlag.
Adolf Eichmann, som var en underordnet person på møtet, ble dømt og henrettet i Israel i 1962.
Reinhard Tristan Eugen Heydrich ble drept i attentat våren 1942, fire omkom eller begikk selvmord i krigens sluttfase.
Karl Eberhard Schöngarth ble dømt og henrettet for drap på britisk krigsfange.

I rekken av gode filmer om den andre verdenskrig skiller denne seg ut med at den viser menneskene bak ondskapen på en ny måte.
Facebook
RSS