
FILMFAKTA
Norgespremiere: 02.10.2015
Sjanger: Grøsser / Skrekkfilm / Thriller
Skuespillere: Shelley Hennig, Moses Storm, Renee Olstead, Will Peltz,Jacob Wysocki, Courtney Halverson, Heather Sossaman
Regi: Levan Gabriadze
Manus: Nelson Greaves, Parker Laramie
Nasjonalitet: USA / Russland
Språk: Engelsk
Produksjonsselskap: Timur Bekmambetov, Bazelevs
Distribusjon: United International Pictures
Video distribusjon: Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Produksjonsår: 2014
Lengde: 1 t. 22 min.
Aldersgrense: 15 år
Begrunnelse: Angstskapende stemning og skrekkeffekter gjør at denne filmen får 15-årsgrense.
HANDLING
Mens noen high school-venner videochatter en kveld, for de mottatt en Skype melding fra en klassekamerat som drepte seg selv nøyaktig ett år siden. Først tror de det er en spøk, men når jenta begynner å avsløre vennenes mørkeste hemmeligheter, innser de at de har å gjøre med noe ut av denne verden og se dem dø en etter en!
Unfriended har en interessant vri og gjør noe eksperimentelt innenfor en allerede godt kjent sjanger, men når aldri helt opp til forventningene.
Unfriended er en lavbudsjettproduksjon og havner innenfor den velkjente sjangeren «found footage», eller «funnet materiale».
En sjanger som er rimelig godt brukt de siste årene og som har mistet sin hensikt pga. overproduserte filmer om og om igjen.
Derimot har filmskaperne klart å lage en ny liten vri denne gang ettersom hele handlingen til filmen foregår på dataskjermen. Vi følger skjermen til Blaire Lily (Shelley Hennig). I dette tilfellet blir det brukt Mac og mange kjenner til dens funksjoner.
For de som ikke gjør det vil nok slite litt med å følge med på det som skjer. Det er godt gjort å lage en hel spillefilm hvor handlingen kun foregår på dataskjermen og de har klart det delvis. Men det kan til tider bli litt langtråkig når det blir trykt gjennom en rekke vinduer og funksjoner.
Noen «high school»-venner, Mitch Roussel (Moses Jacob Storm), Jess Felton (Renee Olstead), Ken Smith (Jacob Wysocki), Adam Sewell (Will Peltz), samles for å chatte en kveld via Skype hvor en ukjent deltaker (billie227) kommer opp blant dem.
Først tror de det kan være en feil, eller er en dårlig spøk, men innser det ikke er tilfelle når vedkommende begynner å avsløre vennenes mørkeste hemmeligheter! Jo mer handlingen åpenbarer seg jo mer forstår de alvoret: de vil komme til å dø!
Filmen er regissert av Levan Gabriadze, født i Republikken av Georgia. Manus er skrevet av Nelson Greaves.
Begge er for så vidt ukjente og har ikke gjort store produksjonene til nå. De skal ha æren for å gjennomføre en slik lavbudsjettsfilm og ha ambisjoner da det er mange talentfulle filmskapere der ute i den store verdenen.
Selv om Unfriended ikke klarer å levere helt – mest grunnet de mest klisjefylte scenene – har den fått veldig varierte anmeldelser internasjonalt. Når det er sagt har det også blitt annonsert at det skal bli en toer, som for øvrig vil komme engang i 2016. Om dette er en film som trenger en etterfølger er diskutabelt. Jeg tror det hadde holdt med kun denne ene!
Ettersom handlingen foregår via en dataskjerm blir jo lyden deretter. Det er ikke overalt det er hensiktsmessig justert i forhold til lydnivået og hva som skjer i bildet. Lyden spiller en viktig rolle i forhold til å bygge stemning, noe de får til enkelte steder. Men det er også til tider overrepresentert her og der – spesielt når det begynner å skje ting.
Stort sett klarer de å holde det på jevnt nivå og du får med deg dialogene mellom skuespillerne. Musikken er grei nok og er passende i forhold til målgruppen. Hovedrolleinnehaveren spiller ofte musikk via iTunes i det handlingen utformer seg på skjermen.
Det er noen viktige temaer filmen tar for seg, ikke minst nettmobbing. Hvor fort ting kan eskalere etter hva som legges ut på nett og hva konsekvensene av det kan bli hvis en uskyldig part involveres i noe som opprinnelig kanskje var ment som en spøk. Det er et veldig viktig tema og det er flott denne filmen vinkler inn på det området som for mange blir tolket som tabu den dag i dag. Pluss i margen for å gjøre folk innen målgruppen mer bevist på nettopp dette.
Filmen har en rekke velkjente funksjoner med veldig god synlighet – såkalt produktplasseringer! De vi blant annet legger godt merke til er bruken av Mac/Apple. De bruker Skype og Facebook av sosiale medier for å kunne kommunisere. YouTube blir benyttet til å vise ulike videosnutter relatert til handlingen i filmen. iTunes blir ofte brukt for å avspille låter. Dette er svært godt plasserte og synliggjorde produkter/tjenester for å markedsføre seg via produkt plasseringer.
Facebook
RSS