• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: The Fabelmans
    • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    • Anmeldelse: Munch
    • Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin
    • Anmeldelse: Babylon
  • KINOBRANSJEN
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
    • Filmweb har rundet 25 år. Her er historien om dette unike norske nettstedet.
    • Er over kneika, men fortsatt utfordrende
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

ANMELDELSE

Anmeldelse: The Martian

Vår anmelder ga terningkast seks til The Martian.

: The Martian

6
Karakter:

Konklusjon:

Eksterne lenker. Les mer hos:

Anmeldelse: The Martian
Stina Ueland
30. september 2015

FILMFAKTA

Norgespremiere: 02.10.2015
Sjanger: Sci-fi/action/eventyr
Regi: Ridley Scott
Manus: Drew Goddard, Andy Weir
Skuespillere: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Aksel Hennie, Kate Mara, Michael Pena, Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor, Donald Glover
Musikk: Harry Gregson-Williams
Produksjonsselskap: 20th Century Fox, TSG Entertainment, Scott Free, Kinberg Genre
Distribusjon: Twentieth Century Fox Norway
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Lengde: 141 min
Produksjonsår: 2015
Aldersgrense: 9 år
Begrunnelse: Enkelte dramatiske scener med eksplosjoner gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

HANDLING

Etter en storm blir astronauten Mark Watney forlatt på Mars. Teamet hans tror han er død, men han overlevde, og står nå ovenfor flere store utfordringer. Han må overleve på en planet uten noen form for liv, og han må finne en måte å kontakte NASA på, for å fortelle at han er i live.

Ridley Scott har gjort det igjen! The Martian er en strålende sci-fi-film, og Matt Damon er filmens høydepunkt.

Verdensrommet er blitt et populært tema innenfor film de siste årene.

Men i stedet for å fokusere på romvesener, er fokuset nå på menneskene, vår plass i verden, og alt som kan utforskes i verdensrommet. The Martian er enda en strålende film om verdensrommet på lik linje med Gravity og Interstellar.

Men The Martian er først og fremst en redningshistorie.

The Martian omhandler Mark Watney, en astronaut og botaniker som blir forlatt på Mars etter teamet hans mister kontakten med han under en storm. De antar at han er død og må forlate planeten uten ham. Men Mark overlevde stormen, og står nå ovenfor flere vanskelig utfordringer i håp om å overleve, mens NASA etterhvert prøver å utvikle en redningsplan. Men først må de finne ut at han er i live!

Ridley Scotts spesialitet er sci-fi-filmer, noe han tidligere har bevist med blant annet Alien og Blade Runner og senest Prometheus (2012). Dessverre er det etter min mening mange år siden sist han regisserte en virkelig god film, og hans nyere filmer har vært noe svake, slik jeg ser det.

Men med The Martian beviser 79 år gamle Ridley Scott igjen hva han er god for. Resultatet er en spennende og overraskende morsom film, med flott kinematografi og fantastiske skuespillerprestasjoner. The Martian er uten tvil hans beste film på mange år.

Manusforfatter Drew Goddard har, med god hjelp fra Andy Weir, forfatteren bak romanen som filmen er basert på, klart å utvikle et filmmanus fullt av spenning, originalitet, interessante karakterer og humor.

Filmen begynner rett på Mars, og innen kort tid ankommer stormen, og Mark blir forlatt. Allerede fra begynnelsen er filmen spennende, og denne spenningen er til stede gjennom store deler av filmen.

Filmen bytter på å følge Mark på Mars, NASA på jorden, og resten av astronautene i verdensrommet. Dette er et smart valg fra manusforfatterens side. Man er naturlig nok mest investert i Marks historie, men det er også interessant å se situasjonen fra de andres side, og dette skaper også mer dybde i filmen.

Ettersom The Martian omhandler romferdsel og overlevelse på en fremmed planet, er det mye relativt vanskelig stoff som blir forklart til tilskueren i løpet av filmen. Men dette er utført på en perfekt måte. Drew Goddard unngår de verste forenklingene og banalitetene, slik mange andre Hollywood-filmer ofte gjør, og han unngår også å gjøre det for komplisert. Man trenger ikke å være en utdannet botaniker eller astronaut for å forstå hva som skjer i filmen, men det blir heller ikke forklart som til et barn. Scott har unngått å lage en pretensiøs film som tar seg selv for høytidelig, men legger i stedet fokus på fornuft og realitet.

Og The Martian er en realistisk film. Så realistisk at jeg til tider fant meg selv i å tenke «dette kunne vært basert på en sann historie». Og det et enormt kompliment, når filmen omhandler en astronaut som er strandet på Mars, en planet ingen mennesker har satt sine føtter på i virkeligheten.

Vi vet allerede at Ridley Scott kan lage filmer med gode visuelle effekter og nydelig kinematografi. Mange av hans filmer har blitt Oscar-nominert innenfor disse kategoriene, og senest i 2012 mottok Prometheus en velfortjent nominasjon for Beste visuelle effekter. Filmen ble også en suksess på kinoer verden over og en oppfølger blir en realitet neste år. Både på IMDb.com og Rotten Tomatoes er filmen likt av ca. 70 prosent av brukerne.

The Martian ser strålende ut. Planeten Mars er nydelig, med den røde sanden i fokus. Scenene på Mars ble spilt inn i Wadi Rum-ørkenen i Jordan, en ørken som er kjent for å være en av verdens vakreste. Også scenene satt til verdensrommet og jorden ser fantastiske ut, takket være kinematograf Dariusz Wolski, som jeg allerede nå våger å spå en Oscar-nominasjon til.

Dette er ikke første gang at Scott og Wolski samarbeider. Dariusz Wolski har vært Ridley Scotts faste kinematograf siden Prometheus fra 2012.

The Martian er preget av gode skuespillerprestasjoner. De som skinner sterkest er Jeff Daniels i rollen som NASA-direktøren Teddy Sanders, og Matt Damon, som spiller hovedrollen som astronauten og botanikeren Mark Watney.

Jeff Daniels spiller den rollen som er lettest å mislike, og som fort kunne blitt filmens «skurkerolle» om The Martian ikke hadde vært en film som i så stor grad fokuserer på fornuft og realitet. Han spiller en karakter som må ta tunge beslutninger som ikke er til glede for mange, men hans beslutninger er gjennomtenkte, og i de aller fleste tilfeller, fornuftige.

Denne menneskelige, rasjonelle karakteren er med på å skape dybde i en film som lett kunne blitt en ren popcorn-film preget av urealistiske hendelser og ren flaks.

Matt Damon gjør en fantastisk jobb som Mark Watney, og er uten tvil høydepunktet i The Martian. Han bringer humor og personlighet til en karakter som, i hendene til en annen skuespiller, kunne blitt arrogant og «over the top». Dette er hans beste rolle i en film på mange år.

Mark Watney havner i en håpløs situasjon, der sjansen er stor for at han kommer til å dø. Mye kan gå galt, og mye går galt, men han klarer å holde seg positiv, og det er inspirerende å se hvordan han takler de forskjellige situasjonene.

Marks sans for humor og hans høye energi kombinert med Matt Damons karisma og bunnsolide skuespillerprestasjon gjør The Martian til en overraskende morsom film, og klarer å holde filmens underholdningsverdi på topp gjennom hele filmen.

Norske Aksel Hennie har også en rolle i The Martian, og selv om denne rollen ikke er den største eller viktigste i filmen, spiller han en relevant rolle, og får en del dialog å jobbe med. Han gjør en solid jobb som astronauten Alex Vogel, og dette blir garantert ikke hans siste Hollywood-film.

Filmens musikk er ikke annet enn fantastisk. På den ene siden har man den dramatiske og episke filmmusikken komponert av Harry Gregson-Williams, som skaper spenning og bringer frem følelser. På den andre siden har man de herlige sangene, for det meste bestående av 70- og 80-talls discomusikk, som Mark hører på når han er strandet på Mars.

Denne musikken er en løpende vits gjennom hele filmen, og det er kanskje ikke så merkelig siden den er preget av artister som Abba og Donna Summers, i en film der handlingen er satt et par tiår frem i tid.

Uavhengig av hvor glad man er i denne type musikk, man kan ikke unngå å kjenne foten rykke med rytmen når Abbas Waterloo bryter ut under et triumferende øyeblikk i filmen.

Filmens bruk av 3D er den beste jeg har sett på lenge. Den er bra utført, men ikke overdrevet. Det blir aldri for mye eller for slitsomt, og filmens bruk av 3D er til stede for å understreke deler av det visuelle i filmen som i utgangspunktet er bra, men som blir enda bedre med 3D.

Det er ikke nødvendig å måtte se filmen i 3D, men det er absolutt verdt de ekstra kronene.

Stor takk til Trondheim Kino for presseadgang.

Relaterte sakerKino
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
ANMELDELSE
30. september 2015
Stina Ueland https://www.facebook.com/stina.ueland

Redaksjonsassistent i KINOMAGASINET med master i filmvitenskap fra NTNU.

Relaterte sakerKino
  • Prometheus 2 blir Ridley Scotts neste film 30.08.2015
  • Anmeldelse: Exodus: Gods and Kings 17.12.2014
  • Filmanmeldelse: «The Counselor» 18.11.2013

Siste saker fra ANMELDELSE

Anmeldelse: The Fabelmans

Magnus Meling3. februar 2023
Les mer

Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin

Jon Smeland Olsen1. februar 2023
Les mer

Anmeldelse: Munch

Erik Mamen31. januar 2023
Les mer

Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin

John Berge26. januar 2023
Les mer

Anmeldelse: Babylon

Jon Smeland Olsen19. januar 2023
Les mer

Anmeldelse: La elva leve

John Berge16. januar 2023
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Katrine Wang Svendsen,Matias Kjølstad, Magnus Meling.

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

Siste nyheter

  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival animasjon eventyr krim

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    JB FORLAG7. januar 2023
  • Norske «Nattrikken» ble Oscar-nominert
    PRISUTDELING24. januar 2023
  • Ti toppfilmer fra 2022 fra anmelder Anne Helen Haug
    7. januar 2023
  • Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin
    ANMELDELSE26. januar 2023
  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Anmeldelse: Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin
Anmeldelse: The Intern