
KINOFILM : The Commuter

Konklusjon:
The Commuter er en den samme typen actionfilm Liam Neeson gang på gang har gitt oss de siste årene. Det er lite nytt å spore, men actionhelten klarer i samspill med regissør Jaume Collet-Serra å by på nok spenning og sjarm til at det er vel verdt en tur på kino.
Eksterne lenker. Les mer hos:
FILMFAKTA
Originaltittel: The Commuter
Norgespremiere: 12.01.2018
Sjanger: Action / Thriller
Skuespillere: Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson
Regi: Jaume Collet-Serra
Manus: Philip de Blasi, Byron Willinger
Produsenter: Jaume Collet-Serra, Alex Heineman, Andrew Rona, Michael Dreyer, Juan Sola
Foto: Paul Cameron
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Lengde: 1 t. 44 min.
Produksjonsår: 2017
Produksjonsselskap: Ombra Films, StudioCanal, The Picture Company
Distribusjon: SF Norge
Aldersgrense: 15 år
Begrunnelse: Enkelte scener med nærgående voldshandlinger og drap.
HANDLING
En forsikringsselger får sparken, og på vei hjem med toget får han tilbud om lettjente penger i bytte mot å utføre et oppdrag hvor han blir innblandet i en konspirasjon.
The Commuter, det nyeste samarbeidet mellom regissør Jaume Collet-Serra og skuespiller Liam Neeson, er nok en typisk, men velfungerende actionfilm med fart og spenning.
Filmen byr på lite nytt, men liker du action i samme bane som filmer som Taken og Non-Stop er det all grunn til å glede seg over The Commuter.
The Commuter handler om den 60 år gamle familiefaren Michael McCauley (Liam Neeson). Hver ukedag pendler han til New York via tog. McCauley lever et lykkelig, men anstrengt liv som forsikringsselger med en sønn som snart skal av gårde på et veldig dyrt college. Vi møter McCauley samme dag som han skal til banken for å få innvilget et lån for å betale for sønnens utdannelse, men ting går ikke helt som planlagt da han får sparken fra jobben.
På toget på vei hjem blir McCauley oppsøkt av en mystisk kvinne (Vera Farmiga) som tilbyr den tidligere forsikringsselgeren – nå desperat etter penger – en mulighet til å tjene en stor sum dersom han gjør et lite oppdrag for henne: å finne en person som «ikke hører til på toget» og plassere en GPS-sporer på denne personen.
Den litt for godhjertede mannen, som viser seg å være en tidligere politibetjent, blir dermed lurt inn i en stor konspirasjon, og dette setter i gang en sjangertro actionfilm hvor Liam Neeson må gjøre det Liam Neeson i de senere årene har vist seg å gjøre best – ordne opp.
Actionfilmen Taken (Pierre Morel, 2008) ble tilsynelatende et slags vendepunkt i Neesons lange karriere, hvor han spilte en desperat familiefar villig til å gjøre alt for å redde familien for farene som truer der ute i den store verden. Neeson fikk blod på tann, og har i årene som følger spilt i en rekke filmer hvor han har mer eller mindre den samme rollen – en eldre mann tidligere ansatt i politiet eller lignende, som blir trukket inn i farlige situasjoner hvor han må banke opp X antall mennesker for å redde familien sin. I Taken banket han opp skurker i Paris, i Non-Stop (Jaume Collet-Serra, 2014) banket han opp skurker på et fly, og i The Commuter banker han altså opp mennesker på et tog.
The Commuter markerer Neesons fjerde samarbeid med regissør Jaume Collet-Serra, hvor de tidligere har samarbeidet i Unknown (2011), nevnte Non-stop og Run All Night (2015). Dersom du har sett én eller flere av disse filmene vet du allerede hva du går til, noe som betyr at dersom du likte disse filmene, så vil du mest sannsynlig like denne også.
The Commuter er en lettbeint actionfilm hvor Neeson gjør hva Neeson gjør best, og regissør Collet-Serra bidrar med nokså tradisjonell tilnærming til action-sjangeren, men med en lite dose av en merkelig forførende «b-film»-estetikk, som avslører seg allerede i åpningsmontasjen. Den viser et utdrag av forskjellige dager i hovedpersonens liv, med lykkelige og ulykkelige dager om hverandre, akkompagnert av dramatisk musikk og en visuell tilnærming som føles lite stram, men på et merkelig vis, spennende. Selv om den ikke helt når opp til virtuositeten andre «tog-filmer» i nyere tid har demonstret, som Train to Busan og Snowpiercer, gjør Collet-Serra en god jobb i å gjøre toget til et spennende visuelt rom, hvor spesielt en slåsskamp filmet i én lang tagning utmerker seg.
Facebook
RSS